Aktualno

U rekordnoj turističkoj godini, u Splitu otvoreno deset novih hotela s 4 i 5 zvijezdica

Split se prema podacima sustava e Visitora našao u samom vrhu Hrvatske po rastu turističkog prometa u prvih šest mjeseci.  Da je ovo rekordna godina za Split, svjedoči i nedavno održana do sada najposjećenija Ultra, te podatak da je u ovoj godini otvoreno čak 10 hotelskih objekata, što je najveći broj novootvorenih hotela u jednoj godini u Splitu u ovom desetljeću!

REKORDNI SRPANJ 6 % VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

U prvih 15 dana srpnja ostvareno je 88.466 dolazaka i 280.662 noćenja, što je porast od 6% u dolascima i 6% u noćenjima u odnosu na prvih 15 dana srpnja prethodne godine. Ukupni rezultati turističkog prometa za srpanj biti će službeno objavljeni početkom kolovoza.

PRVIH 6 MJESECI U PLUSU 12%

U prvih 6 mjeseci na području TZG Split ostvareno je 327.865 dolazaka (12%više u  odnosu na isto razdoblje 2018. godine) i 853.646 noćenja (15% više u  odnosu na isto razdoblje 2018. godine) što je u skladu sa strateškim ciljevima povećanja turističkog prometa u predsezoni.  Popunjenost po krevetima u prvih 6 mjeseci porasla je za 7%.            

Image result for hotel briig split

Deset novih visokokategornika

Grad Split u ovu je turističku sezonu ušao sa ukupno 45 otvorenih hotela, pri čemu je u ovoj godini otvoreno čak 7 novih manjih i većih hotelskih objekata, što je najviše novootvorenih hotela u jednoj godini u Splitu u ovom desetljeću!

Image result for hotel briig split
Hotel Briig


Tako je Split svoju smještajnu ponudu u hotelima obogatio kapacitetima hotela „Briig“, „Time“, „Vila Nepos“  integralni hotel u povijesnoj jezgri, „Boban Luxury Suites“, boutique hotel „Time“, hotel „Pax“ i hotel „Ora“.

Image result for villa nepos
Villa Nepos
Image result for hotel Time split
Hotel Time
A restaurant or other place to eat at Hotel Ora
Hotel Ora

Tom popisu valja dodati i četiri hotela koja su se otvorila krajem prošle godine pa im je ovo praktično prva godina rada – hotel Cvita, heritage hotel „Villa Split“, hotel Agava te aparthotel Posh.

Image result for villa split heritage hotel
Villa Split
Hotel Cvita, Split
Hotel Cvita
All suites hotel Posh, Split
Hotel Posh

Time je Split svoju smještajnu ponudu u novim hotelima sa 4 i 5 zvjezdica samo u ovoj godini povećao za 10 hotela!

Image result for split marriott
Hotel Marriott

Njihovim stavljanjem na tržište povećani su hotelski kapaciteti za 10 posto, a kolika je potražnja za tom vrstom smještaja najbolje govori podatak da su oni gotovo 100-posto popunjeni! Tako se gostima Splita na raspolaganje sada stavlja 3.641 krevet u hotelima, odnosno 320 hotelskih kreveta više nego lani koji su već odavno rezervirani, a završni radovi trebali bi ove ili iduće godine biti gotovi na još nekoliko novih hotelskih objekata koji će imati kupno oko 1200 kreveta u četiri i pet hotelskih zvjezdica.

Image result for Amphora Resort žnjan
Amphora Resort
Image result for ambasador split
Hotel Ambasador

Tako će do kraja 2020. godine prve goste primiti Marriott International s brendom Courtyard by Marriott koji će otvoriti „Dalmatia Tower“ sa 190 soba i četiri apartmana. „Amphora Resort“ na žnjanskom platou s ukupno 207 soba, kongresnom dvoranom, nizom ugostiteljskih sadržaja, s tri bazena i raskošnim wellnessom gotovo je spreman za rad, dok se zadnji radovi izvode i na hotelu „Ambasador“ na splitskoj Matejušci koji će imati 101 sobu i apartman, 240 sjedećih mjesta u restoranu, spa, teretanu, noćni klub i podzemnu garažu s 59 mjesta te hotel Villa Harmony sa oko 55 kreveta. Sve  intenzivniji trend ulaganja u hotele najviše kategorije u Splitu posljednjih godina sa nabrojenim objektima zaokružit će uskoro splitsku hotelsku ponudu na nešto manje od 5 tisuća postelja.

Related image
Villa Harmony

Istovremeno su smještajni kapaciteti u obiteljskom smještaju Splita ove godine rasli najmanjom stopom u proteklih pet godina i njihovi kapaciteti su za 5 posto veći nego lani. Nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta broja kreveta u domaćinstvima (koji je 2017. godine bio čak 23 posto), ove je godine na tržište stavljeno 5 posto više postelja, odnosno 1.271 novi krevet u privatnim stanovima, apartmanima i sobama u Splitu, mahom u objektima najviše kategorije. Ulaganje u podizanje kvalitete smještaja u domaćinstvima evidentno je i u činjenici da u kategoriji od četiri i pet zvjezdica u domaćinstvima u Splitu sada ima ukupno oko 4 tisuće postelja. Inače, u Splitu je ove godine stavljeno na tržište ukupno 24.614 kreveta u obiteljskom smještaju.

Split ukupno ima u svim smještajnim objektima 34.374kreveta.

ULTRA FESTIVAL

U tjednu Ultra festivala, prema podatcima sustava eVisitor, na području Splita ostvareno je 49.591 dolazaka i 166.542 noćenja. Ukoliko ove podatke usporedimo sa rezultatima turističkog prometa u tjednu Ultra festivala prošle godine, riječ je o porastu od 10% u dolascima i 12% u noćenjima. Kada govorimo o popunjenosti svih smještajnih kapaciteta, ona iznosi 60% što je za 4% više u odnosu na tjedan Ultra  festivala u prethodnoj godini a najbolja popunjenost zabilježena je u objektima visoke kategorije (4 i 5 zvjezdica).

Foto: Tz Split, arhiva hotelskih objekata