Aktualno

Ashley Colburn, svjetska promotorica Hrvatske predstavila novi projekt

Piše: Tina Eterović Čubrilo

Zagreb,15.5.2017.
Doubletree Hilton Hotel Zagreb
Konferencija za medije:
Ashley Colburn , svjetska promotorica Hrvatske  američka novinarka, producentica, autorica nagrađenih dokumentaraca, najavila je nove video vodiče u promociji Hrvatske,  zemlje koja joj je postala i drugi dom kupnjom kuće u Istri. Želja joj je približiti svoje “dvije domovine” i dovesti u Hrvatsku što više američkih gostiju.

Na pressici je najavila uvođenje novih vodiča pod nazivom „Ashley Colburn u Hrvatskoj“.

To su: Zagrebačka županija (Zagreb, Turopolje), Vukovarsko -srijemska županija (posebno Ilok), Rovinj, Nacionalni Park Krka, otoci Rab i Krk , te Šibenik.
Na konferenciji uz Ashley bili su neki od njihovih predstavnika; direktorica TZ Zagrebačke županije Ružica Rašperić i Vukovarsko- srijemske Rujana Bušić Srpak, te ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.
Njezin moto, koji su kaže, njoj, bratu i sestrama usadili baka i djed je: „ako želiš upoznati svijet moraš putovati“. 
I pored tolikih zemalja svijeta “mala Hrvatska” je odredila njezinu budućnost . Nakon što je našu zemlju posjetio njezin brat i „o ljepotama s oduševljenjem pričao“ Ashley se iz rodnog San Diega  uputila u Hrvatsku.
A sve je počelo kad je nakon završenog fakulteta novinarstva na sveučilištu u Coloradu, dobila posao na američkoj televiziji u San Diegu gdje je šefovima predložila da će napraviti reportažu o maloj zemlji u jugoistočnoj Europi.
Došla je u Hrvatsku 2009. i snimila je svoj prvi dokumentarni film pod nazivom“WOW! Croatia” i 2010., sa 23 godine, dobila prestižnu nagradu Emmy (američko priznanje koje dodjeljuje od 1949. Akademija za TV umjetnost , ekvivalent Oscara. Ubrzo je dobila i još jednog EMI-a za dokumentarac iz Perua -„ svjetska čuda Machu Picchu“).

Neumorna u promociji Hrvatske, ljudi i tradicije
Uslijedio je još jedan dokumentarac o Hrvatskoj pod nazivom “Take off Croatia”, o mnogim atrakcijama, prirodnim ljepotama i tradiciji naše zemlje .
Potkraj 2011. snimila je opsežan putopisni dokumentarni serijal pod nazivom “Wonders of Croatia”.
U sedam jednosatnih epizoda prikazala je sedam hrvatskih regija.
Hrvatska Turistička Zajednica (HTZ) nagradila je Ashley Colburn 2011. „Zlatnom penkalom“ za inozemne novinare u promociji Hrvatske.
Ashley Colburn otvorila je i svoju produkcijsku kuću .


S organizacijom turističkih obilazaka naše zemlje za sunarodnjake, počela je pisati i vodič, te raditi video uradke pod novim nazivom „ Ashley Colburn u Hrvatskoj“.
Kupovinom kuće u Istri, gdje živi oko pola godine, krenula je i učenje hrvatskog jezika .
Uz to počela je studij turističkog novinarstva u inozemstvu i u Hrvatsku dovodi studente, na nekoliko tjedana te ih podučava kako stvarati dokumentarne filmove,  blogove, putopise..
Na pressici saznajemo još da će uz snimanja video vodiča, ovo ljeto snimiti i producirati video seriju za Sail Croatia.Smatra da će Hrvatska u budućnosti biti top-destinacija zbog prirodnih ljepota, ali i tradicije koja je oduševljava. Do sada je posjetila 50 zemalja i 6 kontinenata. Posljednji dokumentarac snimila je o Indiji.
S ponosom je istakla kako će ovo ljeto u Dubrovniku moderirati Nobelovu duhovnu sesiju, Nobel Spirit session, u izravnom prijenosu za HRT, za vrijeme Svjetskog kongresa forenzičara i Međunarodnog udruženja za primjenjene biološke znanosti.