Blog

Vrboska u znaku Čudotvornog sv. Križa

Vrboska u znaku Čudotvornog sv

400. obljetnica

Stanovnici Vrboske na otoku Hvaru tri su protekla dana živjeli u znaku obilježavanja 400. obljetnice Čudotvornog sv. Križa, koji je 11. travnja 1614. godine proplakao krvavim suzama u kući pomorca Petra Ordinanovića u tom mjestu.

Povijesni izvori govore da se to dogodilo zbog nesloge i netrpeljivosti dviju vjerničkih grupa koje su u razmiricama oko osamostaljenja od župe Vrbanj gotovo do fizičkog obračuna predvodile dvije suprotstavljene bratovštine, a završno svečano koncelebrirano slavlje u nazočnosti više od tisuću vjernika i hodočasnika ispred crkve Tvrđave, uz suslavitelja hvarskog biskupa msgr. Slobodana Štambuka, predvodio je nadbiskup i metropolit splitsko-makarski msgr. dr. Marin Barišić.

– Nije li Isus raspet na Križu ovdje u Vrboskoj proplakao od radosti. Zašto? Koliko puta roditelji puste suze od radosti za svoju djecu, zbog njihovog sklada, zajedništva, ljubavi. Pa tko može zaboraviti suze radosnice zbog pomirenja, opraštanja, mira, darovane milosti, povratka ozdravljenja… Kako onda razumjeti suze na Čudotvornom križu u Vrboskoj i koja je bila poruka suvremenicima, a i nama danas. Zar Isusove suze nisu bile suze radosnice zbog nas i radi nas, zbog našega spasenja. Draga braćo i sestre u vjeri, poštovani štovatelji sv. Križa, ušli smo u korizmu i zato zapamtite da je Križ naš najvrjedniji pin, kod i hod, ključ dana i života osobnog, obiteljskog, društvenog – poručio je nadbiskup Barišić u svojoj nadahnutoj propovijedi.

Domaći župnik i hvarski dekan don Emil Pavišić zahvalio je svima koji su pridonijeli da slavlje uspije, kao i donatorima koji pomažu crkvi, naravno među njima i djelatnicima tvrtke »Jelkom« koji su danima uređivali mjesto za ovu prigodu, te Župnom pjevačkom zboru sv. Lovre, pjevačima iz Staroga Grada – Farosa, Hvara, Jelse i Vrisnika, pa i mo. Slavku Reljiću, jer su uveličali svetu liturgiju.

Okupljenima je poručio da ih Kristov križ blagoslovi i međusobno poveže, da među svima njima zavlada ljubav, razumijevanje, praštanje, da prestanu obračuni, svađe, podijeljenosti i stranke da Krist ne bi morao ponovno plakati.

Inače, proteklih dana je upriličen veći broj obreda, isto kao i znanstveni simpozij ‘Povijest župe Vrboska’, a nakon nedjeljne sv. mise uslijedila je velebna tradicionalna procesija mjestom s Čudotvornim sv. Križom, ove godine na poziv župnika Pavišića još s Križima i križonošama iz jedanaest hvarskih župa, a njihova Raspela nose se u laičkoj pobožnosti ‘Za Križen’, što je 2009. uvrštena na Popis nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a.

Procesija je završila u župnoj crkvi sv. Lovre s pjesmom ‘Tebe Boga hvalimo’, a potom su se vjernici i hodačasnici počastili na prigodnom domjenku za koji su hranu i kolače pripremili ugostitelji i žene iz Vrboske.

Izvor: Slobodna Dalmacija,

Tekst i snimke Mirko Crnčević