Aktivni odmor

Magija Kupskih noći – dođite u Sisak

Od Kupske alke, glasovite Šikljade do uzbudljivog Aeroshowa – dvodnevno događanje preplaviti će Sisak.  Kupske noći ove godine su u znaku kulture, aktivnosti i zabavnih događanja, skrojenog po mjeri svih generacija, a sve u znaku 110 godina filma.  Kulturna,  sportska i zabavna događanja omogućit će Vam da doživite jedinstven doživljaj života na rijeci.

Sisak, povijesni hrvatski grad, smješten na tri rijeke – Kupi, Savi i Odri dostojno se oprašta od ljeta

Tisućama godina rijeke i Sisak žive “ruku pod ruku”, međusobno se uvažavajući i pomažući. Malo je gradova u Hrvatskoj čiji stanovnici i posjetitelji mogu u samom središtu grada u rijeci plivati, veslati, roniti, voziti čamcima ili rijeku jednostavno promatrati dobivajući snagu, inspiraciju i mir.

Šetajući obalama Kupe susrest ćete čaplje koje polako hlade noge i hvataju ribe. Rijeka je čista i mirna, puna ribe i riječnih rakova, no osim biljnog i životinjskog svijeta Kupa krije i čuva povijest grada. Zavirite li ispod smaragdno-zelene površine vidjet ćete drvene pilote, ostatke rimske kovnice novca i ostatke rimskih nalazišta. A površina rijeke nudi pregršt sadržaja za aktivan turizam.

Kupom dominira Stari most – vizualni simbol grada Siska, jedan od najistaknutijih simbola Siska i vrijedno naslijeđe kulturne baštine. Most je otvoren 1934. godine, a filmski zapis se čuva u Gradskom muzeju Sisak.

Romantičari i ljubitelji fantazije u Sisku mogu krenuti u potragu za zlatnom kočijom, koja prema legendi leži na dnu rijeke Kupe. Potraga će ih dovesti do Utvrde Stari grad, sagrađene na ušću Kupe u Savu u 16. stoljeću, u renesansnom stilu u obliku trokuta s tri bastiona, koji čine osnovu utvrde.
Utvrdu je osmanski vojskovođa Hasan paša Predojević opsjedao tri puta, da bi 22. lipnja 1593. godine doživio konačan poraz, u presudnoj bitci za obranu Siska i hrvatskog kraljevstva. Legenda kaže da kad magla zarobi rijeku još uvijek možete vidjeti pašu kako traži svoju glavu po rijeci.

Danas je ovo romantično mjesto koje šapuće priče iz davne povijesti, idealno za romantično uplovljavanje u bračnu luku ili za uživanje u miru i tišini u sjeni povijesnih zidova od opeke i krošnji stoljetnih stabala. Poklonici biciklizma poznaju Sisak i obližnje Lonjsko polje po aktivnom odmoru i atraktivnim biciklističkim rutama, ugodnim  za vožnju i idealnim za obiteljski odmor. Iskusni biciklisti koji uživaju u brojnim biciklističkim rutama diljem Hrvatske naglašavaju da neke od naljepših ruta prolaze kroz Park prirode Lonjsko polje.

Prošlost, sadašnjost, budućnost – ispreplele su zanimljivo tkivo oko ovog grada i njegove okolice. Grad je to urbanih koncerata, kreativnih manifestacija, spektakularnih murala, grad sporta, grad na 3 rijeke čija arhitektura spada u iznimnu kulturnu baštinu Hrvatske.
Grad koji diše i živi sa svojom rijekom, grad vrijedan posjete i istraživanja,  za izlete je upravo idealan.

Sve hvaljeniji grad Sisak kojem se u zadnje vrijeme tepa u medijima, kao pravom kontinentalnom dragulju, postati će mjesto brojnih atrakcija kroz dvodnevnu feštu.Dođite i doživite spoj tradicije, kulture i sporta na obalama rijeke koja živi u nama. Idealan oproštaj od ljeta, čeka vas kroz ovaj riječni spektakl a naša preporuka u to ime je da  posjetite Sisak i uživate u čaroliji Kupskih noći. Neće vas razočarati.

 

 

Dobro došli u Sisak!

Više informacija potražite na: www.sisakturist.com

Facebook TZG Sisak

Fotografije: arhiv TZ Grada Siska, Facebook TZG Sisak Kupske noći

HTZ-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

sisak logo

FullSizeRender (1)