Aktualno

Doživite šarm proljeća u Stonu

 

Nekadašnji dio Dubrovačke Republike i Austrijskog carstva, danas je suvremena turistička destinacija koja u ovo proljetno doba poziva turiste na razgledavanje njenih znamenitosti. Naravno, riječ je o Stonu, gradiću na najvećem hrvatskom poluotoku Pelješcu. Ston je u neku ruku, građen po uzoru na Dubrovnik, pa tako ima svoj Knežev dvor, Biskupsku palaču, Glavnu stražu, katedralu, svoju Minčetu, svoju Placu…Dubrovčani su ga zamislili i izgradili kao urbanističku cjelinu što ga čini posebnim i jedinstvenim na hrvatskom području. Zbog svoje prirodne, kulturne, povijesne i gastronomske vrijednosti, privlači pažnju domaćih i inozemnih turista. Ukoliko ste u jednodnevnoj posjeti Stonu navest ćemo samo dio atrakcija koje ne smijete propustiti pogledati i kušati.

Stonske zidine – „mali kineski zid“
Nevjerojatan sklop stonskih zidina, duljine 5,5 kilometara, čija je izgradnja započela nakon što su Dubrovčani preuzeli vlast nad Stonom, predstavlja najdulji fortifikacijski sklop u Europi i mnogi ih nazivaju „malim kineskim zidom“.

Stonska sol- nekad najcjenjenija u Europi
Uz obilazak impresivnih Stonskih zidina, svakako morate posjetiti najstariju europsku solanu te kušati svjetski poznate malostonske kamenice. Solanu je izgradila Dubrovačka Republika kako bi osigurala monopol trgovinom soli u Europi. Upravo je stonska sol jedna od najčišćih u svijetu, a njen način proizvodnje nije se promijenio tijekom proteklih stoljeća.

Raskošna paleta kulturnih znamenitosti
Od ostalih povijesnih znamenitosti u Stonu svakako posjetite crkvu sv. Mihajla, crkvu Gospe od Lužina, Veliki Kaštio te Napoleonovu cestu, koja se proteže dionicom Ston-Gornje Selo, Ponikve. Prošetajte cestom kojom su nekada išli Napoleonovi vojnici jer se u duljini od 7 kilometara srednjog uspona može proći tom cestom. Šetnja traje oko 2,5 sata.

Nakon šetnje preporučamo odlazak u  stonski lapidarij u kojem se nalazi stotinjak kamenih ulomaka namještaja i opreme među kojima su najbrojniji oni s pleternom ornamentikom. Ston se dijeli na Veliki i Mali, a poseban je upravo zbog brojnih građevina iz srednjeg vijeka. Ljepotom izgradnje posebice se ističu palače Sorkočević, Bordić te Knežev dvor u kojem se nalazi vrijedni muzej s izložbenim primjercima iz prapovijesti.

Kušajte najpoznatiji morski afrodizijak
U svom proljetnom putovanju posjetite i nautičko mjesto Kobaš gdje se nalazi poznati restoran s morskim specijalitetima, pa tako i kamenicama – morskim afrodizijakom. Tu deliciju upravo u Kobašu nije propustio kušati ni holivudski glumac Kevin Spacey, pa zašto ne biste i vi?!

Foto: Tz općine Ston
Više: www.ston.hr

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj