Aktualno

Novo ruho autohtonih jela – proljetnom gastro šetnjom do Siska i okolice

This post is also available in: English

OD IZLOŽBE U GRADU SISKU DO ŠETNJE SEOSKIM DOMAĆINSTVIMA – SISAK I OKOLICU VRIJEDI ISTRAŽITI

»Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani«, davno je zaključio engleski dramatičar, romanopisac, kritičar i publicist George Bernard Shaw.

U skladu s ovom nadasve točnom i tako provjerenom izrekom, brojne naše destinacije ovog proljeća raskriljuju vrata davno zaboravljenih mirisa i okusa iz škrinje autohtone stare kuhinje hrvatskih jela. Dobar je to potez tim više što interes posjetitelja turista pa i samih stanovnika nikad nije bio veći za dobru kulinarsku tradiciju.
O samom trendu svjedoči i to da sve popularniji  blogerski  gastro  food portali kao i ekskluzivni gourmet časopisi, u svojoj ponudi recepata, vole se  itekako prisjetiti nekog davnog jela te objaviti postupak priprave a koji često  završi kao najklikaniji recept.
U korak s  turističkim trendovima kojih je izvorna gastronomija ključan element ponude, krenulo se i u gradu Sisku ka revitalizaciji baštine i to najukusnije – kroz oživljavanje gastro priče!

ODRŽANO OTVORENJE UTVRDE STARI GRAD I IZLOŽBE AUTOHTONIH JELA SISKA I OKOLICE

IMG_2724

 

Izložba U potrazi za najboljom kuhinjom – Prepoznatljivost prehrane sisačkoga kraja; Održala se  23.05.2016 u 19:00 sati
Jedinstvena je to bila izložba temeljena na terenskom istraživanju o načinima pripremanja tradicionalnih i autohtonih jela s područja Siska i okolice, koja je svojim postavom posjetiteljima na edukativan način, kroz šarmantni vremeplov prošlosti, pokazala i prikazala stare recepte.

Prema riječima organizatora, kako bi se obogatila ugostiteljska ponuda, izvukli su stare recepte na svjetlo dana, nastojeći ih sačuvati od zaborava i oživjeti im okuse i mirise.

A za posjetitelje koji se odluče posjetu ovom kraju, preporučamo također da obavezno posjete i neizostavni Park prirode Lonjsko polje u kojem postoji niz ugostiteljskih objekata u kojima se još uvijek pripremaju jela po originalnim starim receptima.

IMG_0528

U nastavku donosimo preporuku ugostiteljskih objekata u Parku prirode Lonsko polje. Jeste znali da je kao podsjetnik na nekadašnji način života u ovom području osmišljen  tematski put koji spaja sjeverni dio Lonjskog polja s njegovim životnim okruženjem, moslavačkim vinorodnim brežuljcima i rijekom Savom? Svrha mu je naglasiti razlike između prošlosti i sadašnjosti, jer većina puteva koji su nekada vodili preko polja više ne postoje, mostovi preko rijeka stradali su od vremena, regulirani su glavni tokovi, no zadržani su rukavci i zavodljiva mjesta uz Lonju. On povezuje dva područja na novi način i kroz pričanje romantičnih priča iz povijesti vodi do replika graničarskih čardaka u kojima su graničari provodili većinu svoga života.

IMG_0149

HOTSPOTS PREPORUKA SEOSKIH DOMAĆINSTAVA I OPG-OVA na području Siska

“Tradicije-Čigoč” raspolaže restoranom kapaciteta 80-ak sjedećih mjesta. Doživite potpuni ugođaj uz tradicionalna jela iz posavine u okruženju masivnih hrastovih stolova i stolica.

Tradicije Čigoč – nudi gotova jela od kojih izdvajamo srneći gulaš , fiš paprikaš i “posavski lonac” . Uz svako jelo preporučujemo posebni proizvod “Čigočicu” (lepinu iz krušne peći punjenu domaćim sirom i vrhnjem).

Također pripremaju i vrhunska jela ispod peke te razne vrste domaćih riba od kojih preporučujemo šarana i smuđa pripremljen na poseban način. http://www.tradicije-cigoc.hr/

Pansion tišina – Lonja – prekrasan tradicijski restoran u okruženju najljepšeg mjesta u PP Lonjsko polje, Lonji. U okolici objekta moguće je uživati u raznim aktivnostima poput šetnje, posjete parku prirode Lonjsko polje, i ribolova. Poseban rekreativni doživljaj nude šest vrlo atraktivnih biciklističkih ruta (u ukupnoj dužini 310 km) koje povezuju posavski koridor Lonjskog polja s rijekom Unom i Moslavinom. Biciklističke rute u Parku prirode Lonjsko polje lagane su i ugodne za vožnju, pogodne za obiteljski turizam i rekreaciju.

ETNO SELO STARA LONJA

pecana

Etno selo Stara Lonja – http://www.etnoselo-staralonja.com/o-nama/ – nakon što brojnih aktivnosti u priodi uživajte u authtonim jelima koje spremaju u kuhinji ovog gospodarstva u prekrasnoj Lonji. Citirajući vlasnika Etno sela Stara Lonja dočarat ćemo ugođaj ovog mjesta: Lonjsko polje je lako voljeti samo trebate doći i osjetiti ga, pomirisati cvijeće u polju, proći posavskim sokacima, okupati se na pješčanim plažama rijeke Save, probuditi se u rosom okupanim jutrima, okusiti miris ribe pečene na rašljama, diviti se konjima u suton i još mnogo toga što se ne može opisati riječima.

