Aktivni odmor

7 razloga zašto posjetiti Pašman ovog ljeta

This post is also available in: English

Ljubitelji aktivnog odmora, adrenalinskih sportova, nautičari, parovi i nepopravljivi romantičari, zaljubljenici prirode i oni željni osame, poklonici otočnih proizvoda i svi vi koji tražite savršenu destinaciju za ljetni odmor dođite na Pašman

19643614430_26310fbf2f_k_1

Za vas smo pripremili sedam razloga zašto doći na Pašman, otok u zadarskom arhipelagu kojeg sa Ugljanom povezuje most u prolazu Ždrelac, a od kopna ga dijeli Pašmanski kanal, u nekim dijelovima širok svega dva kilometra i prema istraživanjima najčišći kanal Jadrana. I eto prvi razlog zašto posjetiti ovaj otok.

Pasman 000075_1

  1. Najčišći kanal na Jadranu

Epitet najčišćeg kanala Jadrana Pašmanski kanal može zahvaliti snažnoj struji koja se izmjenjuje svakih šest sati. S jedne strane vrlo blizu kopna, a s druge s pogledom na Kornate, Pašman je posljednjih godina omiljena nautička destinacija. Njegovo podmorje bogato je florom i faunom, a povijest mu je u naslijeđe ostavila ostatke potopljenog rimskog grada i brodove koji su nekada trgovali Jadranom, pa ga vole i  ronioci.

2GALEŠNJAK_1

2. Srce svijeta

Usred Pašmanskog kanala uz tri otočića koje otočani zovu Bisage, potpuno nestvaran stoji mističan Galešnjak, jedan od samo tri otoka u obliku srca, ali jedini koji ne mijenja svoj oblik. Nepopravljivi romantičari, parovi u potrazi za idealnom destinacijom svog vjenčanja odabrat će baš ovaj otočić, koji simbolično obilježava ljubav i sreću.

Pasman-Neviđane25_1

3. Najzeleniji dalmatinski otok

U mirisnoj mediteranskoj vegetaciji osjetit ćete aromu lavande, ružmarina ili divlje kadulje. Mediteranska klima razvila je bogat svijet flore i faune, bujnu vegetaciju ljekovitog i aromatičnog bilja, a tradicija u proizvodnji maslinovog ulja očituje se otočnim maslinicima.

IMG_2274_1

4. Robinzonski turizam

U Pašman će se zaljubiti svi oni koji uživaju na odmoru u samoći. Oduševit će ih južna strana otoka savršena za meditativni odnos s prirodom. Kamenje, škrape, nesputana priroda, skrivene plaže, pogled na nanizane otočiće i pučinu, šetnja makadamskim stazama, osjećaj da si sam s prirodom… Zvuči bajkovito?! Pašman je upravo takav.

5. Orginalni otočni eko proizvodi

Tradicija ekološke proizvodnje na Pašmanu se prenosi generacijama. Vrhunska maslinova ulja, najfinije delicije, zdravi med, prirodna kozmetika, mirisni sapuni, marinirana riba, marmelade i džemovi, dalmatinska „kvasina“, zavest će ljubitelje ekoloških i prirodnih proizvoda. Ovo je otok s najviše proizvođača „Hrvatskog otočnog proizvoda“. Njih tridesetak nositelji su ove respektabilne oznake.

0021_1

6.  Riznica kulture

Kapelice i crkvice, župne crkve i samostani svjedoče o dubokoj posvećenosti vjeri otočnih ljudi. Gotovo sva sakralna baština otoka izgrađena je u srednjem vijeku iako su samo neka zdanja zadržala srednjovjekovni izgled. Ne propustite posjetiti franjevački samostan Sv. Duje u mjestu Kraj i benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac te lokalitet na Otusu na kojem se u srednjem vijeku nalazio ljetnikovac.

Sunset 2 Riders_1

7. Aktivni odmor s dozom arenalina

Željni ste akcije, vodite računa o svom zdravlju, rekreativac ste ili sportaš? Pašman je vaša destinacija. Istražite ga biciklom uzduž i poprijeko i nećete požaliti. Bilo kojom stazom da krenete oduševit će vas maslinici, nepregledni suhozidi, skrivene uvale, špilje i škrape, arheološki ostaci, kućice i crkvice. Adrenalinski ovisnici svakog se ožujka okupe na otoku na „Škrapingu“ jedinstvenoj međunarodnoj treking utrci po grubom otočnom kamenju. Turističku notu natjecanju daju točno određene kontrolne točke pored najvećih atrakcija Pašmana koje mora proći svaki natjecatelj.

zdrelac_1

Sve popularniji turistički trend cikloturizma „zahvatio“ je i Pašman!

U tom duhu ondje se već u predsezoni (ove godine 21. svibnja) održava brdsko-biciklistički maraton „BAJPAS“. Maraton prolazi kroz mjesta Pašman, Mrljane, Neviđane, Dobropoljanu, Banj i Ždrelac, po povratku i kroz mjesto Kraj, daje sjajnu priliku da se upozna živopisan krajolik. Sudionike očekuju i atraktivne nagrade – uz one novčane, tu su i vikend paketi u obližnjim hotelima i poklon večere u atraktivnim restoranima koji nude neodoljive delicije i poznate specijalitete kakvi se od davnina krčkaju u domaćim kužinama.

13220797_266803226999860_4526748584808522843_o

Više: Turistička zajednica otoka Pašmana

Foto TZO Pašman

 

 

 

 

This post is also available in: English