Aktualno

Iznimno uspješna sezona na šibenskim tvrđavama – uvod u odličnu posezonu

Obnovljene tvrđave sv. Mihovila i Barone, pravi dragulji šibenske priče, ovog ljeta su privukle brojne ljubitelje glazbe, filma i plesa.

sibenik-aerial-072
Na ljetnim pozornicama od početka svibnja pa do kraja rujna održana su čak 32 večernja događanja. Stare ljepotice u novom ruhu, zablistale su novim sjajem i utvrdile svoju poziciju bastiona kulture, zabave i vrhunske turističke ponude.

Posjetitelji su ovog ljeta mogli uživati u bogatom programu, od baleta, jazza i klasike do rocka i popa.Brojna ekskluzivna imena svjetske glazbene scene, poput dvostrukog dobitnika Grammy-a Gregory Portera, islandskog electro benda Gus Gus, legendarnog Laibacha, De toura, neponovljive Josipe Lisac i energičnog Tony-a Cetinskog, dokazala su da je Šibenik postao prepoznatljiva koncertna destinacija.

Po prvi puta nastupila je i Šibenska narodna glazba, a sezona će biti zaključena 29. rujna već tradicionalnom suradnjom ŠPD-a “Kolo” i Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH, no ovog puta koncertom izvedbom prve hrvatske rock – opere “Gubec – Beg”.
U posebnim pogodnostima uživali su članovi Kluba prijatelja – besplatni ulazi na umjetnički program „Strana B“ i ljetno kino pod zvijezdama „Srijedom po svijetu“ na Tvrđavi Barone.

Brojke svjedoče o povećanju dnevnih i večernjih posjeta – od početka godine u dnevnom obilasku tvrđave je obišlo preko 155 000 posjetitelja. Najznačajniji rast posjeta bio je u predsezoni, a taj trend se nastavlja i u post sezoni. Ukupno je ove godine čak 19 000 posjetitelja obišlo večernja događanja na šibenskim tvrđavama.

Poslastica za doček jeseni


Gubec-Beg by ŠPD Kolo + Simfonijski orkestar OSRH u Šibeniku
Kraj nevjerojatne sezone bit.ly/KorakDoZvijezda obilježit će Šibensko pjevačko društvo “Kolo” i Simfonijski orkestar Oružanih snaga RH 29. rujna koncertnom izvedbom prve hrvatske rock opere Gubec-beg.

Prošlo je gotovo pedeset godina otkad je trojac koji su činili Ivica Krajač, Karlo Metikoš i Miljenko Prohaska stvorio rock operu Gubec-beg, no svaka njena izvedba i dan danas plijeni pažnju. Kako su u to vrijeme postojale samo dvije takve opere, Gubec-beg predstavlja pravu prekretnicu u hrvatskoj glazbenoj tradiciji. Sama radnja opere veže se na Seljačku bunu Matije Gupca, jedan od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti – prema riječima autora – i događaje oko nje.

Blagdan sv. Mihovila – obilježavanje Dana Grada Šibenika sa prigodnim programom
U povodu blagdana sv. Mihovila, zaštitnika Grada Šibenika i Šibenske biskupije, u suradnji s kulturnim i predškolskim ustanovama na području grada, i ove godine pripremljen je prigodni program kojim će se obilježiti Dan Grada Šibenika.

Sveti Mihovil – zaštitnik Grada Šibenika i čuvar burne povijesti

Jeste li znali da je Šibenik prvi grad na Jadranu kojeg su osnovali Hrvati? Sve je počelo na tvrđavi sv. Mihovila na Božić 1066. kad je Šibenik utemeljen darovnicom kralja Petra Krešimira IV. , zbog čega je i ostao poznat kao Krešimirov grad.

sibenik-katedrala
Drevni Krešimirov grad Šibenik kroz svoju dugu, burnu prošlost, od najranijeg postanka pa sve do današnjih dana posebice je štovao nebeskog arhanđela sv. Mihovila. Vjerujući u njegovu pomoć i snagu Šibenčani su ga izabrali za svog zaštitnika i njegov lik, kao simbol snage i pobjede, uvrstili u gradski grb i pečat.

Dan grada Šibenika - blagdan sv. Mihovila
foto: www.sibenik.hr

Najranije postojanje grada Šibenika vezano je za svetkovanje sv. Mihovila. Čak je i prvi sakralni spomenik grada, sagrađen u jezgri starog Šibenika, u castrumu – tvrđavi bio posvećen sv. Mihovilu. Crkva je u tvrđavi postojala do XIX. stoljeća kada ju je austrijska vojska srušila. Prema njoj se i sama tvrđava počela s vremenom nazivati tvrđavom sv. Mihovila. Uz tvrđavu, Šibenčani su i u samom gradu podigli crkvicu, ispred današnje crkve sv. Frane, koju su također posvetili nebeskom arhanđelu.
Blagdan sv. Mihovila stoljećima se proslavljao na najsvečaniji način u Šibeniku. Mnogi važni događaji za grad vezivali su se upravo za dan njegovog zaštitnika.

Dođite u Šibenik, budite dio šibenske priče ove jeseni! Čekamo Vas!

www.sibenik-tourism.hr
Facebook
Instagram

Fotografije:
Facebook Grad Šibenik,
Facebook page Tvrđava Svetog Mihovila,
Turistička zajednica Grada Šibenika

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali