Aktualno

Fini okusi Sirača – Dani šljiva i rakija sve su bliže

Općina Sirač, prekrasno malo mjesto smješteno između Daruvara i Pakraca i ove godine vas poziva na Dane šljiva i rakija,koji se održavaju 31. kolovoza i 1. rujna. Obzirom da je Sirač općina s najviše nasada šljiva na ovom području, vremenom je šljiva sasvim zasluženo postala još jedan zaštitni znak toga kraja uz kamen, drvo i vodu.

Ovogodišnji jedanaesti po redu Dani šljiva i rakija u Siraču zadržali su svoju jedinstvenost, objedinivši pjesmu, ples, gastronomiju i običaje siračkog kraja s gospodarstvom i poduzetništvom.

Tog vikenda općinom Sirač širit će se zamamni mirisi domaćih delicija, na svakom štandu domaćice će vam ponuditi svoje svježe pečene kolače sa šljivama i šljivovim pekmezom, palačinke, buhtle ili bazlamače, a da bi priča o šljivama bila potpuna prezentirat će se tradicionalni običaji pečenja rakije i kuhanja pekmeza.

Rakija – univerzalni i  ljekoviti napitak iz siračkih krajeva
Rakija od šljiva ili šljivovica jedna je od najcjenjenijih pića siračkog kraja, a sama priprema kvalitetne šljivovice zahtijeva dobru opremu i iskustvo, stoga nije naodmet prisustvovati prezentaciji postupka pripreme rakije od šljive koju će tradicionalno pripremati iskusni „pecmajstori“ u „Siračkom dvorištu“. Pružit će vam se i jedinstvena prilika degustiranja ocijenjenih i nagrađenih jakih alkoholnih pića, rakija i likera.

 

Neće biti zanemaren ni edukativni aspekt manifestacija. Poslušajte stručna predavanja na temu podizanja novih nasada, tehnologije uzgoja, prerade i plasmana šljive i šljivinih proizvoda.  Kulturno-zabavni dio programa ispunjen je likovno-kiparskom kolonijom i izložbama, nastupom mažoretkinja, limene glazbe, šljivarskim igrama, nastupom folklornih skupina, tamburaških sastava, grupe Drugi format i koncertom Dražena Zečića u večernjim satima.

 

Jedinstvena tradicijska manifestacija, poziva vas da okusite i ponesete kući pregršt domaćih proizvoda od šljiva poput pekmeza, džemova, sokova, slastica pa sve do tajnog narodnog oružja protiv mnogih bolesti – rakije.
Sve vas koji imate prilike i mogućnosti doći, pozivamo na ovu jedinstvenu manifestaciju na kojoj ćete uz bogatu i raznovrsnu ponudu osjetiti i kako kuca dobro i vrijedno slavonsko srce stanovnika siračkog kraja.

Podsjetimo: Dani šljiva i rakija u Siraču, održati će se u Parku Osnovne škole Sirač 31.08. i 01.09. 2018. godine. Živjeli!

Fotografije: Općina Sirač, autor fotografija Antonio Demeter

Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije

Facebook  TZ BBŽ

www.visitdaruvar.hr

tzbbz_nova_11_