Aktualno

Grad obojen dječjim snovima

Pedeset i osmi put Šibenik postaje središte jednog paralelnog svemira. Svemira u kojem su mrlje od sladoleda dobrodošle, u kojem se može hodati četveronoške, u kojem se može i puzati po trgovima, u kojem se može dovikivati glumcima, penjati na pozornicu, okrenuti joj leđa, spavati, plakati, smijati se na tribinama, sve shvaćati ili ništa ne razumjeti… U kojem vam može biti i dosadno i ludo zabavno, kako god tih dana odlučite, a da vam pritom nitko ne može reći da niste u pravu.

U kojem možete ama baš sve ako odgovarate jednom jedinom uvjetu: morate biti dijete. I tada ste kralj u ovom dvotjednom dječjem svemiru u Šibeniku, svemiru kroz koji su u zadnjih pola stoljeća prolazili svi mali šibenski kraljevi.

I ove godine po pedeset i osmi put u razdoblju od 16-30.lipnja.2018 godine Šibenik postaje središte jednog paralelnog svijeta u kojem je sve dopušteno i u kojem možete pustiti maštu na volju. Pedeset i osmi put grad postaje pozornica, ulicama teče kreativnost, a trgovi su točke susreta.

Pedeset i osmi put šibenskim će se ulicama sudarati glumci, redatelji, ulični zabavljači, scenografi, novinari, kostimografi, scenski radnici, glazbenici i publika. Grad postaje pozornica, ulicama teče kreativnost, a trgovi su točke susreta. U takvom okruženju nije ni čudo da svaka nova šibenska generacija iznjedri pokojeg glumca, pjevača ili pisca, koji ostave duboki trag. Mali kraljevi postanu velike face.

Pedeset i osmi put priča kreće s Ljetne pozornice, tamo između Katedrale i Vijećnice, tamo gdje na MDF-u sve počinje i sve završava. Mitsko mjesto na kojem dječje kraljevstvo zaživi u punom sjaju i gdje bajke postaju stvarnost.

Pedeset i osmi put odrasli će se pokajati što su odrasli, što više ne mogu biti nesputani, neopterećeni i razigrani. Tada im se u glavi pojavi ona poznata misao da „festival više nije ono što je bio“, obavezan zaključak svih onih koji iz svijeta malih kraljeva neminovno prijeđu u svijet ozbiljnih ljudi. A pritom im pred nosom promiče prava istina: festival je uvijek najbolji, samo oni više nisu ono što su bili. Dovoljno je samo upitati djecu…

Pedeset i osmi put Šibenik postaje središte dječjeg svemira, kraljevstvo u kojem vladaju smijeh, radost i sreća…
Pedeset i osmi put Šibenik postaje jedno veliko dijete…

Program ovogodišnjeg Međunarodnog dječjeg festivala, pronađite na ovom linku  mdf-sibenik.com//program

Saznajte neke zanimljivosti o mediteranskom biseru kad ste već tu..

Jeste li znali?

da je šibenski botun  kroz povijest krasio šibenske muške narodne nošnje, a danas se izrađuje u različitim oblicima i za razne namjene. I da je Šibenski botun 2007. godine Hrvatska turistička zajednica proglasila najoriginalnijim hrvatskim suvenirom.

-Da u Šibeniku, na trgu Dobrić, stoji rebus u kamenu koji se sastoji od reljefnih prikaza krila, kose, dviju kesa za novac, triju kocaka i mrtvačke glave. Pretpostavljeno značenje rebusa se čita na talijanskom: „Dalle false bocche sorte le morte“, u prijevodu „Iz varavih usta izlazi smrt“.

-Da se u prizemlju palače Marenci, na zapadnom uglu Medulićeva trga i Kalelarge nalaze dvije kamene posude, od kojih jedna ima urezan natpis „Amor d’ Cani“, u prijevodu „Ljubav Božja psima“, a u njoj se ostavljala voda za pse u vrijeme ljetnih mjeseci.

Da se u srednjem vijeku, na trgu Medulić nalazila mala tržnica. Zanimljiva je po tome, što se na uglu nekad srednjovjekovne kuće nalazi uklesana dužinska mjera (šibenska i venecijanska palica), iznad koje se nalazi kapelica.
Prema tim mjerama trgovci su bili dužni izraditi svoje mjere točno prema uzorku urezanom u kamenu, na što ih je upozoravao i križ urezan između dviju mjera, kao simbol i jamstvo javne vlasti.

Sve tajne ipak nećemo otkriti, to ćete učiniti vi. Dobro došli u Šibenik, grad kulture, povijesti i mediteranske ljepote!

mdf-sibenik.com

Visit Šibenik

facebook.com/TouristBoardSibenik

instagram.com/lovesibenik

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali