Aktualno

Najukusnija manifestacija krajem svibnja – ne propustite Najduži stol u Velikoj!

[:HR]Ljubitelji dobre gastro priče, gastronomadi, gastro putnici, vinoljupci i ljubitelji zlatne Požeško –slavonske ravni, ne propustite najveću etno gastro manifestaciju na ovim prostorima – Najduži stol u Hrvata će vrlo skoro biti spreman!
Volite li najrazličitije hrvatske specijalitete u rasponu  od kulina, kobasica, slanine, čvaraka, pršuta, kotlovine, pa do dalmatinskih jela, ribe na gradele, lignji, raznih pita i pituljica pa do fiš paprikaša, šarana na ražnju, jela iz Istre spravljenih sa tartufima…put pod noge i dođite u Veliku!

31052014 006 (Medium)

Kada?
Posljednjeg vikenda mjeseca svibnja. Događanje traje tri dana a ključ manifestacije čini Smotra folklora međunarodnog karaktera Čuvajmo običaje zavičaja, u čijem je sklopu osmišljen projekt Najdužeg stola.

DSC_4972 (Medium)Svake godine posljednjeg vikenda u svibnju u Velikoj se održava Smotra foklora s međunarodnim karakterom pod nazivom Čuvajmo običaje zavičaja a na kojoj tradicionalno sudjeluju kulturno umjetnička društva i foklorne grupe iz Hrvatske, BIH, Srbije, Mađarske i Rumunjske. 

jumbo plakat (Medium)Sudionici smotre nekoliko dana žive sa stanovnicima Velike zahvaljujući velikom prijateljstvu i gostoljubivosti. Kroz program smotre povorka sudionika prolazi kroz mjesto, te potom nastupa na pozornici. Smotra folklora i Najduži stol svake godine okupi oko petnaest tisuća posjetitelja.

ORIGINALNI BRAND VELIKE I VRHUNSKA GASTRO – ETNO ZABAVA

31052014 025 (Medium)NAJDUŽI STOL U HRVATA održava se u subotnje predvečerje najljepšeg mjeseca u godini (svibanj je stvoren za izlete) te je postao originalni brend Velike. A kako i ne bi kada se na kilometarski velikom stolu naredaju bajkovita jela iz hrvatske ali i susjednih zemalja pomoću kojih izlagači  iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja predstavljaju autentičnu hranu svoga kraja.

31052014 016 (Medium)
Tako se na Najdužem stolu mogu naći specijaliteti iz Dalmacije, Istre, Kvarnera,Zagorja, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Rumunjske i naravno pregršt slavonskih specijaliteta.

31052014 006 (Medium)
Jeste znali da više od  pet stotina  izlagača nudi jela koja sa zadovoljstvom degustira više od 5.000 ljudi?

31052014 022 (Medium)Zadovoljne  i site posjetitelje dodatno razveseli veliki vatromet te koncert tamburaša. Uz dobre vibracije okupane zlatnim slavonskim gostoprimstvom – zabava do zore je garantirana!

IMG 9236.jpg (Medium)Ljubitelji folklora i tradicijskih običaja ne propustite 25 Smotru folklora u Velikoj!

Nakon slavlja i raskošnih gastro bakanalija, nedjelja je dan posvećen Međunarodnoj smotri folklora. Organizator je KUD „Ivan Goran Kovačić” iz Velike. Sama smotra ima već 24 godine  plodnog stvaralaštva iza sebe  te je međunarodnog  karaktera. Osim domaćih društava, društava iz cijele Lijepe  naše, redovno na smotri folklora nastupaju i društva iz Srbije, BiH,Mađarske, Rumunjske. 

smotra2011_2
Događanja na dan smotre folklora počinju svečanom svetom misom u crkvi  sv. Augustina u Velikoj,  gdje članovi društva u nošnji prinose darove na oltar. Potom u popodnevnim satima počinje povorka te program na centralnoj pozornici koji se završava zajedničkom večerom svih sudionika.

GASTRONOMSKA RASKOŠ – JEDAN OD KLJUČNIH ADUTA PONUDE POŽEŠKO – SLAVONSKE ŽUPANIJE

Bogatstvo gastronomije ovog područja i danas pruža mogućnost posjetiteljima da dožive okuse prošlih vremena, od domaćeg kruha iz krušne peći, preko vrhunskih mesnih proizvoda i prerađevina kao što su čvarci, sušena slanina, šunka, kulen, kulenova seka, švargl, te fiš paprikaš i čobanac, preko juhe od peradi, pečenke, salenjaka, makovnjače, orahnjače… koji se danas poslužuju kao slavonski specijaliteti, ali i isprepliću sa specijalitetima kontinentalne i kreativne kuhinje današnjice.

31052014 008 (Medium)Najvažnije je da se kuha sa srcem i dušom, a to u Velikoj  dobro znaju i stoga ni ne čudi da se za ovaj tip ukusne manifestacije redovno traži stolac više!

31052014 019 (Medium)Sve informacije potražite na TZO Velika  te na TZ Požeško slavonske županije.
Posjetite i našu Facebook stranicu i budite u toku sa svim novostima ovog kraja!

SANYO DIGITAL CAMERAFotografije: TZ Požeško – slavonske županije, TZ općine Velika

Dobrodošli!

Požeška-logo-1[:]