Aktivni odmor

Želite li upoznati Split do u dušu – krenite s nama u šetnju kroz znamenitu povijest Hajduka!

[:HR]

ATRAKTIVNA TURISTIČKA TURA U GRADU POD MARJANOM

Bez obzira na to jeste li zaljubljenik u Hajduk – želite li upoznati Split do u dušu, šetnja kroz znamenitu povijest kluba koji zajedno s njim diše već cijelo stoljeće, nezaobilazan je i prvorazredan doživljaj!

IMG_1013_1

NAJSIMBOLIČNIJA ASOCIJACIJA NA GRAD. Iako se mnogi na spomen našeg Cvita Mediterana, ponajprije sjete Rive, zvonika Sv. Duje ili pak lijepih i uvijek dotjeranih žena, grad Split, višestruki ovogodišnji turistički šampion, istinski je neodvojiv od svog „Majstora s mora“ – nogometnog kluba Hajduka.

IMG_1030_1

Hajduk je za Split mnogo više od tek dijela gradskog kolorita, a strastvena predanost grada klubu, koja izaziva poštovanje čak i najljućih sportskih takmaca, odnedavno je „uhvaćena“ i atraktivnom turističkom turom!

IMG_1015_1

Naime, preuređenjem klupskih trofejnih sala Hajduk je dobio dodatan sadržaj koji je zanimljiv Hajdukovim navijačima, ali i brojnim turistima koji dolaze u Split. Posjet stadionu Hajduka i dosad je bila jedna od turističkih atrakcija, a razgled uz pratnju vodiča sada je pravi doživljaj i prilika da se saznaju mnoge zanimljive stvari iz povijesti popularnih „bilih“!

IMG_1018_1

„UPADATE KAO HAJDUCI!“. No, znate li kako je Hajduk uopće dobio ime? Da bismo ispričali ovu zanimljivu anegdotu, valja nam se vratiti u 1911. godinu i u ured profesora Josipa Barača, u koji je nahrupilo nekoliko praških studenata-povratnika u Split.

IMG_1014_1

Impresionirani interesantnom igrom s loptom koju su vidjeli u Pragu, poželjeli su i sami osnovati klub, a zbog bučnog načina na koji su „banuli“ kod profesora, želeći mu nadjenuti ime koje zvoni, koje zunzi, koje nosi, oko naziva nije bilo mnogo dvojbe.

IMG_1082_1
Profesor Josip Barač zaslužan je za ime Hajduk

„Upadate kao hajduci!“ – rekao je profesor Barač i razriješio nedoumicu, poput pravog akademika dodavši da se radi o terminu koji simbolizira sve najljepšejunaštvo, poštenje, prkos moćnome i zaštitu slabome. „Budite dostojni tog imena!“ – rekao im je na odlasku, a po svemu sudeći, Splićani pamte ovu rečenicu sve do današnjeg dana, te su vjerni svojim bilima čak i kad osciliraju na domaćoj ljestvici.

IMG_1029_1

RIZNICA „HAJDUČKIH“ ZANIMLJIVOSTI. 40-minutni razgled Hajdukova stadiona uz pratnju vodiča izvrsna je prilika da saznate ovu, i još brojne zanimljivosti.

IMG_1027_1
Prvi Hajdukov trofej iz 1912. godine dodjeljen prigodom prvog gostovanja zagrebačkog HAŠK-a u Splitu

Spomenuta anegdota dio je prve etape obilaska – priče o osnivačima, a očekuju vas još i posjet Bijelom i Smeđem salonu – pravim riznicama najzvučnijih klupskih trofeja, hodniku koji vodi do svečane lože iz koje utakmice prate brojni uglednici i igračke legende, prostorijama u kojima se održavaju konferencije za novinare, trofejnoj sali Hajdukovih omladinaca, samom travnjaku, pa čak i klupskoj kapelici.

IMG_1026_1

Ovaj sveobuhvatan obilazak završava posjetom Fan shopu u kojem se možete opskrbiti brojnim navijačkim rekvizitima i zgodnim sitnicama za uspomenu na ovaj posjet i definitivno najomiljeniju splitsku legendu.

