Aktualno

Upoznajte dragulj gotičke arhitekture i suvremene sakralne umjetnosti

Crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu – kulturno i sakralno bogatstvo Virovitičko -podravske županije, uz brojne mogućnosti vjerskog turizma

IMG_3111

Župna crkvu u Voćinu je jedinstven primjerak sakralne gotičke građevine sagrađen koncem 15. stoljeća. Dobročinitelj izgradnje crkve bio je Lovo Iločki, čije su sestre Katarina Krbavska i Eufrozina Gorjanska posjedovale Voćin.

IMG_3105

Crkva je jednobrodna građevina s tri zasebne kapele na južnoj strani dužine gotovo 35 metara, s lađom dužine 18.90 m, širine 9.40 m, dok je svetište s poligonalnim završetkom dužine 14.75 m, a širine 7.52 m.

IMG_0223

Šiljasti trijumfalni luk koji dijeli svetište od lađe visok je 13 m. Portal na glavnom zapadnom pročelju neki današnji stručnjaci smatraju našim najbogatijim portalom bez skulpturalne obrade. Monumentalnost crkvi davale su mirne profilacije zašiljenog luka, a glavno pročelje i svetište podupirali su stupnjeviti potporni zidovi.

IMG_3976

Visoki prozori crkve i prve najveće kapele blago su na vrhovima bili zašiljeni te bogato profilirani s kasnogotičkim ukrasima.

IMG_0155

Na zapadnoj strani lađe nalazio se okrugli prozor, kao i na prednjoj istočnoj kapeli, dok je sjeverna strana lađe bila bez prozora iz razloga što se na nju naslanjao samostan, a o čijem nam klaustoru svjedoči osam kamenih konzola na vanjskom zidu crkve, koje su nekoć nosile gotička rebra.

Posebnu značajku predstavljaju konzole s unutarnje strane sjevernog zida lađe na koja su se nastavljala rebra koja su imala funkcionalnu ulogu nosača svoda. Unutrašnje uređenje crkve pomagali su brojni donatori, stoga je urešena suvremenim umjetničkim djelima.

IMG_2532Glavna ulazna vrata, akademskog kipara Hrvoja Ljubića, na vanjskoj strani prikazuju povijest Voćina i samoga svetišta, dok su sa  unutrašnje strane prikazana četiri otajstva krunice. Središnje mjesto u prostoru crkve zauzima veliki  drveni križ kojega je izradio akademski kipar Šime Vulas.

IMG_2486Križ nas osim na Isusovu žrtvu, podsjeća  i na sve patnje i stradanja koja su tijekom povijesti pretrpjeli voćinski žitelji, ali i sama crkva. Iako je crkva za vrijeme turske vladavine ovim prostorima bila oštećena, nije bila i razrušena.

IMG_3103

Sljedeće veće oštećenje crkve dogodit će se 1944. kada će tijekom bombardiranja ostati bez krovne konstrukcije i tako propadati idućih dvadesetak godina sve do njezine obnove od 1963. do 1984. godine.

IMG_0244

Za posljednjeg rata, točnije u noći 13. prosinca 1991., srpski pobunjenici su uz potporu JNA, tijekom povlačenja sa voćinskog područja, razorili crkvu i obližnji župni dvor. Obnova ovoga vrijednoga sakralnog zdanja krenula je 1996.,  završena 2011. godine. Crkva je okružena prostranim i brižno njegovanim parkom u kojem su zastupljene biljne vrste koje potječu sa 5 kontinenata. Crkvu, odnosno Svetište Gospe Voćinske godišnje pohodi više od 60000 hodočasnika.

IMG_3963

www.tzvpz.hr

Info kontakt:

Vlč. Mladen Štivin, župnik

Trg Gospe Voćinske 8, 33522 Voćin

M. 098 484 984

E. [email protected]

Tekst: Mihaela Peić

Fotografije: Danijel Jager, Ante Vučemilović

HTZ-2016-logo-slogan-hrvatski_rgb-mali-768x488

logo-TZVPZ-1024x1024