Aktualno

Divlji šipak – zdravlje s domaćih livada

Divlji šipak je 100% ekološki i 100& prirodni proizvod. To je šipak iz srca malim dijelom dotaknute prirode. Ručno se bere i sortira.

Šipak se može koristiti  sirovi ili osušeni. Sirovi šipak koristimo se  za izradu marmelade i džema. Razlika između divljeg i domaćeg šipka je velika. Domaći šipak je veličine trešnje ili višnje lako se bere i najbolji je za pekmeze i marmelade. Divlji šipak je veličine brusnice ili ribizla teško se bere i prerađuje, ali zato ima veliku estrakt aromu i najbolji je zbog svoje velike arome za čajeve. Divlji šipak možete i sami, uz prethodnu najavu, ubrati na imanju u Kutjevu.

Ljekovitost i zdravstveni učinci divljeg šipka

Plod šipka tehnički se ubraja među voće, a kao hrana upotrebljava se stoljećima. Šipak sadrži vitamin C, ublažava osteoartrozu i blagotvoran je kod sprječava dijabetesa. dijabetes. Blagotvorno utječe na zglobove. Pomaže sniziti razinu kolesterola. Kao izvrsna namirnica šipak je snažna prirodna obrana protiv prehlade i gripe. Najučinkovitiji je ako ga konzumiramo svježeg, posušenog ili u prahu.

Mljeveni šipak za liječenje zglobova: malu žličicu staviti u jogurt ili hladnu vodu i to se pije svaki dan.

Grubo mljeveni osušeni šipak najbolje navečer potopiti u hladnu vodu i ujutro kuhati za čaj.

Opis sušenja

U jesensko/zimskom razdoblju potrebno je čekati do 20 dana da se šipak osuši u suhom, zatamnjenom i lagano prozračnom prostoru, dok je u ljetnom razdoblju za potrebno 8 do 10 dana.

Izvor: OPG Livak