Aktivni odmor

U Murvici pokraj Bola održava se predstava “Zmajevo selo”

[:HR]

Priča o pustinjacima koji su s kopna bježali pred Turcima i nastanili se u Zmajevoj špilji

Kada: Jednom tjedno, svakoga četvrtka,  u periodu od 2. srpnja do 30. rujna
Gdje: Murvica pokraj Bola 

Mjesto Murvica pokraj Bola, koje vole ljubitelji netaknute prirode i pitoresknih uvala, ovoga će ljeta oživjeti na novi način zahvaljujući predstavi „Zmajevo selo“ koja će se igrati po murvičkim kalama, dvorima i konobama, bez ikakve intervencije u prostoru.

U okviru dugogodišnjeg programa promidžbe hrvatske kulture i umjetnosti HUM / CROART, a u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu i HNK u Splitu, „Hrvatska čitaonica“ Bol organizira predstavu koja će se prikazivati jednom tjedno, svakoga četvrtka,  u periodu od 2. srpnja do 30. rujna ove godine u Murvici.

IMG_4738_1

Priču o pustinjacima koji su s kopna bježali pred Turcima i nastanili se u Zmajevoj špilji i pustinjačkim samostanima oko Murvice, i o njihovom suživotu s lokalnim stanovništvom, kroz predstavu će ispričati glumci studenti Umjetničke akademije u Splitu i sami mještani Murvice kao glumci naturščici u svojem originalnom izričaju i ambijentu.

Zmajeva špilja_1

Bit će to interaktivna višejezična predstava u pokretu namijenjena stranim gostima i prva predstava s tematikom iz murvičke povijesti. Redatelj predstave je Franjo Đaković, a scenarij su pisali Franjo Đaković, Jadranka Nejašmić i Tonči Žuljević. U povijesnoj rekonstrukciji korišteni su zapisi iz poznate Valierove apostolske vizitacije, posjete veronskog biskupa Augustina Valiera iz 1579. godine. Valier je pohodio Dalmaciju i Istru s ciljem kontrole provedbe crkvenih reformi, a njegovi zapisnici danas imaju neprocjenjivu vrijednost jer detaljno opisuju ljude, običaje, ljudske odnose i sve prilike koje je veronski biskup zatekao u svojem posjetu. Sudjelovanje u ovoj predstavi mještani Murvice prihvatili su s radošću i već tjednima predano uvježbaju svoje tekstove u kalama i dvorima, aktivno doprinoseći uprizorenju  sjećanja iz priča svojih predaka. Zahvaljujući pripremama za predstavu, pokrenuta je i akcija čišćenja Murvice, pa se u ovom slučaju dogodio sretan spoj umjetnosti, kreativnosti mještana, ekologije i turizma.

IMG_4753_1

Bolski umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko za ovu je predstavu posebno izradio veliki kameni reljef s motivima iz Zmajeve špilje postavljen na lokaciji koja će predstavljati dom pustinjaka.

Na predstavu se kreće iz Bola vlakićem, a nakon izvedbe goste očekuje domaća večera u konobi „Raj“ u Murvici.

PREMIJERA

Premijera predstave je u četvrtak 2. srpnja. Polazak u Murvicu bit će sa stajališta „pumpna stanica“ u 19.30 sati gdje će se odigrati i prva scena.

Foto: „Hrvatska čitaonica“ Bol, Tz Bol[:]