Aktualno

Vincelovo u Požeško-slavonskoj županiji

Tradicionalna manifestacija Vinkovo/Vincelovo uz blagdan sv. Vinka održati će se od 21.01.do 28.01. na području Požeško-slavonske županije:

21.01. Požega

21.01. Kutjevo

21.01. Kaptol

22.01. Velika

28.01. Vetovo

Na obroncima koji okružuju Zlatnu dolinu tako prozvanu od Starih Rimljana ”Vallis Aurea”, ponajviše na Vinogorju Kutjevo, te Vinogorju Požega-Pleternica, gorjet će vincelovske vatre, spremat će se gastronomski specijaliteti, zarezivat će se trsje, točiti vrhunsko vino i ponovno njegovati tradicija.

Specifična je to pučka svetkovina u čast blagdana Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara kojom vinogradari ovoga kraja kroz stoljeća obilježavaju početak rezidbe vinove loze u svojim vinogradima. Slavlje započinje blagoslovom vinograda kojega obavlja svećenik. Na trs koji se simbolično reže, vješaju se kobasice i zalije ga se s malo vina uz molitvu da godina bude rodna.

Velike fešte koje će se održati u nekoliko gradova i općina započinju paljenjem vincelovske vatre oko koje posjetitelji tradicionalno peku čuveni vincelovski ražanj. Vinari u svojim vinskim podrumima, ali i na posjetiteljskim štandovima priređuju bogatu ponudu vrhunskih vina i gastronomije, uz nezaobilazne zvuke tamburice.

Više informacija pronađite na webu www.tzzps.hr, dobro došli!

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Požeško – slavonske županije