Aktualno

Otok Hvar (uskoro) na globalnoj karti luksuznih odredišta

Piše: Tina Eterović Čubrilo
Predstavljen prvi Four Seasons kao iskorak u Hrvatskoj turističkoj ponudi za goste s visokim zahtjevima

Prvi je takav turistički resort u Europi, prestižnog hotelskog lanca,  u sklopu kojeg će u uvali Brizenica nedaleko Starog Grada na otoku Hvaru, biti izgrađen turistički kompleks s privatnim rezidencijama. Predstavljanje tog projekta najavljeno je kao „početak službene suradnje investicijske banke Arqaam Capital (sa sjedištem u Dubaiju, Kairu i Jahannesburgu ),  i svjetski vodećeg hotelskog lanca Four Seasons Hotels & Resorts.

Projektom vrijednim gotovo milijardu kuna najavljeno je otvaranje 320 novih radnih mjesta.
Gradnja počinje potkraj 2017. a završetak je najavljen u 2019. Jedinstveni je to kompleks,
koji uključuje luksuzni hotel kategorije 5 * sa 120 soba(800 postelja), te oko 100 luksuznih vila i apartmana, sa svim pratećim sadržajima za odmor: otvorenih i zatvorenih bazena, vrhunskog spa i fitness centra, nekoliko restorana i barova, kongresnih dvorana, ali i pristaništa za hidroavione.
Na projektu su angažirani svjetski arhitekti i dizajneri iz poznatih kuća kao što su Gensler Architects, Scott Brownrigg te Richmond Hospitality Design i Tihany Design, a cijeli projekt vodi ugledna svjetska kuća MACE.


Visoki predstavnici Arqaam Capital iz Dubaija i Four Seasons Hotels and Resorts,  gostima su predstavili makete i modele turističkog kompleksa, a pripremili su im iznenađenje izgradnjom replike sobe (70 četvornih m), u jednoj hali u Sesvetskom Kraljevcu(20 km od Zagreba).

Uzvanici su imali priliku doživjeti i dočarati si kako bi to izgledalo provesti godišnji odmor u luksuznoj sobi, u prvom hrvatskom Four Seasonsu, s terasom na kojoj vas okružuju masline i lavanda s pogledom na Brizenica zaljev. Za izvorni hvarski ugođaj pobrinula se klapa iz Starog Grada s terase (replike) sobe.

Osim ministra Cappellija, na predstavljanju su bili i suosnivač, i izvršni direktor banke Arqaam Capital Dennis Wijsmuller, te direktor hotelskih operacija Four Seasons za tržište Europe, Bliskog Istoka i Afrike Simon Casson. Nazočili su brojni ugledni poduzetnici, dužnosnici, mediji .
Ministar turizma Gari Cappelli zahvalio je investitorima što su odabrali Hrvatsku i otok Hvar za tako vrijednu investiciju, te što su u projektu poštovali ekološke standarde i otočku ambijentalnost i hortikulturu. Izrazio je uvjerenje kako će ta investicija“ pokrenuti potencijalne ulagače u naš turizam“. Podsjetio je kako je Brizenica uvrštena na listu strateških projekata Hrvatske.

On smatra kako je to “ujedno prilika za lokalnu turističku zajednicu da započne s upravljanjem turističkom destinacijom i učini otok Hvar vrhunskim i visokokvalitetnim odredištem”,
U prigodnom obraćanju podsjetio je na važnost zračnog povezivanja Zagreba i Dubaia, kada su na prvom letu bili predstavnici 16 različitih nacionalnosti.  Najavio je uskoro u Dubaiju otvaranje Hrvatskog Veleposlanstva.

Simon Casson, direktor hotelskih operacija Four Seasons Hotels & Resorts za tržište Europe, Bliskog istoka i Afrike poručio je: „Kao što su se i večeras mogli uvjeriti naši uzvanici, svaki gost hotela doživjet će nezaboravno iskustvo, potpuno u skladu s najvišim standardima hotelskog lanca Four Seasons. Od luksuznih soba koje je su djelo dizajnerske tvrtke Richmond, vrhunski uređenih privatnih plaža, pa do niza popratnih usluga koje Four Seasons nudi.“

Dennis Wijsmuller, suosnivač i izvršni direktor banke Arqaam Capital istaknuo je koliko je „ponosan što ta svjetska investicijska banka podupire hrvatsku strategiju razvoja turizma i pridonosi društvenom i gospodarskom razvitku države, otoka Hvara, a posebice Starog Grada.“ Realizacijom tog projekta, uvjeren sam kako osnažujemo turističku infrastrukturu u regiji, stvaramo nova radna mjesta te čvrsto pozicioniramo otok Hvar na globalnu kartu luksuznih odredišta“. Dennis Wijsmuller je najavio kako prve goste u Brizenica Four Seasons – Resort and Private Residences, očekuju 2019. godine.

„Four Seasons“ je među najluksuznijim hotelskim kompanijama, koja u svijetu radi već 60 godina, a startala je u Kanadi.Trenutno imaju 98 hotela najviše kategorije u 41 zemlji na svim kontinentima. U Hrvatskoj još nije bilo njihovog brenda.
Pripremila: Tina Eterović Čubrilo – Fijet Croatia

Foto: www.manjgura.hr