Aktualno

Adventska čarolija u Kaštelima – uživajte u najradosnijem dobu u godini!

Koliko Kaštelani vole adventsko vrijeme, saznat ćete posjetite li ovaj grad već krajem studenog – vrijedne ruke profesora i učenika Srednje škole Braća Radić iz Kaštel Štafilića načinile su čak 18 metara dugačak adventski vijenac, a čast paljenja prve adventske svijeće 27. studenog pripala je prvom čovjeku Kaštela – gradonačelniku Ivanu Udovičiću!

Udruga Šušur i Turistička zajednica Grada Kaštela organizirali su tom prilikom i prigodni program u kojem su sudjelovali izvođači crkvenog pjevačkog zbora sveta Cecilija iz Kaštel Lukšića, župnog mješovitog zbora svetog Petra iz Kaštel Novog i KUD-a Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca. Ako ste na paljenje prve adventske svijeće „zakasnili“, za uživanje u ovom lijepom tradicionalnom obredu, bit će još prilike – posjetite „đardin“ u Kaštel Novom 4., 11., ili pak 18. prosinca s početkom u 17 sati.

kastelnovistafilicnoc3076psrssh_1

Prosinac u Kaštelima, osim treperavim svjetlima božićnih dekoracija, prošaran je i sa pregršt prigodnih zbivanja. Povedite vaše najmlađe u knjižnicu u Kaštel Sućurcu 6.12. u 12 sati, ili pak u Kaštel Lukšić od 14.30 sati, na prigodni program u čast njima omiljenog Sv. Nikole. Ne zaboravite tog jutra ubaciti simboličan poklon u „čizmicu“, a tjedan dana kasnije na uzglavlju ostaviti suhe smokve, bademe, jabuke i bombone – naime, tada dolazi i Sveta Luce, čiji će se dan također obilježiti u Kaštel Lukšiću prigodnim programom za najmlađe, ali i feštom za one malo starije, od 14.30 sati.

Image result for kaštel kambelovac hotspots

Na otvaranju Božićnog grada (Brce, Kaštel Stari, 10.12., još jedan nastup 17.12.) – Kaštelane će uveseliti grupa Pink Panther, bez koje, kažu, nema dobre fešte – svoje nastupe „odrađuju“ jedino srcem, a za sjajno raspoloženje u Božićnom gradu pobrinut će se grupa Jukebox na sam Badnjak, te grupa Vox na blagdan Sveta tri kralja. Pripremila su Kaštela ponešto i za kulturoljupce – izdvojili bismo izložbu „25 godina arheološkog odjela Muzeja grada Kaštela“ (07.12., 19.30 sati, Nadbiskupski kaštel, K. Sućurac) te božićne koncerte HGD-a „Zrinski“ (19 sati, Pastoralni centar, K. Štafilić) kao i HGD-a Biranj (19 sati, Crkva Uznesenja BDM, K. Lukšić) koje pripada u red najboljih hrvatskih puhačkih orkestara!

img_7649_1-768x512_1

Bez obzira na preferencije, sve će kaštelanske goste, kao i same mještane, zasigurno razveseliti pregršt prigodnih manifestacija, poput Božićne priredbe kaštelanskih mažoretkinja (18 sati, kino Sv. Juraj. K. Sućurac) ili pak koncerta klape Neverin i gostiju (19 sati, Crkva Uznesenja BDM u Lukšiću), kao i urnebesni „Mašokarić“ – riječ je o Velikoj nagradi Sućurca u turanju karići, odnosno guranju kareta.

vatromet

Prefiks Mašo u simpatičnom sućuraćkom govoru znači „mnogo, više od očekivanog“ pa nije ni čudo da je izvrsno poslužio za formiranje naziva ove zabavne manifestacije – mnogi i sam Kaštel Sućurac, naime, raspoznaju kao Mašograd!

k-stafilic-kastel-stafileo-rottono-istok-1_1

RASKOŠNA BLAGDANSKA TRPEZA. Iako su u vezi Božića svakako primarni njegovo duhovno značenje te divna atmosfera ljubavi, prijateljstva i opraštanja, nemojte misliti da će vas Kaštelani pustiti iz svog grada a da prethodno ne probate zamamne delicije sa njihova blagdanskog stola!

img_6297_1

Ako ste navratili tek na popodnevnu kavu, počastit će vas slasnim fritulama i kroštulama, ušećerenim bademima te najrazličitijim domaćim kolaćima, a raskošni ručkovi sadrže prave zvijezde tradicionalne trpeze, poput pašticade s njokima i bakalara na razne načine! Nemojte im se opirati, pa još i uvrijediti svoje ljubazne domaćine, nego nazdravite čašom sjajnog kaštelanskog Crljenka – dalekog „rođaka“ američkog Zinfandela – i uz topao osmijeh zaželite sve najljepše u predstojećoj godini!

Image result for kaštel kambelovac hotspots

728x90 hr

Foto: Tz grada Kaštela

www.kastela-info.hr

Posjetite našu Facebook stranicu i budite u toku s svim novostima!