Aktualno

Uskoro 22. Terezijana u Bjelovaru – ne propustite lipanjski spektakl

Kad? Od 16.- 18.lipnja 2017.
Gdje: Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorska županija

Ova raskošna međunarodna, turistička, kulturna i zabavna manifestacija prijašnje dvije godine bila je raspoređena na više vikenda u lipnju, no ove se godine vraća svojem početnom obliku te će sva događanja biti koncentrirana na jedan vikend.


Ne znači to manje događanja, naprotiv – ovogodišnja Terezijana odiše mnoštvom priredbi, koncerata, dječjih predstava, likovnih radionica, nastupa uličnih zabavljača te nezaobilazne ponude na štandovima gdje će se nuditi domaći proizvodi i rukotvorine. Donosimo program događanja:

 

Od aktivnog sporta do zabave uz živu svirku na otvorenom – istražite Bjelovar

Biciklistička utrka za najmlađe na biciklima bez pedala NOGOgur-CIKLOfur, sportsko-rekreativno događanje BILOGORA CHALLENGE ili izvrsna zabava na Gradskom bazenu uz živu glazbu, samo su dio atmosfere koja jamči odličnu zabavu. U svemu tome najjača imena ovogodišnje Terezijane zasigurno su grupa S.A.R.S., Jelena Radan, grupa Vigor, klapa Intrade i Tomislav Bralić za što će se sigurno tražiti mjesto više.

Kultura i zabava u lipanjskom vikendu – najljepšem mjesecu godine

Uz sve to, Turistička zajednica je odlučila posjetiteljima ponuditi bogat kulturni i zabavni program kroz cijeli vikend. Uoči Terezijane, u četvrtak 15. svibnja, kada je i blagdan Tijelova, organizirana je Terezijana plus.

U vikend će nas uvesti Dixieland band Bjelovar i Vojo Šiljak koncertom u spomen na našeg poznatog pjevača i Bjelovarčanina Ivu Robića, a nakon toga zasvirat će i Bosutski bećari.

Dolazak carice Marije Terezije – upoznajmo povijest grada

Bjelovarčani već tradicionalno očekuju i dolazak carice Marije Terezije, koji nije ni ovaj put izostavljen, naprotiv – njen dolazak je spektakularniji nego prije! Organizator ovogodišnje Terezijane, Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar , uz podršku Grada Bjelovara, odlučila je, vratiti toj manifestaciji prvotnu ideju te je  usmjeriti i temeljiti na povijesnim činjenicama o osnutku grada kojeg je 1756. godine utemeljila carica Marija Terezija.

Upravo zato, dolazak carice podignut je na veću razinu pa će Bjelovarčani moći uživati u pravom svečanom balu u čast njezina dolaska. Za stvaranje ugođaja s carskoga dvora zaduženi su HORKUD Golub i Povijesna postrojba Bjelovarski graničari Husari 1756. Našim Husarima u goste će doći i kolege iz Mađarske iz Kapošvara, njih 28 od kojih je čak 22 husara na osam konja.

Dječji festival se vraća na pozornicu

Još jedna od posebnosti ove manifestacije, kada su najmlađi u pitanju, je i vraćanje na pozornicu nekada vrlo poznatog dječjeg glazbenog festivala „Djeca, radost, pjesma“. Ideju o pokretanju toga festivala, koji se prvi put održao 16. studenog 1979., dao je tadašnji dirigent Gradskog orkestra Boris Beketić i njegov kolega Mirko Novoselnik, a organiziran je bio u suradnji s Društvom Naša djeca Bjelovar i bjelovarskom Glazbenom školom „Vatroslav Lisinski“.

Vikend u znaku sporta i rekreacije

Dobra najava svega bit će i vikend ranije koji će proteći u znaku sporta i rekreacije. U nedjelju, 11. lipnja 2017., održat će se biciklistički maraton XCM Terezijaner te 2. sajam airsofta pokraj paviljona u središtu grada.

Sport, povijest, kultura, zabava..sve to vas očekuje u Bjelovaru na pragu ljeta. Istražite županiju prikrivenih draži i vidimo se u Bjelovaru na 22. Terezijani! Dobro došli!

Fotografije: Branka Sobodić, Boris Rogić i arhiva Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije

Sve informacije:

Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije
turizam-bilogorabjelovar.com.hr
facebook Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije