Gastro

Posjetite Muzej uja u Škripu, spomenik maslinarstvu otoka Brača

Jeste li znali da po mnogima jedan od najljepših hrvatskih otoka Brač, u unutrašnjosti otoka skriva autentičnu drevnu otočku atrakciju – selo Škrip, staru puna tri tisućljeća.

Selo Škrip na otoku Braču jedna je od najposjećenijih otočkih lokacija,  svoju revitalizaciju otkriva sve većem interesu posjetitelja koje zanima kulturni identitet destinacije. Selo broji svega nešto malo manje od 200 stanovnika i obiluje brojnim turističkim atrakcijama.

SP2_4709

Pored Muzeja otoka Brača smještenog u Radojkoviča kuli, u kojem su prema legendi pokopane Priska i Valerija, kćeri slavnog cara Dioklecijana, dvorca obitelji Cerinić iz 16. stoljeća, crkve sv. Jelene iz 18. stoljeća… nalazi se još jedna posjete vrijedna lokacija Muzej uja.

Brač je otok prepoznatljiv po kvalitetnom maslinovom ulju i tradiciji maslinarstva, te prilikom posjete Škripu preporučamo posjetiti muzej u kojem je vjerno prikazana povijest maslinarstva na otoku Braču kao i cjelokupni tradicionalni proces predrade maslinovog ulja.

uljara škrip 2

Nekadašnja uljara u vlasništvu obitelji Cukrov, danas je svojevrsni Muzej uja, u kojem osim što se možete upoznati sa cjelokupnim procesom tradicionalne prerade maslina, možete degustirati i kupiti domaće maslinovo ulje i autohtone bračke suvenire.

Proces prerade, nadopunjen je i skulpturama bračkog kipara Đanija Martinića te slikama akademske slikarice Hane-Marte Jurčević Bulić koji na zanimljiv način prikazuje radnike u uljari.

Povijest uljare

U tradicionalnoj bračkoj kući u vlasništvu obitelji Krstulović iz 17 st. utemeljena je uljara 1864 godine, koja je u proširena i opremljena početkom 20. st. presom iz tvornice Thomas Holt iz Trsta, pomoću koje je nastavljena uspješna  prerada maslinovog ulja sve do 1963., kada uljara prestaje sa radom zbog pojave novih tehnologija u prerađivačkom procesu.

Picture

U srpnju 2013. zgrada uljare kompletno je renovirana i i otvorena za javnost kao povijesno-kulturna znamenitost maslinarstva otoka Brača.

Radišni otočki ljudi najbolje znaju koliko je održavanje i branje maslina mukotrpan i težak rad, a kako biste mogli doživjeti o čemu se točno radi, u muzeju je prikazan cjelokupni tradicionalni proces predrade maslinovog ulja koji se sastoji od toća sa orlom, presom sa starim športama, peči za grijanje vode te svi tradicionalni alati koji su se koristili za transport, proizvodnju i skladištenje maslinovog ulja.

Radno vrijeme u ljetnim mjesecima je od 9 – 20 sati, a za posjete izvan sezone potrebno se najaviti putem email ili telefona.

Tel: +385 95 811 4643
Email: [email protected]

Muzej ulja web stranica

Foto: Hot Spots, Muzej ulja