Aktualno

7. Gastroadvent u Splitu u znaku veličanstvene masline

 

Svjetlost u Grad i ove godine donose novinari!!!

Već sedmu godinu za redom se u gradu pod Marjanom održava se jedinstveni Gastro Advent u svijetu. Svake nedjelje počevši od 27. studenog pale se adventske svijeće, a čast paljenja svjetla pripada novinarima. Adventski se vijenci izrađuju od namirnica iz mediteranske kuhinje, koja odiše skromnošću, ali i tradicijom i zdravljem. Gosti gastroadventa dolaze iz raznih zemalja svijeta, promičući tako svoje običaje i delicije u brojnim splitskim restoranima, što je svojevrsna razmjena adventskih čarolija, kroz okuse i mirise Božića.

vijenac

Paljenje I. adventske svijeće, u 11  i 30  sati je u  restoranu hotela Consul u Tršćanskoj ulici u Splitu. I adventsku svijeću  na gastro adventskom vijencu zapalit će novinari raznih portala.  Autorica ovog projekta je poznata splitska nutricionistica Olja Martinić.

gastro advent split 1

7. Gastroadvent posvećen je maslini

Visok stupanj probavljivosti ( probavljivo kao – majčino mlijeko) kao i  nutritivni sastav, maslinu i njeno ulje,  postavljaju na pijedestal proglašavajući je  namirnicom broj I. . Simbol je  mira i nepobjedivosti. Simbol je snage i izdržljivosti a ponajviše simbol zdravlja.

Maslina je i neiscrpna inspiracija gastronomima. Kulinarski avanturisti se maslinovim uljem služeprilikom kreiranja najsavršenijih zalogaja, spajajući ponekad ono što se nama čini potpuno nespojivim.

U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje osnovnu notu onoj posebnosti dugo vremena sačuvanih  recepata.

PROGRAM MANIFESTACIJE:

  • Predstavljanje domaćina događanja
  • Predstavljanje adventskog vijenca „Bijela golubica“
  • Maslina i ulje  u mediteranskoj prehrani
  • Prezentacija jela od divljači i maslinovog ulja
  • Paljenje prve svjećice
  • Degustacija jela

Trpeza je posvećena jelima od divljači i maslinovog ulja

U raskošnom blagdanskom izdanju hotela Consul biti će poslužene brojne delicije: uštipaka, domaćih namaza od maslina i sira, kiselog kupusa iz Trilja s domaćom pancetom, njoki s gulašem od divljači na maslinovim ulju….

Autorica  ovogodišnjeg  Gastroadventskog vijenca je Anđela Kežić  iz tvrtke Ira comerc čiji maslinov vijenac nosi ime Bijela golubica.  Najljepša poruka  stanovnicima našeg grada i njihovim gostima koji dolaze upoznati našu gastronomiju, čiji najbolji ambasador je domaće maslinovo ulje.

 

 Foto: HotSpots, Tz Split