Hot Spots destinacije

Dalmatinska Zagora – regija iznimnog turističkog potencijala

This post is also available in: English

NEOKRUNJENO CARSTVO AVANTURISTIČKOG TURIZMA

601652_4876803323465_1792008738_n
Foto: Tz grada Sinja

Vina Dalmatinske Zagore izvoze se sve do Californije, a jedna od rijeka ovoga kraja, uvrštena je u Lonely Planetov TOP 40 nevjerojatnih europskih iskustava. Dalmatinska Zagora dom je najbolje hrvatske kulturne manifestacije za 2012-tu godinu, a njeno UNESCOM zaštićeno naslijeđe seže od drevnih građevina pa do autohtone kuhinje. Unutrašnjost Dalmacije dom je jednog od najekskluzivnijih nacionalnih jedriličarskih odredišta, a nedavna izgradnja veslačkog objekta olimpijskih standarda dokaz je turističkog potencijala za avanturistički turizam.

Ova regija smještena je samo pola sata od fantastične dalmatinske obale i najprometnije zračne luke u Hrvatskoj tijekom sezone. Regiji iznimnog turističko – gospodarskog potencijala ipak nedostaje samo jedan ključni sastojak – turisti.

Foto: Arhiva turističkih zajednica

Dok hrvatski turizam cvate, uobičajan odmor uključuje slijetanje u nekoj od dalmatinskih zračnih luka prije odlaska na krajnje odredište, najčešće bajkovite plaže na obalama popularnih otoka vrlo često Hvara, Brača i Korčule. Prilično logičan program posjete zemlji koja promovira ​​turizam pod sloganom Mediteran kakav je nekad bio.

Samo koji kilometar sjevernije, nalazi se jedno od europskih najraznovrsnijih, najuzbudljivijih i najmanje otkrivenih područja, gdje boravi mnogo manje turista  – unutrašnjost Dalmacije.

Zbog nedostatka plaža i mora, dalmatinsko zaleđe je u velikoj mjeri zanemareno od strane suvremenog turizma, a bilo je vrlo malo čvrstih pokušaja do sada da se na jednom mjestu učvrsti značajno turističko bogatstvo regije.

Ova regija dom je Alen Bibicha, jednog od vodećih proizvođača vina u zemlji, čija je kuća u neposrednoj blizini prekrasnih slapova Krke i ekskluzivnog jedriličarskog raja dalmatinskog zaleđa – Skradina. Srcem dalmatinskog zaleđa prolazi moćna rijeka Cetina sa svojih 11 veličanstvenih crkavenih utvrda, koja nudi prekrasne vizure, nevjerojatan avanturistički turizam i pokroviteljstvo Lonely Planeta.

Prebogata je ovdje kulturna baština da bi se istraživala, ali je možda ponajbolje dočarava posljednji preostali viteški turnir u Europi, 300 godina stara Sinjska alka, koja svake godine privlači uglednike od predsjednika pa nadalje, dok je uspješan Lake 2 Lake projekt, financiran sredstvima EU, samo je jedan aspekt regije s bogatim potencijalom za avanturistički turizam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Tz grada Imotskog

Za razliku od drugih destinacija s velikim mogućnostima, pristup nije problem, uz tri glavne zračne luke u blizini, dok nova autocesta prolazi kroz regiju. Sve što nedostaje je bolja edukacija i učinkovitija promocija područja koje je tako blizu mora, a ipak s toliko potencijala, uz pomoć kojeg bi Dalmacija mogla postati cjelogodišnja destinacija kakva bi i trebala biti.

Piše: Paul Bradbury

Više na stranici:  www.total-inland-dalmatia.com

This post is also available in: English