Aktualno

Romantika u Saloni – večer gladijatora i antičkog teatra

U Solinu se održava jedna od najatraktivnijih manifestacija na Jadranu!

Vrijeme i mjesto događanja: Salona, amfiteatar, 8. i 21. srpnja i 19. i 20. kolovoza .2017.

Najmlađi grad u Hrvatskoj za najavljenih ljetnih žega osmislio je, kao i svake godine, primamljiv scenarij za svoje goste, koji će se za tamošnjih ljetnih večeri osjećati kao da su ušetali u kakav vremeplov!

Kada neka manifestacija pobere lovorike od strane posjetitelja i turističke struke, znate da bi ju uistinu bio grijeh propustiti! Upravo to se može reći za Romantiku u Saloni, kreativan prikaz života Salone iz antičkog doba, dobitnicu godišnje turističke nagrade „Simply the best 2013”, koju su dodijelile UHPA i turistički časopis Way to Croatia za  Posebna priznanja za inventivnost i razvoj turističkih proizvoda.

Romantika u Saloni je manifestacija koja se održava svake godine u srpnju na arheološkom lokalitetu Salona, a cilj joj je “oživljavanje” povijesti kroz kvalitetnu i autentičnu interpretaciju antičke baštine putem organizacije tematskih večeri kojima na kreativan način prikazujemo život u Saloni u antičko doba.

Sa zadovoljstvom ističemo kako je spomenuta manifestacija dobitnik godišnje turističke nagrade „Simply the best 2013“ (kristalne statue i zlatne povelje) koju su dodijelile UHPA i turistički časopis Way to Croatia u kategoriji Posebna priznanja za inventivnost i razvoj turističkih proizvoda, u okviru poslovno turističke burze PUT u Malinskoj na otoku Krku.

Program manifestacije svake godine uključuje “Večer antike” koja započinje ulaskom cara Dioklecijana, u pratnji carice Priske, rimske straže i gladijatora, uz zvukove bubnjeva u amfiteatar. Nakon dolaska cara i carice na binu, posjetitelji uživaju u borbama gladijatora, antičkim plesovima i izvrsnom showu s vatrom.

Na predprostoru amfiteatra održava se sajam antičkih zanata s prezentacijom raznih antičkih obrta i zanata (kovač, lončar, košačar, keramičar, tkalački stan, prodaja autohtonih proizvoda, radionica antičkih mozaika, otvorena restauratorska radionica, antičke frizure, antička jela, igra antičke trilje, luk i strijela, kamenoklesar, prodaja toga). Romantični duh večeri upotpunjavaju hostese u antičkim togama s bakljama i rimska straža, a posjetitelji mogu uživati u besplatnom razgledavanju Salone u pratnji turističkog vodiča.

Za sve posjetitelje organiziran je i besplatno razgledavanje Salone s polaskom s Manastirina u 19:30h za prve dvije večeri manifestacije (08.07. & 21.7.).  Također kao i svake godine za naše posjetitelje osigurali smo besplatan prijevoz autobusom sa rive u Splitu (ispred ureda Jadrolinije kraj turističke palače) do crkve sv.Anastazija (08.07.) te Manastirina (21.07.) u 19:00h. Povratak je predviđen ispred crkve sv.Anastazija (08.07.) u 22:30 te s Manastirina (21.07.) u 21:45h.

PROGRAM MANIFESTACIJE:

1) Večer gladijatora i antičkog teatra 08.07.2017 subota. 21:00h amfiteatar
– ova večer obilježiti će početak manifestacije Romantika u Saloni gdje ćemo u društvu cara Dioklecijana i carice Priske (Jagoda Kumrić) uživati u borbama gladijatora udruge Spectacula Gladiatoria iz Pule, showu s vatrom Elsie Angeles Novaković te izvedbi Euripidove “Elektre” studenata UMAS-a: Ana Marija Veselčić, Anja Ostojić, Luka Čerjan, Davor Pavić i Maro Drobnić, s pojačanjem demonstratorice Katarine Romac koji će predstaviti ovu rekonstrukciju grčkoga mita uz glazbene i ritmičke prizore iz slavne Euripidove tragedije. Osim spomenutog programa za naše posjetitelje kao i svake godine biti će prikazani antički zanati u kojima će moći sudjelovati (restauratorska radionica, radionica antičkih mozaika, luk i strijela, antička trlja, rimska rota, itd). Sajam je moguće razgledati od 20:30-22:30h.

2) Zvuci, okusi i mirisi antike – 21.07.2017. 21:00, vrt Tusculum Salona – mandolina i gitara u izvedbi Stipana Popovića te degustacija i priprema antičkih jela (restoran Gašpić). Također u toku spomenute večeri ćemo prikazati način ukrašavanja žena u antičko doba (šminka, mirisi, frizure)

3) Antika uz Jadro – 19 & 20.08.2017. 18:00 – 22:00h – Centar grada Solina (mali Glorijet) – sajam antičkih zanata (kovač lončar, košačar, toge itd) u izvedbi udruge Stari Zanati, Zagreb te ostali antički zanati (radionica mozaika, antička trlja/rota…).

Doživite kulturno bogatstvo grada Solina!

www.solin-info.com
facebook 1

Foto: Tz grada Solina