Aktualno

Slavni poljski novinar Ernest Zozuń posjetio Sinj!

Prošlogodišnji dobitnik prestižne nagrade Hrvatske turističke zajednice – Zlatna penkala, Ernest Zozuń,  snimo je radio emisiju o Muzeju Sinjske alke i  gradu Sinju.

U sklopu stalne turističke promocije Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama gradova i općina: Split, Klis, Trogir, Sinj i Omiš, poljski radio novinar Ernest Zozuń  snimio je nekoliko zanimljivih radijskih emisija kojima će poljskim turistima približiti kulturnu i gastronomsku punudu Splitsko – dalmatinske županije.

Ernest Zozuń, ugledni je radijski novinar poljskog Radia 3 i jedan od njegovih međunarodnih dopisnika, koji je svojevremeno kao ratni dopisnik, između ostalog, izvješćivao i s prostora Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Čečenije, Afganistana i Iraka.

Također, autor je mnogih edukativnih predstava i programa za djecu, nagrađivanih poljskih i svjetskih reportaža, izdavač programskih blokova na poljskom radiju, Dobrodošli u Trójku i Radioaktivne reportere.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Tako je 2003. bio nominiran za nagradu Transparency International, a kako je od 2003.  do 2005. bio dopisnik Poljskog radija iz Iraka (IAR), gdje je osim dnevnih informacija i intervjua, dostavljao kolumne i svakodnevna izvješća o poljskom vojnom kontingentu u Iraku, 2004. godine dobio je srebrnu medalju za “zasluge za nacionalnu obranu”, a 2012. zlatnu medalju za “zasluge za nacionalnu obranu”.

Godine 2006./2007. bio je dopisnik poljskog radija u Moskvi (IAR). Od 2008. jedan je od koautora dnevnika Welcome to the Troika i autor međunarodnih emisija u III. PR programu “3 strane svijeta”.

Osvojio je Grand Prix na međunarodnom radio natjecanju Prix ​​Bohemia 1995. (za reportažu o ratu u Čečeniji) te glavnu nagradu u kategoriji radio na Media Festivalu u ódźu 1996. godine. Osim toga, 2002.  dobio je Grand Press Award (Radio reportaža). Bio je nominiran za nagradu “Melchiory 2004.” u kategoriji Reportaža godine, između ostalih i za nagradu Grand Press – 2005. (za reportažu “Zastupnici na njihovom putu”).

Godine 2012. dobio je prestižni “Zlatni mikrofon” za svoju strast i hrabrost te za stvaranje reportažne forme u kojoj novinarsku predanost uspijeva umjetnički uobličiti.

Foto: Tz Sinj