Hrvatski proizvodi

7.DANI BOŽURA Cvjetna rapsodija Bjelovarsko – bilogorske županije

Jeste li ikada u svibnju bili na nepreglednim poljima raskošnih božura? Ako niste, svakako ne propustite 7. Dane božura na OPG-u Ledinski u Kovačevcu nedaleko od Bjelovara, 14.5. 2017. od 11 sati. Osim jedinstvenog užitka u tisućama božura, moći ćete sudjelovati i na radionicama izrade aranžmana i vjenčanih buketa, čestitaka i bookmarkera s cvjetnim motivima, ali i u izradi sapuna i mirisa od cvijeta božura.

Miomirisno obiteljsko poljoprivredno imanje Željka Ledinskog iz  Kovačevca,  blizu Bjelovara, nadaleko je poznato. Prije svega po  božurima, mističnom cvijeću prelijepa mirisa kojim je osvojio europsko tržište. Već desetak godina obitelj Ledinski s nizozemskim partnerom plasira na njihovo tržište božure koji rastu na njihovom OPG-u i to čak 95% uroda.

Kao i dosada, tamo će biti nekoliko zanimljivih radionica: izrade aranžmana i vjenčanih buketa, radionica izrade čestitki i bookmarkera s cvjetnim motivima te radionica izrade sapuna i mirisa od cvijeta božura. OPG Ledinski najveći je proizvođač i izvoznik božura u Hrvatskoj.

 Organizatori su OPG Ledinski  u suradnji s Udrugom ljubitelja božura iz Zagreba, te suorganizatore Turističku zajednicu BBŽ  i Općinu Rovišće. OPG Ledinski je krenuo s jednom novom proizvodnjom na području Bjelovarsko – bilogorske županije, proizvodnjom cvijeća, u ovom slučaju božura. Mjesec svibanj u Kovačevcu tako se obilježava kao mjesec božura i trešanja, uz pokroviteljstvo bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa.


Domaći OPG predstavlja svoje cvijeće hrvatskom tržištu
Sedmi Dani Božura samim time prerastaju u jednu uspješnu turističko gospodarsku manifestaciju gdje se pokušava otvoriti mogućnost plasiranja cvijeća i na domaćem tržištu. OPG Ledinski proizvodi božure na nešto manje od jednog hektara, a može se pohvaliti i sa proizvodnjom 11 hektara jabuka, nešto krušaka šljiva i oraha i trešanja posađenih prije tri godine.
Cvijetno – voćna rapsodija postaje izvozni ali i ruralno turistički proizvod Bjelovarsko – bilogorske županije a Dani Božura prilika su pokazati posjetiteljima i potencijalnim kupcima, što se sve može otkriti u ovoj županiji.
Hrvatski božuri – uspješan izvozni proizvod
Gotovo svi božuri koje proizvede OPG Ledinski završe na burzi cvijeća u Amsterdamu. I to iz nekoliko razloga.
Prvi je taj što u Hrvatskoj ne postoji tržište za toliku količinu božura, koji je domaći cvijet i može se pronaći u domaćim cvjetnjacima i vrtovima. Drugi razlog je cijena, koja je i nekoliko puta veća. Treći razlog je sigurnost naplate.
Ova manifestacija promiče uzgoj božura ili trojačkih ruža kako se popularno nazivaju u ovom kraju, te predstavlja jedinstven način razvoja u ruralnom prostoru, a ujedno i prezentira Bjelovarsko – bilogorsku županiju s proizvodom koji je uglavnom izvozni proizvod za EU tržište, te stvara uvjete za razvoj turizma u ruralnim prostorima.

Više informacija:
www.tzbbz.hr
Facebook Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije
OPG Ledinski

Fotografije ustupila Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije