Aktualno

Županija kojoj zima savršeno pristaje

Nijednoj županiji zima ne pristaje ljepše kao Bjelovarsko – bilogorskoj.
Bogatstvo prirode zimi se zaodijeva u čarobni bijeli ogrtač, a dodatni sadržaji koji se nude na svakom koraku, pružaju posjetitelju potpuni odmor od stresne rutine.


foto: Damir Bakarić

U ovom tekstu vodimo vas prema  odredištima koji se nalaze u ovoj županiji, gdje možete provesti neometani vikend.

Daruvar – iscijelite duh i tijelo


Daruvar se s pravom diči  kako skladnom ljepotom i uređenošću samog grada, tako i svojim slavnim Daruvarskim toplicama.

Brojni izvori ljekovite termalne vode, nalazišta ljekovitog mineralnog blata, očuvane povijesne građevine i prekrasni povijesni pejzažni parkovi, prirodne ljepote, brojni sportsko rekreacijski, wellness-spa i medicinski sadržaji čine Daruvarske toplice savršenim mjestom za odmor, rehabilitaciju i povratak tijela u dobru formu.

Osim rehabilitacije, relaksacije i rekreacije, u Daruvaru možete uživati i u dugim šetnjama jednog od najstarijih perivoja, upoznati brojne kulturno-povijesne znamenitosti kao što su Antunova kupka iz 1772.g., Centalno blatno kupalište iz 1909.g., dok se ljupki niz povijesnih znamenitosti nastavlja s Vilom Arcadiom 1870.g. , Švicarskom vilom 1860.g., dvorcem grofa Jankovića iz 1777.godine.
Povijest je na ovom mjestu ispisala neke od najljepših arhitektonskih priča kontinentalne Hrvatske!


Možete zaželjeti želju i baciti novčić za sreću u „Ivanovo vrelo“ – izvor ljekovite termalne vode, posjetiti skulpturu Augustinčićeve „Kupačice“ koja se od milja zove i „Gola Maja“, ili prošetati Poučnom stazom Rimske park šume do izvora ljubavi “Julis Brum” i Židovskog groblja – spomenika kulture, koje datira s početka 19. stoljeća.

daruvar-central-mud-bath-photo-stefan-brajkovic

Bjelovar – sjajne manifestacije i fascinantna priroda okolice prepuna povijesno kulturnih objekata
Kako su izletničke priče upravo ono što posjetitelji najviše vole kada je kvalitetan ruralni turizam u pitanju, preporučamo posjetu Bilogorskoj vinskoj cesti. Za ljubitelje autentičnog domaćeg okusa, ovi predjeli nude uživanje u jelima spremljenima po starim izvornim recepturama, a prisutan je i tradicijski gastro miks raznih kultura koje ovdje žive dugo vremena, što je za gastronomiju uvijek dobitna kombinacija.

foto: arhiv uredništva

Na prekrasnim, mirnim obroncima Bilogore, uz guste šume s mnogo divljači, nalaze se njive i pašnjaci, uz koje su smještena pitoma bilogorska sela sa svojim bogatim pašnjacima, na kojima često vidite konje kako mirno pasu i borave u savršenom suglasju s prirodom.

Skrećemo pažnju na brojna izletišta koja su podjednako magična u zimsko a posebno i u proljetno vrijeme.
Bjelovarsko – bilogorska županija je i dom brojnih poznatih manifestacija od kojih izdvajamo: BjelovarDokuart, Terezijanu, Dane božura, Bilogorsku kestenijadu, Gariglazbijadu..
Tu su i poznate turističke atrakcije – Božićna i Uskršnja priča obitelji Salaj
koja je svoju slavu, odavno pronijela i van granica Lijepe Naše.
Ističemo također i dodatna događanja s područja cijele županije: Vinodar, Dani piva, Zelena blaga bilogore, Gastroflora, Čazmanski Vinokap, Lovrakovi dani kulture..
Svaki mjesec tako nosi svoju priču, vezanu za tematska događanja, koja slave kulturu, tradiciju i ljepotu prirode.

Svako doba godine nudi svoju zabavu i svoj šarmantni program, a za vas posebno izdvajamo ciklo gastro priče sa bilogorskih obronaka,  mogućnosti konjičkog turizma, te izvrsna izletišta s ovog područja.

received_10204909249800025
foto: Vila Bilogore

Za one željne dobre etno povijesne priče, imate  mogućnost posjetiti Romsku kuću, Etno park Veliko Trojstvo, Etno kuću Ivanovo selo,  Etno kuću Bilogora.

etno-kuca-v-t-foto-zeljko-smesnjakEtno park Veliko Trojstvo

20161229_143307detalj iz Romske kuće

Gastronomija, kultura, povijest, zabava, iscjeljenje termalnim vodama i SPA relaksacijom, sportske aktivnosti na otvorenom, šarmantne etnološke zbrike ili uživanje uz vatru u nekom seoskom objektu – sve je to Bjelovarsko – bilogorska županija. Posjetite je!

Naslovna fotografija: Ratko Vuković, foto ROMA,
Ostale fotografije:
Štefan Brajković, Damir Bakarić, Predrag Uskoković, arhiv seoskih domaćinstava, arhiv TZ Bjelovarsko – bilogorske, Izletište Na Malenom brijegu, Vila Bilogore

Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije

Turistička zajednica Bjelovar – Bilogora

www.visitdaruvar.hr