Lifestyle

ARHEOLOŠKA SENZACIJA NA KORČULI – Otkriće drevnog blaga koje mijenja povijest

[:HR]ARHEOLOŠKA SENZACIJA NA KORČULI: OVE GROBNICE NISU BILE POZNATE NA JADRANU

Grobnice ovakvog tipa na Jadranu do sada nisu bile poznate, a organizacijom, dimenzijama i prilozima predstavljaju uvod u novo poglavlje proučavanja povijesti lokalnog ilirskog stanovništva u stoljećima prije Krista. Rezultati istraživanja nadmašili su sva naša očekivanja jer je ustanovljeno da se ukapanje obavljalo u monumentalnim suhozidnim grobnicama približno kružnog tlocrta, slaganjem velikih kamenih blokova. Središnji dijelovi kamenog kruga su grobnice s desetak pokojnika uz koje su se nalazili brojni prilozi poput stotina grčkih vaza, željeznog oružja, brončanog, srebrnog, staklenog ili jantarnog nakita…” govori arheolog Dinko Radić.

5pwJEqHBHIWHQGSFXhaihHKuB_-GK7q6o4xce_W8DmQ,6T2fWuwX6CPhXQGE04o3ewLZsudwVzTVIvgOkmJFS9g_1

Ove godine je završen četverogodišnji ciklus arheološkog istraživanja nekropole prapovijesnog naselja Kopila pored Blata na Korčuli. Rezultati su daleko nadmašili sva očekivanja jer je ustanovljeno da se ukapanje obavljalo u monumentalnim suhozidnim grobnicama približno kružnog tlocrta, građenim slaganjem velikih kamenih blokova. Središnji dio definirao je grobnicu s desetak pokojnika uz koje su se nalazili brojni prilozi poput stotina grčkih vaza, željeznog oružje, brončanog, srebrnog, staklenog ili jantarnog nakita itd. Grobnice ovakvog tipa na Jadranu do sada nisu bile poznate, a organizacijom, dimenzijama i prilozima predstavljaju uvod u novo poglavlje proučavanja povijesti lokalnog ilirskog stanovništva u stoljećima koja prethode Kristovu rođenju.

stakleni i jantarni nakit_1

Osim velike znanstvene i edukativne vrijednosti nekropola, ali i samo naselje Kopila posjeduje i veliki turistički potencijal. Smješten neposredno iznad Blatskog polja, s preglednošću nad prostorom od Visa, Hvara pa do ušća Neretve, odlično povezan s glavnom otočnom prometnicom (Korčula – Vela Luka) ovaj lokalitet će, nakon što se obave potrebni prezentacijske i infrastrukturni radovi, privlačiti sve veći broj posjetitelja i proširiti turističku ponudu zapadnog dijela otoka.

c3hvkRIniwncp2OSIZAtxJvOqDDDUOiIh18WKJlXmJM,5zzP2kBVwJSu0wgK2R36bsFGiaYnoQSXJBpo0qGJDiQ_1

Profesor s Cambridgea sudjeljuje u istraživanjima

Zbog svih ovih otkrića, na Korčulu ovih dana ponovno dolazi profesor Preston Miracle s Cambridgea. Naime, on već godinama sudjeluje u istraživanjima Vele spile. Sva će ova otkrića biti predstavljena i na izložbi, na jesen u Klovićevim dvorima, kustosica je izložbe Jasmina Bavoljak: “Korčula je, barem što se prapovijesti tiče, jedan od najbolje istraženih sredozemnih otoka, a aktualna nastojanja niza eminentnih europskih znanstvenika govore da će se postojeća saznanja produbiti i u budućnost”.

Istraživači ovog lokaliteta, na čelu s Dinkom Radićem, tvrde: “Imamo privilegiju što na jednom mjestu možemo iščitati praktički cjelokupnu povijest ljudskog roda”. U Veloj spili su pronađeni dokazi o životu od starog kamenog pa do brončanog doba. O jednom od najvažnijih pronalazaka svojedobno su, prije tri godine, pisale vodeće svjetske novine, među kojima i New York Times. Riječ je o ulomacima keramike koji su nastali između 17.500. do 15.000. godina pr. Kr. U New York Timesu tako je pisalo: “Znamo ih po lovu na mamute, no nova otkrića u Hrvatskoj sugeriraju da su u ledeno doba ljudi oblikovali keramiku češće nego što se nekad vjerovalo.”

 

Izvor: jutarnji.hr i hotspots.net.hr[:]