Aktualno

Šibensko – kninska županija: sve zvučnije ime na svjetskoj turističkoj mapi

This post is also available in: English

turisticka-zajednica_grada-skradina023

Šibensko-kninska županija zasjala je novim sjajem – inovativni projekti zasluženo nagrađeni prestižnim svjetskim priznanjima, te najveći porast turističkog prometa u Hrvatskoj, i više su no dovoljni razlozi za zadovoljstvo.

murter slanica

Kulturna i prirodna bogatstva, atraktivni objekti za razgled, brojni festivali i manifestacije, intrigantno zaleđe i raskošna gastronomska ponuda učinili su da ova regija s pravom stane uz bok najatraktivnijim domaćim destinacijama.

Šibenska šansona

Idealan smještaj između dvije zračne luke – zadarske i splitske, čini je izuzetno pristupačnom svakome tko se poželi upustiti u njeno istraživanje, pa nas ne čudi što su se pojedine njene lokacije, poput, primjerice, slapova Krke, istaknule kao najpoželjnije izletničke destinacije iz većih gradskih središta.

skradinski buk

Njeno srce – grad Šibenik, sve se više otkriva turistima kao neprocjenjivi dragulj kulturne baštine. Impozantna katedrala Sv. Jakova sa svojim dojmljivim skulpturama sada se može razgledati uz virtualno „vodstvo“ sama njena autora, u sklopu aplikacije za pametne telefone čija je inovativnost prepoznata i nagrađena od strane Svjetske turističke organizacije.

Ples

Osim u razgledu ovog UNESCO-vog spomenika, šibenski gosti posebno uživaju u renesansnom vrtu Sv. Lovre i pogledu sa tvrđave Sv. Ane, koji je, kako kažu, itekako vrijedan uspona! A ljubitelje kulturne baštine kojima ni to nije dovoljno, veselit će gradski bastioni kulture i umjetnosti – od Muzeja grada Šibenika i Muzeja sakralne umjetnosti, pa do riznice Benediktinskog samostana Sv. Luce i šest umjetničkih galerija.

tvrđava sveti nikola šibenik

Da je cijela regija prava oaza kulturne baštine, potvrđuje nam čak 600 arheoloških lokaliteta, 11 srednjovjekovnih utvrda (jer je ovo oduvijek bilo područje od iznimne strateške važnosti!) i 230 kulturnih spomenika!

skradin

Zaljubljenicima u prirodu ova regija pruža pregršt razloga za zadovoljstvo. Prekrasno čisto more i plaže pravi su mamac za goste, a posebno je atraktivna šibenska gradska plaža Banj do koje vodi novouređena šetnica i s koje staru gradsku jezgru možete vidjeti kao na dlanu! No, istinska su prirodna dragocjenost ove regije nacionalni parkovi, koji su ovdje nadohvat ruke.

national park kornati

Tko god želi doživjeti ljepotu Kornata i uživati u jednom od najspektakularnijih pejzaža u Dalmaciji, ili pak nestvarno lijepom krajoliku oko slapova Krke, parkova prirode „Velebit“ i „Vransko jezero“, na pravom je mjestu. Raskoš prirodnih dragocjenosti ove regije ogleda se i u brojim geološkim lokacijama, poput vidljivih valova na mjestu Stara straža u blizni Knina, ili niza kraških vrela na Vrelu Cetine!

Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku (8)

Ne smijemo zaboraviti ni šibensko zaleđe – gradove Drniš, Knin i Skradin. Za goste koji žele saznati zašto je posjet ovoj regiji najčešće i ukusan, bolje preporuke nemamo! Čuveni drniški pršut, sir iz mišine i vina autohtone sorte babić čija je kvaliteta priznata širom svijeta, najbolje će prijati uz njihov topao domaćinski pristup, u znak kojeg ćete često biti posluženi domaćom rakijom, prošekom ili maraštinom, te suhim smokvama!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA skradinska torta
Šibenski meni je specifičan po tome što ima svoju „morsku“ i „mesnu“ stranu, a ovu potonju ćete najbolje otkriti posjetite li upravo zaleđe. Naime, tamošnji će specijaliteti, poput janjećeg ili prasećeg mesa spravljenog ispod peke, ostati u najljepšem sjećanju čak i najzahtjevnijim gurmanima.

primošten

sibenikregion.com

VIDEO YOU TUBE

Facebook page
Foto: arhiva turističkih zajednica Šibensko – kninske županije

This post is also available in: English