Hot Spots destinacije

Bol – rekordan broj programa u 100 dana kulturnog ljeta

[:HR]Gdje ćemo večeras?

U Bolu na Braču već se 26 godina organizira Bolsko lito, manifestacija koju čine kulturni i zabavni programi. Od svojeg osnivanja ove je godine Bolsko lito publici ponudilo do sada najviše događanja, festivala, koncerata, izložbi i svih mogućih umjetničkih formi. Bol dakle, nije premašio samo broj ostvarenih noćenja iz svih prethodnih godina, već je postao i rekorder u kulturi, poštujući na taj način i ukuse onih koji uz uživanje u moru i prekrasnim bolskim žalima vole i kulturne sadržaje. Bolsko lito organizira Centar za kulturu Općine Bol koji je posljednjih nekoliko godina znatno osnažio bolsku kulturnu krvnu sliku.

Maskenbal044

Neke od programa pripremile su i udruge koje djeluju pri Centru kao i bolskih institucija i partnera Bolskoga lita kao što su Općinska knjižnica “Hrvatska čitaonica” Bol, Centar za kulturu Brač – Galerija Dešković, Kino Mediteran Bol, Graffiti na gradele, Udruga REA –Lovely Days, Festival IMENA, Međunarodna ljetna glazbena škola – Pučišća,  Festival dalmatinskih klapa Omiš.

Bol_mandoline

Ove je godine Bolsko lito započelo sredinom lipnja Festivalom dalmatinskih klapa Omiš koje svoje debitantske večeri već 15 godina održava upravo u Bolu, a završilo 23. rujna predavanjem o tradiciji i turizmu pod naslovom „Ča je bilo, tega više ni“.

Bilo je to kulturno ljeto u trajanju od 100 dana s rekordnim brojem programa.

Okosnicu Bolskoga lita činila su i stalna zabavna događanja poput turističke manifestacije Bolska litnja noć svake srijede na rivi, s uvijek drugačijom glazbom za zabavu i ponudom domaće hrane na štandovima mještana, s ribljim jelima i autentičnim delicijama. Svakog utorka u crkvi Dominikanskog samostana održavali su se gostima omiljeni klasični koncerti. Ovog je ljeta prava poslastica bio koncert naše poznate čelistice Kajane Pačko i svjetske gitarističke zvijezde Petrita Ҫekua, kao i koncert Zagrebačkog kvarteta, ali i 8 dodatnih koncerta poznatih hrvatskih i gostujućih stranih glazbenika. Likovnost se smjestila na čak dvije lokacije, u ciklusu ljetnih izložbi u Galeriji Doma kulture u Bolu, gdje je ovog ljeta postavljeno ukupno 8 izložbi, te u poznatoj galeriji Branislav Dešković.

Bol1

Izuzetno je živa bila kazališna scena u bolskom teatru pod zvijezdama, na jedinstvenoj pozornici na otvorenom među stablima mendula i smokava, u kazalištu Teatrin „Dva ferala“ na kojoj se ovog ljeta igralo pet predstava za djecu i šest predstava za odrasle. Scena Teatrin pokazala se dobro mjesto i za glazbene programe, tako je u srpnju gostovao Tamburaški orkestar HRT-a i  splitski izvođači irske glazbe CIOTOG, a u kolovozu jazz majstori Valerija Nikolovska Trio, a koncem kolovoza gostovala je Zrinka Posavec Trio s koncertom Panonika i starogradskim pjesmama. Nezaobilazni su bili i nastupi domaćih snaga, bolske muške i ženske klape, te dječjeg mandolinskog orkestra. Posebna je atrakcija bio nastup Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Lado“ iz Geelonga, Australija.

Bol2_Graffiti_na_gradele

Bolsko kulturno ljeto ostvarilo je suradnju s većim manifestacijama s kopna i uključilo ih u svoj program: već spomenuti Festival dalmatinskih klapa Omiš s debitantskim večerima u Bolu,  Festival mediteranskog filma Split s projektom Kino Mediteran u Bolu, „Imena“ – bolski Festival kulture, „Lovely Days“ – Dani videoumjetnosti, „Graffiti na gradele“ – Festival mladih za mlade.

Rujan je zasigurno obilježio Međunarodni brački ljetni karneval koji je kulturnu ljetnu sezonu priveo kraju na najljepši mogući način združujući Bol i Brač s gostima iz cijele regije i Europe koji u svojim gradovima i mjestima obilježavaju ljetne karnevale. Organizacija Bolskog lita veliki je i obiman posao. Kako se tijekom godine priprema Bolsko lito, kako se biraju programi i što Bolsko lito znači Bolu pitali smo ravnateljicu Centra za kulturu Bol Ivanu Bošković Ivičić koja nam je o svemu otkrila više:

Maskenbal087

„U ovako dugotrajnoj i šarolikoj manifestaciji, potrebno je imati raznolikost, dobar omjer kulture i zabave, ali još više balansirati između  kvantiteta, na koji smo navikli i domaće i posjetitelje, te kvalitete koju dugujemo kulturnoj manifestaciji, zatim pružiti  poznate i drage sadržaje,  ali i težiti autohtonosti. Svakako, puno kompromisa, uklapanja u datume, proračune, turneje i tako gotovo 4 mjeseca.

Ne umišljamo da smo Dubrovačke igre ili Splitsko ljeto, ali količinom i raznolikošću programa uglavnom uspijevamo pružiti ponešto svakome, od turista slučajno uhvaćenog na koncertu nakon uživanja u bolskome moru i suncu do zahtjevnih kulturnih sladokusaca koji pomno prate naše programske knjižice.

Bol3_knjižica
Osim  takvih posebnih kulturnih događanja, obavezni smo unutar kulturnog ljeta imati i jednostavna zabavna turistička događanja poput ljetnih fešti na rivi, a priči smo dodali i šarenu karnevalsku manifestaciju s humanitarnim karakterom.

Svakako, uvijek se može i bolje i više, ali imamo želju i ljubav prema kulturi i svome mjestu i otoku, a naravno i podršku Općine i suradnika kako bi se funkcioniralo.“

Maskenbal047

Važno je reći da su mnogi programi Bolskog lita potpuno besplatni, primjerice, klasični koncerti, glazbeni nastupi na rivi, poneke dječje predstave, ulaz na izložbe, a za ostale koji se naplaćuju određena je simbolična cijena ne zato što Bolsko lito ne želi zaraditi na svojim programima, već ih naprotiv, želi približiti publici i učiniti dostupnima iskrenim ljubiteljima umjetnosti. Cilj Bolskog lita je prvenstveno ponuditi umjetnost i ucrtati Bol na kartu prostora u kojem se i domaći i gosti svakog dana tijekom ljeta iznova pitaju gdje ćemo večeras?

Maskenbal_Bol030

www.bol.hr[:]