Aktivni odmor

Zagrebačka županija – prvi izbor izletnika i centar sve većeg broja posjetitelja

Najljepše utočište generacija zagrepčana, domaćih  gostiju, te sve većeg broja stranih turista – Zagrebačka županija okitila se  još jednim priznanjem.

LIDER KONTINENTALNOG TURIZMA

U nedavnom  izboru Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA),  Zagrebačka županija proglašena je kao preporučena domaća destinacija godine, čime se pozicionirala kao prva kontinentalna županija, odmah iza Istarske, Splitsko-dalmatinske i Grada Zagreba.  Razgovarali smo s direktoricom turističke zajednice Zagrebačke županije, mr.sc. Ružicom Rašperić o daljnim planovima i ciljevima.

Ruzica-Rasperic

Što nam Zagrebačka županija priprema za Advent i božićno novogodišnji program?

S obzirom na ovo blagdansko doba godine u svim gradovima Zagrebačke županije intenzivirane su aktivnosti oko pripreme programa.Tako u većini gradova pripremaju se Božićni sajmovi,koncerti,priredbe,klizališta,prigodne prodaje,žive jaslice.Neki gradovi organiziraju Doček Nove na gradskim trgovima.

2.Prema izboru UHPE, Zagrebačka županija proglašena je preporučenom domaćom destinacijom godine.Što poduzimate kako  bi županiju još bolje pozicionirali i zadržali na mapi najpoželjnijih hrvatskih odredišta?

Intenzivnom suradnjom s turističkim agencijama nastojat ćemo stvoriti sustav komunikacije u kojem će se ključne vrijednosti konzistentno promovirati i prepoznavati u cilju još boljeg turističkog razvoja destinacije.
Cilj destinacijskog menadžmenta je povezivanje svih sudionika turističkog prometa pa će ovakva suradnja  rezultirati povećanim aktivnostima kao što su dodatna promocija na domaćim i ino tržištima,dodatne edukacije,održavanje posebnih prezentacija,a sve u cilju stvaranja novih proizvoda.

3.Da li je Vaša staregija i dalje usmjerena ka profiliranju izletničkog turizma,i koje inicijative, projekte i manifestacije bi  izdvojili kao ključne u Vašoj ponudi?

2.Poglavlje-izleti_ta

Okolica Zagreba lokacijski je vezana uz glavni grad Zagreb,jedno od najvećih turističkih središta za koje zanimanje turista rapidno raste iz godine u godinu . Upravo to bih izdvojila kao adut Zagrebačke županije. Ona je ,doduše oduvijek i bila tzv.“zelena oaza relaksacije“ za sve Zagrepčane i tradicija turističke destinacije prati je već dva stoljeća. Turizam Zagrebačke županije profilirao se kao izletnički.
Naši glavni aduti su uz prirodnu i kulturnu baštinu,svakako,seoska domaćinstva, vinske ceste, biciklizam, rekreacijski i pustolovni turizam.Velik broj zanimljivih manifestacija (oko 300- tinjak), privlači i velik broj posjetitelja u našu županiju. Najpoznatije manifestacije su:Samoborski fašnik,Turopoljsko Jurjevo,Međunarodni viteški turnir vitezova Zelingradskih.,Dragi naš kaj,Kaj su jeli naši stari,Dani Jelačića,Martinje u Dugom Selu,Bučijada u Ivaniću,Jaskanske vinske svečanosti..

martinje dugo selo 1a.
(Martinje)

Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada - Mozilla Firefoxfoto; TZ Ivanić grad Bučijada

4.Da li osim klasične izletničke ponude, se polako kristaliziraju i neki drugi vidovi ponude (bolji hoteli, SPA lječičilišta, dobro opremljeni hosteli ili komforni apartmani) koji mogu posjetitelja ZG županije zadržati na malo više dana u obilasku gradova i mjesta?

naslovnaweb1_105618.jpg(Sv.Nedelja, foto TZ Sveta Nedelja)

