Aktualno

Završio 10. Nacionalni Sajam pršuta

[:HR]NA ODUŠEVLJENJE BROJNIH POSJETITELJA ODRŽANE SU RAZNE DEGUSTACIJE I NATJECANJA

Još jedan uspješan Nacionalni Sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem održan je u gradu Sinju u hotelu Alkar 28. i 29. ožujka 2015 godine.

Deseti jubilarni sajam otvorio je u ime Splitsko – dalmatinske županije župan Zlatko Ževrnja, a ispred grada Sinja otvorenju su nazočili dogradonačelnica Kristina Križanac, predsjednika županijske komore Split Katija Buličić, predsjednik povjerenstva prof.dr.sc. Mirko Gugić, predstavnici i djelatnici upravnih odjela za za gospodarstvo i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije i grada Sinja, te načelnici i gradonačelnici okolnih gradova.

Sajam prsuta u Sinju_9

U ime Ministarstva poduzetništva i obrta, te o programima potpore za poduzetnike kratko je govorio načelnik  Sektora za zadruge i klastere Goran Ševo. U ime prvog klastera žena poduzetnica RH „Kolo“  obratila se Mary Ann Rukavina Cipetić.

Sajam prsuta u Sinju_8

Sajam prepoznale najviše institucije RH

Sajam je prepoznat od strane najviših državnih tijela te je održan pod slijedećim pokroviteljstvima:

Visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Hamag Bicro, HGK-Županijske komore Split
Suorganizatori manifestacije su: Splitsko dalmatinska županija i grad Sinj.

Sajam prsuta u Sinju_2

Sponzorstvo sajma  HBORErste&Steiermarkische Bank d.d.

Medijsko pokroviteljstvo Slobodna Dalmacija  d.d. i Radio Dalmacija

Sajam prsuta u Sinju_13
O kvaliteti pršuta pristiglih na ovo ocjenjivanje – ukupno 15 te o razvoju pršutarske industrije govorio je prof. dr. sc. Mirko Gugić, predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje kvalitete pršuta na 10. nacionalnom sajmu.

Pršuti koji su ove godine predani na ocjenjivanje bili su visoke kvalitete, povjerenstvo je sastavljeno od renomiranih stručnjaka, predstavnika institucija i ministarstava pod vodstvom predsjednika prof.dr.sc. Mirka Gugića.

Sajam prsuta u Sinju_14

Najvažnija nagrada ovogodišnjeg 10. Jubilarnog sajma pršuta u Sinju za  kvalitetu dodjelila se proizvođačima koji su po zbrojenim bodovima donijeli najbolje od najboljeg na ocjenjivanje kvalitete pršuta a to su:

Sajam prsuta

Jubilarni šampion za 10. godina kvalitete pršuta u Sinju 2015.

Mel mesnice Lovrić – Hrvace

Jubilarni Vicešampion za 10. godina kvalitete pršuta u Sinju 2015.

Smjeli – Dugopolje

Zlatna plaketa za 10. godina kvalitete pršuta u Sinju 2015.

Mesna industrija Vajda – Čakovec

Pršutana Mirlović Zagora

Sajam prsuta u Sinju_12
Direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać istaknula je kako se, unatoč vremenima koja nisu bila naklonjena poduzetništvu i gospodarstvu, uspjelo održati sajam, a broj izlagača povećavao se iz godine u godinu, naglasivši kako je u proteklih 10 godina na sinjskom sajmu više od dvjesto izlagača izlagalo svoje proizvode.

U kategoriji dimljenih pršuta s kožom i kategoriji ostalih ne dimljenih pršuta s kožom nagrađeni su proizvođači;

1.Žužić KRK – Šampion kvalitete

2.Mesnice Lovrić,Hrvace – Vicešampion kvalitete

3.Delicije Marović, Kukuzovac Sinj – Zlatna plaketa za treće mjesto

4.Smjeli – Dugopolje – Zlatna plaketa za kvalitetu

5.Svilaja Vrlika – Zlatna plaketa za kvalitetu

6. Baba Delicije Drniš – Zlatna plaketa za kvalitetu

7.M.T.O.MRKI, Trogir – Zlatna plaketa za kvalitetu

8.Vajda d.d. Čakovec – Zlatna plaketa za kvalitetu

9.Pršutana Herceg,Ljubuški – Zlatna plaketa za kvalitetu

Sajam prsuta u Sinju_3

U kategoriji Istarskog pršuta, rezultati analize i ocjenjivanja su slijedeći:

1.Pršutana Dujmović, Tinjan – Šampion kvalitete

2.Pisinium Pazin – Zlatna plaketa

O sajmu pršuta

Sajam se u gradu Sinju proteklih devet godina održava u mjesecu travnju (izuzetak ovogodišnji Sajam pršuta koji je održan u mjesecu ožujku), poprimio je međunarodni karakter zbog sudjelovanja izlagača sa područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Broj izlagača kreće se oko 60, posjetitelja nekoliko tisuća. Osim trajnih suhomesnatih proizvoda na sajmu se izlaže i vrhunski sir, vina i maslinovo ulje, te tradicionalni uporabni  proizvodi koji se proizvode u Zagori.

