Aktualno

Elin recept za prste polizat: Domaća pašta sa pestom od raštike!

Piše: HotSpots gourmet bloger, Ela Vrsalović

Predstavljanje ove biljke započeti ću sa samo dvije riječi: siromašna kalorijama! Sad kad sam sigurno privukla vašu pažnju: predstavljam vam raštiku.

Mediteranska kupusnjača skromnih zahtjeva, dobro podnosi i vrućinu i hladnoću, raste čak i samonikla a smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, i to ne bez razloga:
nalazi se na samom vrhu kad je riječ o količini vitamina A kalcija a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C.

Porijeklo raštike je nepoznato, ali poznato je da su je uzgajali su još u doba faraona u starom Egiptu. Jeli su je i stari Grci i Rimljani, a u Dalmaciji je dugo bila najpopularnija kupusnjača.

Kako bismo se malo odmakli od jednostavnosti raštike ‘na lešo sa kap uja i dva zrna soli’ predstavljam vam jedan malo drugačiji ali podjednako jednostavan recept.

rascika-1

Domaća pašta sa pestom od raštike

Paštu napravite tako da zamijesite tijesto od 2 jaja i 200 grama brašna, razvaljajte ga na tanko i režite rezance koje ćete kuhati u uzavreloj vodi.
Pesto napravite tako da  500 g skuhane raštike (kuhajte je jako kratko, po mogućnosti na pari), 200g oraha, 100g friško naribanog parmezana, maslinovog ulja, soli i papra po želji stavite u blender i usitnite.

Guštajte!

Pozdrav sa Brača od naše Ele!

slika 2

HotSpots gourmet bloger: Ela Vrsalović

Ela Vrsalović,  prof. engleskog jezika i sociologije, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Za sebe kaže da više voli kuhati nego predavati. Ljubav prema kužinavanju odvela ju je nekom drugom pravcu. Prekvalificirala se za kuhara u školi Oliva allegra i trenutno završava program usavršavanja za Menadžera hrane i pića na Visokoj školi za menadžment i dizajn Aspira. Dogodine planira upisati i studij Gastronomije.

Zajedno sa sestrom vodi konobu Bokuncin u Sutivanu. Ovo im je treća sezona i guštaju u svakom trenutku. Kuhanje je Elina strast, kuharice najdraža literatura a šetnja među bancima voća, povrća i sira na pazaru omiljena šoping ideja.

Piše: HotSpots gourmet bloger, Ela Vrsalović

slika 1