100_0757Lonjsko polje je lijek za dušu urbaniziranog čovjeka koji je odavno zaboravio što znači biti opušten i kako su njegovi davni preci živjeli. Za sve one koji žele doživjeti nešto drugačije, nešto ljepše, nešto čega će se cijeli život sjećati, nešto zbog čega će se uvijek vraćati ovdje u Lonjsko polje u Etno selo Stara Lonja izbor je vrlo jednostavan.“

dsc03762Foto: Etno selo Stara Lonja

OPG Veselić – u ponudi imaju tradicionalne gastronomske specijalitete pripremljene od isključivo ekoloških proizvoda a također organiziraju i razne edukativne radionice o ekološkoj poljoprivredi, očuvanju okoliša i održivom razvoju prezentaciju i degustaciju naših ekoloških pekmeza, džemova, sokova…Posjetiteljima neće biti strano uživanje u ozračju seoskog veselja uz čašu vina i dobru staru tamburicu.

MG_5851-300x300

FOTO: OPG Veselić

Ponuda seoskih domaćinstava je doista impresivna, te vas pozivamo da na ovoj poveznici  istražite sadržaj i ponudu te se pod hitno uputite na izlet s obitelji ili prijateljima. Ovo je destinacija snova za gurmane i ljubitelje prirode. Brojna domaćinstva nude idealan omjer usluge i cijene a usluga je dostupna i za vrijeme ljeta.

IMG_2960

Želite li se pak zadržati u gradu Sisku možete birati između niza restorana u prekrasnim ambijentima. Bilo da je to u samom dvorištu utvrde Stari grad ili na obali rijeke Kupe ili okruženi pomno uređenim vrtovima u centru grada. Pozivamo vas da kušate jela koja su tijekom posjeta Sisku bila servirana kasnije caru Franji 1.

1

Ili da istražite poslije sve znamenitosti šarmantnog rimskog ljepotana o kojima možete pročitati nešto i na linku http://www.sisakturist.com/hr/stranica/znamenitosti/46. Nije naodmet posjetiti ni  Gradsku tržnicu Sisak gdje možete  na jednom mjestu naići na šarene sezonske proizvode svih boja i oblika te se upoznati s ponudom kraja i okolice, a također biti dio raznih događanja koja se tamo odvijaju. Sisak je doista lijepi mali skladni gradić, koji stalno  vibrira životom i energijom svojih stanovnika a koji zahvaljući vlastitoj kreativnosti i marljivosti, mogu i znaju biti izvrsni domaćini svojim posjetiteljima i sve brojnijim izletnicima.

timthumb
foto: Gradska tržnica Sisak

Za kraj vam donosimo praktične recepte i načine sušenja ribe:

Šaran na procep – recept

sastojci:

1-1,5 kg šarana

Sol

Crvena paprika

priprema:

Ribu očistiti i dobro oprati. Šarana prerezati po leđima tako da dobijemo veliki list te ga posoliti i ostaviti da se sol dobro upije. Unutrašnju stranu natrljati crvenom paprikom. Od vrbe napraviti rašlje na koje nabodemo šarana cijelom širinom. Ribu peći kraj dobro napavljenog žara tako da rašlje ubodemo u zemlju, uz povremeno okretanje da bi se ravnomjerno pekla s obje strane.

13219828_10154315412369367_1263588635_n

I još za kraj pročitajte nešto o tradiciji sušenja ribe na tavanima stanovnika Lonjskog polja:

Suha riba zaboravljena delicija Lonjskog polja (autor objave Vladimir Pajtlar)

U prošla su vremena žitelji Lonjskog polja na tavanima sušili ribu. Bila su to vremena kada je ribe bilo na pretek, pa se sva količina ribe nije mogla odmah potrošiti.

Najbolji za sušenje su šaran, štuka i deverika od 1,5 do 2 kilograma. Ribu treba razrezati duž leđa, posoliti te staviti u rasol 5 dana. Potom ribu objesiti na tavan na prozračno i hladnije mjesto. Tu neka se cijedi jedan dan. Slijedećeg dana dimite ribu najviše dva sata. Dim napravite od suhih vrbovih grana. Svaki drugi dan dimite ribu sve dok se ne skupi pet dimova.  Nakon dimljenja riba nek ostane na tavanu najmanje deset dana, riba će dobiti jasnu tamnocrvenu boju. Prije pripreme ogulite kožu, suha riba može se jesti sirova ili prepečena na malo masti. Dobar tek!

kopacki1

Više informacija o gastronomskim običajima, izložbi i mjestima dobrog zalogaja, doznajte na web stranici Turističke zajednice  Grada Siska. Dobro došli.

Fotografije hrane i Starog grada i Lonskog polja; Turistička zajednica Grada Siska

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb

sisak-logo-768x533

FullSizeRender

FullSizeRender (1)

This post is also available in: English