uncategorised

Jedinstvena vjerska tradicija u Dalmaciji koju je prepoznao UNESCO

This post is also available in: English

USKRŠNJA PROCESIJA “ZA KRIŽEN”
Datum održavanja: uoči Uskrsa, 17. travnja


Dalmacija
je širom svijeta poznata po svojoj prekrasnoj obali, predivnim otocima, bogatoj kulturnoj baštini i jedinstvenoj tradiciji. Također ova regija nudi mnogo više posjetiteljima koji traže nešto više od sunca i odmora na plaži, brojne izazove i fascinatne priče.Među najfascinantnijim događanjima je Uskršnja procesija ‘ Za Križem ‘ koja se održava na otoku Hvaru. Ovaj vjerski običaj, usprkos burnim povijesnim događanjima održava se neprekidno već 500 godina, a u ovaj niz je uključena procesija u pustinji Sinaj u Egiptu u izbjegličkom logoru u El Shatt, gdje je više od 3.000 ljudi sa otoka Hvara, bilo prognano za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Procesija kreće iz svih mjesta u isti sat, u 22,00 sata, na Veliki četvrtak, u smjeru kazaljke na satu, duga je oko 22 km i obuhvaća šest župa: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

Na čelu procesije križonoša, najčešće bos, nosi križ pokriven prozirnim crnim velom. Isti Križ se nosi već stotinama godina, težak je osamnaest kilograma i visok tri metra, i nosi mnogo priča iz povijesti. Križ nositi i biti u pratnji ne može svatko, nego samo član bratovštine koji ima sve sakramente. Križonoša za procesiju sam bira dva pomoćnika koji ga prate, nosače velikih voštanih svijeća-kandalira, kantadure-pjevače i batistradu-predvodnika. Svi su obučeni u tunike bratovštine bijele boje. Službenom osoblju procesije pridružuje se mnoštvo vjernika s cijelog otoka i gostiju koji se nalaze na otoku, svi noseći svijeće i krunice. Ostali mještani i mnogi gosti dočekuju procesiju iz drugih mjesta i s njima u crkvi slušaju pjevače i odgovarače i sudjeluju u molitvama.

Nerijetko na procesiju dolaze i gostujući turisti, koje sve više privlači ova uvjerljivo najveća jedinstvena vjerska procesija. Procesija je međunarodno priznata i dobila svoje mjesto na listi nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a

Posebnost procesije je da kreće iz svih šest mjesta u isto vrijeme, a putem se nigdje ne sretnu. Kad bi bila samo jedna procesija, to više ne bi bilo to. Ovu procesiju prati neprekinuti niz molitve i pobožnosti s križem

Procesija uvijek završava tako da se križonoša nakon cijele noći hodanja, s pomoćnikom zatrči s Križem preko pjace prema svećeniku, nakon čega se, kao i u svakom od šest mjesta, vraća u crkvu iz koje je krenuo. Nakon tog povratka Križa i ‘izgubljenog sina’, puk uz kapelu sv. Ivana prođe mjestom do župne crkve u Jelsi. Taj čin Hvarani uprizore i u hrvatskim crkvama; slijedi koncert zbora kojeg okruže feralisti, križonoša je u središtu. Pjevaju Puče moj, Bijela tunika, Travanjska noć, U noći Velog četvortka… Sudionicima podijele svijeće koje stvaraju dodatni korizmeni ugođaj proboja svjetla u mraku. „Izvodimo isključivo jelšanske napjeve, koji su se usmenom predajom prenosili s koljena na koljeno.

God. 1943. talijanska vojska nije uspjela zabraniti procesiju, održanu s manje  hodočasnika i u potpunom mraku. Godinu poslije, zabranili su je Nijemci, no procesija je tada održana u El Shattu, gdje su Hvarani u zbjegu hodočastili od šatora do šatora, nadjenuvši im imena seoskih crkava. Procesija se hrabro održavala i u Jugoslaviji.

The Easter Procession in Jelsa1

Za biti Križonošom čeka se i 20 godina – Predbilježbe do 2044. g.

Procesija se odvija bez sudjelovanja svećenika. Župnik uručuje i ispraća križ, u noći dočekuje i ugošćuje susjedne povorke, a ujutro prihvaća matični križ i pohranjuje ga u prezbiterij. Iz svake procesije, dva pjevača po dolasku u crkvu započinju pjevati Gospin plač, a dvojica im odgovaraju pjevajući stihove u čast zaštitnika crkve i Kristove muke. Biti križonoša – zavjetovano nositi križ, velika je čast, na koju se čeka na popisu i do dvadeset godina. Predbilježbe za križonošu Jelšani imaju do 2044. g.

Central Dalmatia Blog Unique Traditions in Dalmatia The Easter Procession in Jelsa1

SAVJETI ZA SUDJELOVANJE U PROCESIJI

Turiste već godinama zanima ovaj događaj. Neki se odluče biti dio cijele procesije, dok drugi provede večer na jednom od trgova iščekujući procesiju .
Za one koji žele sudjelovati u povorci, preporučamo uzeti puno vode, i malo hrane. Budući da procesija idebrdovitim stazama,  preporuča se ponijeti odgovarajuću obuću.

Uskršnja procesija privlači sve više posjetitelja na otok  Hvar u vrijeme Uskršnjih blagdana. Proljeće je jedno od najljepših doba na otoku Hvaru, idealno vrijeme za upoznavanje sa otočkim običajima i kulturom. Za više informacija posjetite stranicu turističke zajednice Jelsa.

Author: Paul Bradbury,
dalmatia.hr

This post is also available in: English