Aktualno

FESTIVAL KESTENA U PETRINJI – jesenska kestenijada pred vratima

FESTIVAL KESTENA U PETRINJI od 13. do 15. listopada 2017.

Zašto doći u Petrinju?

Pitoreskna zelena Petrinja je smještena u donjem Pokuplju na krajnjim obroncima Zrinske gore u Sisačko-moslavačkoj županiji. Okolicu grada čine brdoviti predjeli sa seoskom idilom živopisnih  pejzaža Banovine čiji vidici sežu do rijeke Kupe, a kulturno – povijesno središte grada oplakuju nestašne vode Petrinjčice. Petrinja je udaljena svega pedesetak km od Zagreba i kao nova turistička destinacija nudi relaksirajući boravak na šetnicama, planinarskim stazama, cikloturističkim rutama uz dobru zabavu na brojnim događanjima tijekom cijele godine.

Petak, 13. listopada 2017. – saznajte sve što ste željeli znati o kestenu

Stručna predavanja na temu kesten, atrakcijska osnova turističke destinacije, njegovo očuvanje i zaštita održat će se u  POU Hrvatski dom Petrinja s početkom u 10 sati.

Okrugli stol „Pitomi kesten, zaštita i gospodarenje“:  

  1. Mr.sc. Boris Liović,  „Projekti kestena u Gornjoj Bačugi“
  2. Mr.sc. Tihomir Pejnović, „Gospodarenje i oplemenjivanje šuma  “
  3. Dr.sc. Tomislav Dubravac,  „Konverzija  kestenove panjače, OKFŠ“
  4. Ante Marić, dipl. ing. agr. „Kesten –proizvodnja i gospodarski značaj“
  5. Dr.sc. Eduard Kušen,  „Priča o kestenu u funkciji razvoja turizma“
  6. Dr.sc. Zdenko Franić „Pitomi kesten i pčelarstvo“

Subota, 14. listopada 2017. – u susret jesenskoj ljepoti kroz planinarenje i branje kestena

Svake godine održava se Planinarska kestenijada na Hrastovačkoj gori koja je namijenjena rekreativnim planinarima, šetačima i svima koji vole otkrivati nove predjele Lijepe naše.

Program:

9.00 sati – okupljanje i doček grupa u parku – Petrinja, Strossmayerovo šetalište

Polasci pješice petrinjskim planinarskim stazama uz organiziranu pratnju vodiča i usputno branje kestena:

9.15 sati – polazak iz parka (2,5 sata hoda)

9.30 h – prijevoz autobusom do Hrastovice (polazak s autobusne postaje, park), pješačenje do planinarskog doma (1,5 h hoda); povratak autobusom iz Hrastovice u 17.00 h

Program na vrhu Hrastovačke gore od 11 do 17 h: gastronomska ponuda uz pečene kestene, glazbeni program Mr. „S“ – Krunoslav Stepinac i zabavni program uz sportske animatore i razna natjecanja.

Hrastovačka gora čiji se obronci spuštaju do samoga grada, sjeverozapadni je izdanak Zrinske gore, jedne od najbogatijih regija po zalihama pitke vode i kestenovim šumama u Jugoistočnoj Europi. Do najvišeg vrha na 415 m gdje se nalazi Planinarski dom ‘Matija Filjak’, vode markirane planinarske staze.

Hrastovačka gora imponira raznolikošću prirodnih bogatstava. Stanište je brojne divljači, dok bukova i kestenova šuma prekriva gotovo cijelo područje i spušta se sve do rubova rječica i naselja. Na gori se mogu pronaći zanimljive sedimentne tvorevine poput Bijelih stijena i nekolicine napuštenih kamenoloma gdje su vidljive okamine školjkaša, crvenih algi, kolonija gljiva, koralja i ježinaca, odnosno životinjski svijet nekadašnjeg Panonskog mora. Osim prirodnih ljepota, na gori susrećemo materijalne ostatke iz povijesti starog grada Hrastovice, crkve sv. Duha i Franjevačkog samostana koji svjedoče o minulim vremenima.

Nedjelja, 15. listopada 2017.

Trg hrvatskih branitelja

U središtu grada održava se cjelodnevni program kojemu prethodi organizirani odlazak u berbu kestena na Hrastovačku goru, a za ugodan boravak u gradu pobrinut će se sudionici programa, glazbeni sastavi i animatori za djecu i odrasle.

9 h – autobusom u berbu kestena do Hrastovice (polazak s autobusne postaje, park)

11.30 h – povratak iz Hrastovice

11 h – program za djecu „Teta Vesna“, interaktivne igre uz glazbu i priče o kestenu i petrinjskom kestenjaru.

12 h – natjecanje ‘Traži se najukusniji kolač od kestena’,

od 10 h do 18 h cjelodnevni program: gastronomska ponuda uz pečene kestene, štandovi s domaćim proizvodima i suvenirima, lunapark, glazbeni program: tamburaški sastavi Hopa cupa (11 – 14 h) i Žute dunje (14 – 16 h), grupa Alf  (16 – 18 h)

Doživjeti Petrinju u dane Festivala kestena znači rekreirati se uz pješačenje Hrastovačkom gorom,  brati kestene u obližnjim šumama, upoznati povijest ovoga grada, kušati petrinjske delicije i upoznati običaje te prespavati u jednom od ugodnih petrinjskih objekata uz ljubazne domaćine.

Info: Turistička zajednica Grada Petrinje

www.petrinjaturizam.hr

044 815 431

foto: TZG Petrinje i Pixabay.com