U Svetoj Nedelji, na jezeru Rakitje, otvoren je Kamp Zagreb. To je jedini kamp u Zagrebačkoj županiji, ujedno jedan od malobrojnih auto kampova visoke kategorije (4*) na području kontinentalne Hrvatske. Prostire na 10.000 m2 i ima 50 parcela za kampere i kamp kućice. Uz parcele za kampiranje, gostima se nudi smještaj i u 4 bungalova za 2 do 4 osobe.
Kamp je namijenjen kampistima koji prolaze kroz Zagreb na putu do mora i žele razgledati sve popularniju metropolu te okolicu Zagreba.
Ugostiteljska i wellness ponuda bit će namijenjena svim gostima te zahvaljujući tome kamp planira raditi čitavu godinu. U najvećem objektu kampa smješteni su vinski podrum s lounge barom, pizzeria „Jezero“ i mini wellness, a svaka etaža ima otvoreni pogled na jezero.
Na najvišem katu objekta i s najljepšim pogledom na jezero nalazi se wellness s vodenim krevetom, finskom saunom, masažnom kadom i travnatim sunčalištem. Kamp je također “pet-friendly”, stoga su i kućni ljubimci dobrodošli, a na raspolaganju im je i posebna kupaonica.
Kamp je već certificiran za 2014. godinu od strane ACSI-a i ADAC-a, jedini u Hrvatskoj uvršten je u bazu GLAMCAMPINGA, te u relevantne slovenske, talijanske, nizozemske i američke baze kampova.
Za realizaciju ovog projekta zaslužan je zagrebački poduzetnik Krešimir Dubrović. Od ideje do otvorenja kampa prošlo je 5 godina. Kamp je izgrađen vlastitim sredstvima i kreditom HBOR-a , a dobivene su i potpore Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, te Grada Svete Nedelje, koji je potpomogao u izvedbi komunalne infrastrukture do objekta.

Potočić-1

5.Kako osmišljavate i provodite promocijske aktivnosti? 

Na zadovoljstvo boravka turista u destinaciji svakako utječe i mogućnost dobivanja pravovremenih informacija o destinaciji,njenim sadržajima i ponudi. Zbog toga pažljivo promišljamo i osmišljavamo promidžbene kampanje.
Suvremeni turistički proizvod sastoji se od niza proizvoda i usluga i percipiran je kao doživljaj, te u tom smislu koncipiramo promocijske aktivnosti.

dani-jelačića1-600x386
Dani Jelačića foto TZ Zaprešić

6ZG županija prati trendove i dosta ste aktivni na društvenim mrežama, te se koristite suvremenim alatima komunikacije prema krajnjem korisniku. Ipak česte su dvojbe u vašoj branši oko koje  se čini, nema ni danas uređenog konzenzusa.
Neki vaši kolege  veći dio sredstava ulažu u tisak brošura i kataloga, kao i prezentacija na sajmovima, premda je postalo uobičajeno da se većina posjetitelja i potencijalnih turista danas informiraju o ponudi putem interneta.
 Dakle offline ili online oglašavanje? Ili miks oba modela? Kojem dajete prednost?

Usprkos neospornom rastu značenja Inerneta kao kanala promocije i prodaje,klasični tiskani promo materijali još uvijek imaju značajnu ulogu u komunikaciji s gostima. TZZŽ će u narednom razdoblju intenzivirati aktivnosti e-marketinga,ali planiramo i značajno offline oglašavanje tako da će to biti kombinacija oba modela,pri tome  vodeći računa o ciljanim skupinama gostiju.

7.Koji su planovi i ciljevi za budućnost, u kojem smjeru bi voljeli dodatno profilirati Zagrebačku županiju?

Najveći potencijal vidim u popularizaciji proizvoda u ruralnom prostoru i ideji boravka na selu t.j.prirodi. I trendovi inozemne turističke potrošnje bilježe porast za odmorom u  prirodnoj sredini. Zbog toga smo povećali promociju turističkih proizvoda u ruralnom prostoru.

Fotografije: arhiv turističkih zajednica Zagrebačke županije