Aktivni odmor

Imotski – otkrijte carstvo jezera u Dalmatinskom zaleđu!

This post is also available in: English

VJEROJATNO STE ČULI za čuvena imotska jezera – Crveno i Modro, koja će 2020. biti uvrštena na listu UNESCO-vih geoparkova. No, jeste li znali da ovo područje općenito obiluje jezerima, do kojih nema ni prometnice, ali su sjajna lokacija za aktivni odmor, pješačenje i razgled?

Image result for tz imotski
Modro jezero

A što je ponajbolje, okružuju ih brojne vrtače, gradine, suha jezera, brežuljci, kaskadni vinogradi i arheološka nalazišta – drugim riječima, gomila sadržaja za ljubitelje prirode i povijesne baštine! Stoga, zašto ne biste istražili ovaj čarobni svijet dalmatinskog zaleđa? Ukoliko ste tražili sjajnu ideju za zanimljiv izlet, nek Vam naš tekst posluži kao inspiracija!

Image result for imotski modro jezero
Modro jezero

FRANCUZ FREDERIC SWIERCZYNSKI SE BAŠ ZAINATIO i 2017. priuštio Imoćanima povijesni trenutak – zaron sve do dna misterioznog Crvenog jezera na dubini od čak 245 metara! Ovaj pothvat nije bio nimalo bezazlen, zbog niza značajnih faktora – ponajprije, da se uopće dođe do pozicije za zaron, treba poprilična planinarska vještina, a vreba i niz opasnosti – među ostalim i od plinova za koje se ne zna kako se ponašaju na određenim dubinama. Ali, ljubitelj adrenalina iz domovine Jacquesa Cousteaua nije htio odustati – uz svesrdnu pomoć (a i gromoglasan pljesak!) lokalaca, tamošnjeg ronilačkog kluba i planinarskog društva koji su također obavili svoj lavovski dio posla, riješio je misteriju staru tisućama godina – sada znamo mnogo više o podvodnom svijetu ovog krškog fenomena, o organizmima koji žive na velikim dubinama, spužvama, sedimentu, vodi…

Image result for tz imotski
Crveno jezero

Inače, Crveno je jezero dobilo ime prema boji strmih stijena koje ga okružuju, a narod uz njega veže i brojne legende, posebice onu o Gavanovim dvorima (raspitajte se o tome kod gostoljubivih lokalaca!). Misterioznom karakteru Crvenog jezera doprinosi i činjenica da se u njega jednostavno ne može baciti kamenčič – pokušajte, i javite nam jeste li uspjeli!

Turistička zajednica Imotski objavila je na svom Youtube kanalu promotivni video spot u trajanju od četiri minute, u kojem je prikazana čudesna ljepota imotskih jezera. Osim Turističke zajednice grada Imotskog, spot promovira Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije, promotivni video će takožđer biti predstavljen na nekoliko europskih festivala turističkog filma.

Image result for imotski modro jezero

JEZERA KAO DA SU SE PODIJELILA – dok je Crveno jezero mrko i nepristupačno te mu se većina divi izdaleka, osim nekoliko istinskih zaljubljenika koji su se odlučili uhvatiti s njime u koštac (Frederic tvrdi da je ronio u mnogim vodama širom svijeta, ali ga je Crveno jezero potpuno fasciniralo!), Modro je pitomo i pristupačno za kupanje.

Image result for modro jezero

Priuštite sebi sjajan odmak od klasičnog paketa more i plaža i okupajte se u ovom jezeru uistinu čarobne boje, a nađete li se u Imotskom kada presuši, zaigrajte s mještanima na njegovu dnu nogomet!

Image result for modro jezero
Modro jezero

MANJE POZNATA, ALI NIŠTA MANJE LIJEPA su Lokvičićko (ili Mamića jezero), Knezovića jezero i Galipovac.

Image result for GALIPOVAC
Galipovac

Zajedno sa Imotskim poljem i nasuprotnim Prološkim jezerom, ovaj trolist jezera čini jedinstvenu cjelinu. Uz najpoznatije i najveće, Galipovac, uređeni su vidikovci i odmorišta, dok su Mamića i Knezovića jezero, iako površinom znatno manja, po svojstvima, nepristupačnosti i okolini slična Crvenom.

Image result for MAMIĆA JEZERO
Mamića jezero

A prava zvijezda među manje razvikanim jezerima imotskog područja, je akumulacijsko Zeleno jezero – zbog svoje prekrasne, ledene tirkizno zelene boje privuklo je i strane filmaše, ali i brojne goste koji su složni u jednom: “Ovo nije trendy izlet, ali je vrijedan truda.

Image result for imotski zeleno jezero
Zeleno jezero

Sjajno okruženje i mogućnosti za pješačenje!”. Želite li i Vi saznati u čemu je čarolija, okupite ekipu i još ovaj vikend skoknite do Imotskog!

More: www.dalmatia.hr

Photo: www.dalmatia.hr, Tz Imotski

This post is also available in: English