Blog

Heuriger su nezaobilazni dio Beča

Heuriger su jedna od važnih institucija hrane grada Beča i njegove kulturne i gurmanske scene, ali i cijele istočne Austrije. Većina posjetitelja glavnom gradu Austrije obavezno svrati i u neki od ovih vinskih podruma i restorana. Heurigeri su možda najsličniji našim konobama odnosno to je mjesto na kojem se može popiti vino te pojesti pokoju, najčešće hladnu sitnicu. Riječ Heurigerdolazi od izraza Heuriger Wein, ovogodišnje vino (riječ heuer znači ovogodišnji). Vlasnici Heurigera moraju imati svoj vinograd u blizini te služiti svoje vlastito vino i sokove.

Ovo je odredba koju je donio još Car Franjo Josip II (Franz Josef II) davne 1784. Godine. U početku se nije posluživala hrana kako se ne bi radila konkurencija restoranima, a gosti su čak do 20. stoljeća mogli donositi svoju vlastitu hranu koju su uživali uz vino.  Neki su Heuriger otvoreni samo par mjeseci u godini i tada je na njima izvješen vjenčić i napisano Ausg’steckt.


Od naših smo suradnika iz Istre doznali da slična stvar postoji u zaleđu Trsta i da se zove Osmiza (od slovenskog Osmica). Sličan je tip lokala postojao i u sjevernoj Hrvatskoj te Sloveniji i bili su poznati pod imenom Izletišta. Najviše ih je bilo po selima na i oko Medvednice, u Gračanima, Šestinama, Grmošćici, gdje su lokalni vinogradari izletnicima u jesen uglavnom nudili mošt po povoljnoj cijeni. Danas su ova predgrađa postala dio grada Zagreba, zakon se promijenio i uz vinograde su nestala i Izletišta. Šteta.

Heuriger se obično na šanku kupuje hladna hrana tipa namaza liptauer, namaz od jaja, masti od pečenja i sličnog. Ima i kobasica i moguće je naručiti po veću krišku kruha s raznim dodacima poput šunke s hrenom i krastavcem, kruha s maslacem i narezanim lukom vlascem (Schnittlauchbrot) i slično. Sve ih je više koji imaju i topli buffet s pečenjem, rostbifom, pečenom piletinom i sličnim. U jesen se u tjednima nakon berbe može naručiti Sturm – Mošt.

U mjesecu studenom su u nekim modernijim Heuriger i Dani guskepa se preporuča naći mjesto na kojem poslužuju i gusku na klasični način s knedlom i pirjanim crvenim zeljem. Tko želi igrati na sigurnu kartu može otići u Zum Martin Sepp u Grinzingu ali ova se Heuriger godinama proširila i postala magnet za turiste. I jelovnik se doduše povećao a s njim i cijene koje su sad, kao i posluga, na razini boljeg restorana. Ali hrana je izvrsna i ne može se pogriješiti iako možda nedostaje ono nešto izvorno.

Odmah iznad Martina Seppa je Heuriger Müllers koji je otvorila jedna austrijska food blogerica (Mehlspeissdinderl) sa suprugom. Mladi par je svoj lokal podigao na jednu novu razinu, modernim dizajnom etiketa za vinske boce te boce žestokih pića (Schnapps, poput lozovače). Kolače priprema vlasnica a moguće je zakupiti i cijeli prostor za privatne zabave.

Tko traži staru atmosferu kao iz Vojnika Švejka, može provjeriti bilo koju Heuriger u okolici Grinzingerplatza/trga ili kvartu na rubu grada Neustift am Walde. Samo tad je možda atmosfera na mjestu ali za vino i hranu se ne može uvijek garantirati. Dobrih Heurigera ima i u kvartovima Sievering i Nussdorf.

Gotovo u samom centru Beča, u blizini shopping ulice Mariahilferstrasse, smjestio se Bio Heuriger Zum Gschupftn Ferdl. Vrlo popularan među gurmanima i mladim foodiejima. Adresa: Windmühlgasse 20, 6. Bezirk.

Evo i još nekoliko preporuka Bečana, starijih i mlađih, za Heuriger koje oni vole i obilaze:

Zimmermann, Mitterwurzergasse 20. Neustift am Walde, 19. Bezirk. Usred vinograda, idealno za posjet s djecom zbog životinja koje drže.

Wolff, Rathstraße 44-46 Neustift am Walde, 19. Bezirk.

Fuhrgassl-Huber, Neustift am Walde 68, 19. Bezirk

Hengl-Haselbrunner, Döbling, Iglaseegasse 10, 19. Bezirk, odlično za jesti gusku. Vrlo In mjesto za domaće iz ovog prilično elitnog kvarta.

Zehner-Marie, Ottakringerstraße 222-224, 16. Bezirk. Lijepo, vrlo stara Heuriger, iz 1740. godine koji je dobio ime po lijepoj kćeri vlasnika. Ovo je najstariji Heuriger u Beču u koji je svraćao i prijestolonasljednik Rudolf, skladatelji Johann Strauss (otac) i Franz Schubert itd.

Welser, Probusgasse Heiligenstadt, 19. Bezirk

Sirbu, Kahlenbergerstraße 210 Nußdorf, 19. Bezirk. Na povišenom položaju usred vinograda, s fantastičnim pogledom na Dunav i Beč. Daleko od masovnog turizma.

Nierscher – u obližnjem Klosterneuburgu je odlično mjesto za poludnevni izlet s djecom. Ogromno imanje, odlična hrana, životinje, nogometno igralište.

 

Zum Martin Sepp, Cobenzlgasse 34, 19. Bezirk

Heuriger und Weingut Müller, Cobenzlgasse 38, 19. Bezirk

Izvan Beča se preporuča otići do Heurigera u vinskoj regiji Wachau (uz Dunav) i oko Neusiedlersee (Nežiderskog jezera).

Izvor i fotografije: Okusi.eu