Hot Spots destinacije

Betinska tradicionalna regata za dušu i tilo

054

Veličanstveno slavlje mora i plovidbe

17.08.2014

Posljednje utočište vrhunskih kalafata u Europi

Svake godine udruga “Betinska gajeta 1740”, svojim mještanima i gostima iznova upriliči susret za pamćenje. Tako će i ove godine, po dvanaesti put zaploviti duž modravskog – betinsko plavog akvatorija u jednakoj ljepoti – leuti, kaići i puno gajeta. Tradicionalna regata brodova na” latinsko idro”, zaista je regata
za dušu i tilo, zato jer pruža i natjecateljima i posjetiteljima priliku vidjeti jedinstvenog sklada mora i brodova sredinom kolovoza, mjeseca u kome je ljeto najbujnije a mala mediteranska mjesta poput Betine – najviše sjaje. Regata se održava sutra 17.08,2014, start je u 15:00h.

027

KONCERT MARIJANA BANA I DIKTATORA

Goste će zabavljati Marijan Ban i Diktatori, a dijeliti će se kao i svake godine, vrijedne nagrade najumješnijim brodoplovcima, žuljevitih ruku.

Dan Brganje 2012 - Mozilla Firefox

Ne propustite ovu priliku u kojoj se slavi more i plovidba na najbolji mogući način. Dođite osjetiti i vidjeti kako je to broditi morem u gajeti, leutu ili manjem kaiću. Neka vas pokoje slomljeno veslo, potrgano jedro ili razbito kormilo ne uplaši. Sve je to dio veličanstvenog morskog slavlja kojem su Betinjani najvičniji. Betina je (uz Korčulu) inače jedno od zadnjeg utočišta vrhunskih majstora kalafata (brodograditelji u drvu) te se smatra jednim od zadnjih utvrda drvne brodogradnje i u Europi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Začetnik betinske brodogradnje je Paško Filipi koji je doselio iz Korčule u prvoj polovici 18. st. Nadaleko je poznat proizvod betinske brodogradnje Betinska gajeta koja datira iz 1740. godine. To je čvrst težački brod sa latinskim jedrom kojim su stanovnici plovili do udaljenih posjeda na Kornatima, Modravama, Prosici i Vranskom jezeru. U čast ovog «svetog broda» svake se godine održava Regata za dušu i tilo, koja nudi spektakl dobrih brodova, prekrasnog Betinskog akvatorija, dobre zabave I vrhunskog umijeća.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O Betini

Predivna Betina nudi najraznovrsniji smještaj gostima, od brojnih privatnih iznajmljivača, do autokampova tik uz more. Nautičari imaju u marini čak 250 vezova sa svim popratnim sadržajima. Nije stoga čudno da se Betina smatra jednim od najljepših mjesta na Jadranu. Mjestom dominira župna crkva Sv. Franje Asiškog iz 15. st. s prekrasnim baroknim zvonikom, a od nje se zrakasto spušta mreža starih kamenih uličica sa slikovitim bolticama i svodovima.

Neke su još uvijek popločane žalom, kamenim oblutcima izvađenim iz mora, što je bio običaj popločavanja ulica u Betini kroz 17. i 18. st. Zbog slikovitosti i očuvanosti povijesne jezgre mjesto je pod zaštitom kao spomenik kulture. Mnogi je zbog ovih obilježlja i predivne vizure nazivaju “ljepoticom pučke mediteranske arhitekture”. I svi posjetitelji se svako ljeto iznova moraju složiti sa tom definicijom.

www.tz-betina.com

Sponzorirani članak