Aktualno

Splitsko – dalmatinska županija prvi put samostalno nastupa na najvećem svjetskom turističkom sajmu ITB u Berlinu

Zbog izuzetno dobrih rezultata u 2018. godini kao i zbog činjenice da su njemački gosti uz goste iz Poljske po prvi put u samom vrhu po broju noćenja u Splitsko – dalmatinskoj županiji, ove godine Turistička zajednica SDŽ po prvi put samostalno predstavlja turističku ponudu županije na najvećem svjetskom turističkom sajmu ITB u Berlinu.

Na štandu veličine 52 kvadratna metra predstavljaju se turistički klasteri županije: Splitska rivijera, Makarska rivijera, otoci Brač, Hvar, Vis i Dalmatinska zagora pa je na taj način osigurano dovoljno mjesta za poslovne razgovore turističkih gospodarskih subjekata naše županije s poslovnim partnerima.  U sklopu štanda TZ županije predviđen je niz događanja i poslovnih susreta, posjetit će ga župan Blaženko Boban, a predviđene su promocije cocktaila Srce Jadrana nazvanog po županijskom turističkom sloganu, te pjenušca i vina lokalnih proizvođača Splitsko-dalmatinske županije.

INVESTICIJE U HOTELE SREDNJE DALMACIJE 197 MILIJUNA EURA

Na području Splitsko-dalmatinske županije ulaže se u turizam u 2019. godini 197 milijuna eura, pri čemu je grad Split najatraktivniji ulagačima. U njemu se gradi osam hotela sa četiri i pet zvjezdica koji bi prema najavama investitora trebali otvoriti vrata gostima u tijeku 2019./2020. godine.

Tako bi goste trebao primiti prvi Marriott International hotel u Hrvatskoj s brendom Courtyard by Marriott koji će se otvoriti u Dalmacija Tower sa 190 soba i četiri apartmana. U tijeku su završni radovi prije otvaranja hotela “Amphora Resort“ na Žnjanu sa ukupno 207 soba. Novi paviljon “Radisson Blu Resorta” s 54 sobe i 15 apartmana niknuo je na mjestu srušene zgrade nekadašnjeg kompleksa hotela “Split”. Na mjestu nekadašnjeg Kaliterninog perivoja na Bačvicama u tijeku su radovi na hotelu koji će na četiri kata imati 60 soba i 45 parkirališnih mjesta.

Image result for ambasador split

U nekadašnji hotel “Ambasador” na splitskoj Rivi investira se  17 milijuna eura. Novi “Ambasador” imat će 101 sobu i apartman. Na parceli smještenoj istočno od mosta koji spaja Gradsku luku Split i Bačvice gradi se “Vila Harmony” na pet nadzemnih etaža sa 26 soba čija investicija je 32 milijuna kuna. Završetkom svih tih hotelskih investicija, Split bi trebao biti bogatiji za oko 1,5 tisuću novih vrhunskih postelja u hotelima.

Nakon što je TUI kupio pola tučepskog hotela „Jadran“, TUI i Bluesun hoteli putem svoje zajedničke tvrtke Punta Zlatarac Tučepi kupili su 32 hektara zemljišta na Braču u uvalama Tiha i Stiniva, gdje planiraju graditi luksuzni hotelski kompleks najviše kategorije. Hoteli Zlatni rat d.d. kao dio Bluesun Hotels & Resorts u suradnji s njemačkim turoperatorom TUI u Bolu planiraju investirati u 55 milijuna eura vrijedan projekt na mjestu hotela Borak gdje će izgraditi novi hotel kapaciteta 278 postelja pod nazivom Magic life koji će biti otvoren u svibnju 2020.

Valamar u Hotele Makarska u slijedećih pet godina planira uložiti 178 milijuna kuna u skladu s Valamar brend standardima. 

REKORDAN BROJ ZRAČNIH LINIJA PREMA SPLITU u 2019. godini

Nakon što je lanjske godine prihvatila rekordnih 3,1 milijuna putnika u zračnom prometu, Zračna luka Split u 2019. godini očekuje još veći broj izravnih linija sa Europom i rast prometa. Tako će Split u međunarodnom prometu biti povezan izravno sa oko  stotinjak gradova, a te linije će održavati 60 zrakoplovnih kompanija.

Image result for split zračna luka hotspots

Među novim linijama za ovu godinu potvrđene su Air Franceova linija iz Pariza, British Airways CityFlyer iz Londona, Eurowing iz Nuremerga,Easyjet iz Venecije, Luxair iz Luxemburga, Ryanair iz Dublina, SAS iz Arthus, te Volotea iz Madrida, Palerma i Praga.

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala zračne luke Split koji se proširuje za dodatnih 35 tisuća kvadrata, trebali bi biti gotovi do glavne sezone 2019. godine.

POLOVICA SVIH NAUTIČARA POSJEĆUJE SREDNJU DALMACIJU

Podaci o 211.401 dolazaka nautičara i 1.442.869 noćenja ostvarenih u nautici na području Splitsko-dalmatinske županije u 2018. godini, govore da se gotovo polovina svih nautičkih noćenja u Hrvatskoj ostvari u akvatoriju Srednje Dalmacije.

Image result for marina trogir

Inače, prema eVisitoru u 2018. godini u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je u komercijalnom i nautičkom smještaju ukupno 19.110.498 noćenja i 3.698.159 milijuna turističkih dolazaka, što je najveći rast ostvaren u svim priobalnim turističkim županijama u 2018. godini.

Splitsko-dalmatinska županija tako se čvrsto pozicionirala kao druga najjača turistička regija u zemlji, odmah iza Istre, a ispred Kvarnera koji je desetljećima po prometu držao drugo mjesto u zemlji. U ukupnom turističkom prometu Hrvatske, Splitsko-dalmatinska županija ima udio od gotovo 20 posto, odnosno svaki peti gost Hrvatske u komercijalnom smještaju noćio je u Srednjoj Dalmaciji.  

Image result for marina lav

NASTAVAK ULAGANJA U LUKE NAUTIČKOG TURIZMA U 2019.

Ove jeseni biti će otvoreno 9 gradilišta za luke nautičkog turizma u Srednjoj Dalmaciji . Uz potporu Ministarstva pomorstva, planirane investicije županijske Lučke uprave za područje Srednje Dalmacije u 2019. godini su oko 300 milijuna kuna, čime će se značajno poboljšati pomorska infrastruktura. Sprema se tako izgradnja luke s rivom i pratećim sadržajima na istočnom dijelu grada Omiša.

Kroz 2019. privesti će se kraju pripreme za početak gradnje luke i lukobrana za sve vrste brodova osim trajekta u Bolu na otoku Braču. Uspješno je realiziran projekat luke Rogač na Šolti, uredit će se luke Stomorska na istoku Šolte i Splitska na otoku Braču. U Sućurju na istočnoj punti otoka Hvara počinju ove jeseni radovi na uređenju luke koji će rezultirati sasvim novim vizurama Sućurja, jednako kao i Kaštel Starog gdje se realizira projekt pristaništa sa svim pratećim sadržajima.







Više i foto: www.dalmatia.hr