Hot Spots destinacije

Otok Korčula među najpoželjnijima svjetskim destinacijama ove godine

[:HR]Ugledni magazin The New York Times, uvrstio je otok Korčulu među najpoželjnije svjetske destinacije ove godine. Kako su naveli da je broj prelijepih destinacija u svijetu velik, izbor nije bio lak pa ga stoga suzili na popis od 52 top lokacije koje preporučaju svojim čitateljima.
Hrvatska se zahvaljujući ljepotici s juga, našla  tako na sedamnaestom mjestu u društvu turističkih sila kao što su Kuba, Švedska, Toronto u Kanadi,  Argentina Kine, Meksika..

korcula-citywallsPod motom “Iskusite autentičan život na dalmatinskoj obali”, Korčulu su portretirali kao skromnog  susjeda otoka Hvara, sa netaknutom većom površinom otoka koja je ispresijecana manjim ribarskim  mjestima i malim pješčanim plažama.
Preporuka posjetiteljima je da se ne fokusiraju samo na Stari grad poznat po Marku Polu, već da iznajme moped i krenu prema zapadu te kroz maslinike i šume, isprobaju zaštitni znak Korčule kao što je bijelo vino Grk ili istraže šarmantne obiteljske vinarije.
Ostale top destinacije kao i preporuke za 2016 godinu NYT, potražite ovdje.

Vina otoka Korčule

korcula-smokvica-grape

Otok Korčulu su stari Grci nazvali Korkyra Melaina, a u doba Rimskog carstva bila je poznata kao Corcyra Nigra, Crna Korčula.
Ime zahvaljuje bujnoj mediteranskoj vegetaciji, a danas je, osim po prirodnim ljepotama i izuzetnoj kulturnoj i gastronomskoj baštini, poznata i po tisućljetnoj tradiciji izrade vrhunskih vina. Za razliku od ostalog dijela Dalmacije, koja je znamenita po crnim vinima, Korčula nudi zanimljiva bijela vina od autohtonih sorti grožđa – u središnjem dijelu otoka, u Smokvici i Čari, to su Pošip i Rukatac, a u Lumbardi na istočnom dijelu otoka, Grk.
Od crnih sorti najrašireniji je Plavac mali. Dakle poslušate li preporuku uglednog portala i krenete li na jug posjetiti ovaj doista poseban otok, na ovom linku pronađite popis vinarija koje trebate posjetiti.
Dobro došli na Korčulu!

korcula-city

Fotografije: visitkorcula.eu[:]