Aktivni odmor

4 RAZLOGA ZA IZLET U DUGOPOLJE Jeste li za proljetnu šetnju?

Dugoplje planinarenje1a

Dugopolje, mjesto pod planinom Mosor na samo 15 km daleko od Splita svoje ime duguje istoimenom krškom polju, jednom od nekoliko krških polja na širem dugopoljskom području. Krška polja blago su ovog dijela Dalmatinske zagore. Dugopoljsko polje smješteno je u podnožju sjevernih padina Mosora, a nekada je činilo žitnicu Dugopolja.

DSC01275a

Sunčani početak proljeća nagovještava i početak poljoprivrednih radova, pa se može vidjeti poneki vrijedni poljoprivrednik na svojoj njivi.Nodanas predstavljamo Dugopoljsko polje kao mjesto za odmor, šetnju, rekreaciju i finu hranu.

DSC01242a

„Mali put“ – staza za pješačenje, trčanje i vožnju brdskim biciklima

Nedavno je započeta obnova ”Malog puta”– pješačke staze koja se u smjeru zapad-istok proteže kroz polje u duljini od 3,5 km. ”Mali put” uglavnom se koristio kao poljski put do njiva i oranica lokalnog stanovništva. Nekad. No danas je to uređena pješačka staza, prikladna za trčanje kao i za vožnju brdskih bicikala.

DSC01216a

U svojoj punoj duljini put će biti idealan za kondicijske treninge i pripreme sportaša što željno iščekuju nogometaši lokalnog drugoligaša NK Dugopolje. Mali put se manjim dijelom proteže i kroz hrastovu šumu pod obroncima Mosora, a na lokalitetu Plitača nalazi se i početna točka planinarskih staza. Uređene i označene staze od lokaliteta Plitača u Dugopoljskom polju vode prema vrhu Ljubljan (1262 m), a na putu prema Ljubljanu na lokalitetu Šatorak (na oko 700 m nadmorske visine) nedavno je izgrađena Kapelica hrvatskih mučenika.

Dugoplje crkvica

Sjeverne padine Mosora bogate su škrapama, ponikvama i kraškim jamama. Iako je prostorna udaljenost Dugopolja svega desetak kilometara od mora, prirodna barijera planina Mosor svojom visinom i masivnošću sprječava prodor toplih morskih strujanja što daje posebna klimatska obilježja cijelomu zamosorskom prostoru, hladnije zime, ali i mnogo ugodnije proljetne, ljetne i jesenske dane…

Foto Dugopolje1a

Nema sparina, nesnosnih vrućina, i za umirovljenike, sportaše, izletnike kao i sve one kojima ljetna vrućina  nije imperativ – ovo je izvrsna podloga  za izletnički  turizam. Spomenimo još i dobru prometnu povezanost  i blizinu grada Splita koja čine ovaj dio Dalmatinske zagore vrlo prikladnim za jednodnevne izlete i bijeg u prirodu. Pridodamo li svemu i izdašan ručak u nekom od lokalnih seoskih domaćinstava uz janjetinu s ražnja, domaći pršut, sir i vino, – pozivnica za izlet u ovaj kraj je spremna!

Posjetite Dugopolje!

Turistička zajednica općine Dugopolje
[email protected]
Tel.: +385 21 656 189+385 21 656 189

Fotografije: arhiv TZO Dugopolje