IMG_1099_1
Nogometni klub Manchester dodjelio je “Crvenog vražička” Hajduku kao priznanje za najveći poraz Manchestera izvan Engleske

IMG_1042_1
Bernard Vukas – najbolji igrač u povijesti kluba

Stoga, želite li na jednom mjestu saznati što za Hajduk znače trenerska imena poput Luke Kaliterne, Tomislava Ivića i Ante Mladinića, ili pak ona legendarna igračka poput Bernarda Bajde Vukasa ili Vladimira Beare;  osvjedočiti se o tome koji je jedini klub koji ima i vlastitu operetu još od 1925., opjevanu u slavnom televizijskom serijalu – Velo misto.

IMG_1020_1
Originalni libreto opere “Kraljica lopte”

Hajduk je jedini klub kojeg je dvaput primio isti papa – Ivan Pavao II, želite li razgledati skupocjene pehare optočene rubinima i simpatična navijačka obilježja, poput Manchesterova vražića, kojeg je klub dobio za uspomenu nakon pobjede nad Manchesterom, informirati se o klupskim uspjesima na eminentnim europskim natjecanjima poput Lige prvaka… bolju preporuku od ove atraktivne ture zaista nemamo.

IMG_1036_1
H
ajdukov pehar iz legendarne serije “Velo misto”

IMG_1031_1
Dres Vladimira Beare

Plan razgleda stadiona obično traje od 30 do 40 minuta i košta svega 35 kuna!

1. POSTAJA – OSNIVAČI

Priča vodiča o osnivačima Hajduka, kratkoj povijesti, o pivnici Flek u Pragu i o nastanku Hajdukova imena.

2. POSTAJA – TROFEJNI SALONI

Obilazak Bijelog i Smeđeg trofejnog salona uz priču o tome što svaki od njih predstavlja. Tu se mogu vidjeti najznačajniji klupski trofeji i priznanja.

(POVELJA O PROGLAŠENJU HAJDUKA POČASNOM MOMČADI SLOBODNE FRANCUSKE, NAJSKUPLJI PEHAR IZ ŠPANJOLJSKE 1974., PRIMANJE KOD SVETOG OCA PAPE, KUP JUGOSLAVIJE , PRVENSTVA, KUPOVI HRVATSKE,  NAJVEĆI PORAZ MANCHESTERA VAN ENGLESKE, ORIGINALNI LIBRETO OPERETE itd.)

3. POSTAJA – HODNIK DO SVEČANE LOŽE

Tu se nalaze fotografije o zanimljivostima Hajduka, osvajačima Kupa, Starom Placu, Torcidi, legendama kluba.

4. POSTAJA – NOVINARSKI SALON

Fotografiranje u prostorijama u kojima se održavaju konferencije za novinare

5. POSTAJA – TROFEJNA SALA OMLADINSKE ŠKOLE 

U prostorijama Omladinske škole izloženi su trofeji koje su osvajali mladi nogometaši Hajduka

6. POSTAJA – SVEČANA LOŽA

Izlazak u svečanu ložu iz koje utakmicu gledaju čelnici Kluba, igračke legende, gosti…

7. POSTAJA – TRAVNJAK/STADION

Priča vodiča o stadionu, njegovoj izgradnji i tehničkim karakteristikama.

8. POSTAJA – KAPELICA

Razgledavanje kapelice, priča vodiča o korištenju kapelice, o izgradnji te zanimljivim detaljima o kapelici.

9. POSTAJA – HODNIK PREMA IZLAZU

Razgledavanje slika prvaka država kroz povijest s informacijama vodiča o najboljim igračima generacije, najboljem strijelcu te zanimljivostima o pojedinim generacijama.

10. POSTAJA – IZLAZ: FAN SHOP

Cijena razgleda iznosi 35 kuna za odrasle, a 20 kuna za djecu (od 6 do 12 godina). Na grupe se odobrava popust. Popust imaju i članovi Hajduka.

IMG_1083_1

Tekst i fotografije: Hot Spots[:]