Sajam prsuta u Sinju_1

Na Sajmu je prezentiran sir sa otoka Paga iz sirane Gligora koji je osvojio titulu svjetskog šampiona u kvaliteti. Na ovogodišnjem Sajmu pršuta održana je promocija i dodjela nagrada najbolje ocjenjivanih pršuta u proteklih deset godina koji su po zbrojenim bodovima donijeli najbolje od najboljeg na ocjenjivanje kvalitete pršuta. Isto tako bila je upriličena promocija kulturno umjetničkih društava, tradicijskih običaja, rukotvorina. Gosti na ovogodišnjem sajmu koji su upriličili kulturno umjetnički program je KUD LIKA – Lički Osik.

Na sajmu je održana prezentacija Poduzetničkog impulsa 2015. od strane Ministarstva poduzetništva i obrta, u sklopu Poduzetničkog impulsa HBOR je predstavio program kreditiranja,  Ministarstvo poljoprivrede predstavio je Europski poljoprivredni fond 2014.-2020. – uloga Ministarstva poljoprivrede i mogućnost ulaganja iz programa ruralnog razvoja RH. Tvrtka Euroinspect Croatiakontrola održala je prezentaciju Tradicionalni proizvodi i zahtjevi EU tržišta.

Sajam prsuta u Sinju

Predavači na konferenciji bili su Goran Ševo, načelnik sektora za klastere i zadruge iz Ministarstva poduzetništva i obrta, Marin Kukoč, voditelj Službe Uprave za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj iz Ministarstva poljoprivrede, Mira Krneta, voditeljica područnog ureda za Dalmaciju za HBOR. Posjećenost i zanimanje za teme  konferencije od strane proizvođača i posjetitelja Sajma bila je izrazito visoka.

Nakon završenih prezentacija održan je Upravni odbor prvog klastera žena poduzetnica RH „Kolo“ na kojem su sudjelovale predsjednica i članovi Klastera.

Sajam prsuta u Sinju_10

Vrijednost projekta:

Za hrvatsko gospodarstvo izuzetno je važno osigurati preduvjete kako bi se povećao izvoz prehrambenih proizvoda, a i jedan od ciljeva gospodarske politike je potaknuti proizvodnju onih proizvoda koji su konkurentni na europskom i svjetskom tržištu.

Pozitivan primjer proizvoda koji ima održivi izvozni potencijal je tradicionalni hrvatski proizvod- pršut, predstavnik hrvatske gastronomije i turizma.

Od svih mesnih proizvoda najdulju tradiciju, a posebice na području naše Dalmatinske zagore ima pripravljanje kvalitetnog domaćeg pršuta.

Sa sigurnošću se može reći da se veliki pomak dogodio u Sinju prethodnih devet godina na dvodnevnom specijaliziranom ”Nacionalnom sajmu pršuta” i suhomesnatih proizvoda, koji je okupio sve proizvođače «Pršuta» i većinu proizvođača suhomesnatih proizvoda s područja RH, vodeće mesne industrije, predstavnike Udruga proizvođača, individualne proizvođače, a sudjelovanjem inozemnih proizvođača manifestacija je dobila međunarodni karakter.

Da je Sajam već generirao uspješne inicijative govori činjenica da je pokrenuo  zajedničke aktivnosti i okupljanje svih sudionika u procesu proizvodnje i plasmana pršuta, u smislu pokretanja kooperantskih odnosa  u svrhu proizvodnje, plasmana, standardizacije i marketinške popularizacije Dalmatinskog pršuta, kao  hrvatskog branda koji bi mogao uz zajedničke napore pridonijeti razvoju naše poljoprivredne proizvodnje  i prerade kroz širenje na domaćem i izlasku na strana tržišta.

Sajam prsuta u Sinju_7

Sajam svake godine pored promotivne i ocjenjivačke komponente ima i edukativni karakter, pa se na stručnim referatima proizvođači i posjetitelji  mogu informirati  putem stručnih predavanja s  temama  vezanim za problematiku proizvodnje i plasmana suhomesnatih proizvoda kao što je Dalmatinski pršut,  zaštita autohtonih proizvoda i oznaka kvalitete, uvođenje standarda, modeli udruživanja, tržištu, trendovima, mogućnostima kooperacije sa uzgajivačima svinja, tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te programima poticaja i financiranja od strane vladinih  i drugih institucija itd.

Sajam prsuta u Sinju_4

Vizija sajma je da ” Nacionalni sajam pršuta ” i suhomesnatih proizvoda bude  i ostane mjesto razmjene informacija, edukacije, uspostavljanja kontakata ali isto tako i  mjesto pokretanja novih ideja i inicijativa koje će hrvatsku prehrambenu proizvodnju i gastronomsku ponudu, učiniti konkurentnijom na svjetskom tržištu. Budući da u Hrvatskoj postoji još nekoliko deklariranih proizvođača ili distributera pršuta koji nisu sudjelovali na Sajmu, napori organizatora kreću se u smjeru nastojanja da Sajam bude reprezentativna manifestacija  na kojoj sudjeluju svi relevantni  proizvođači i distributeri pršuta u RH.

Organizatori sajma:

PODUZETNIČKI CENTAR SINJ d.o.o
Splitsko – dalmatinska županija
Grad Sinj

Photo: ANTE Gašpar Photography

 

 [:]