Aktivni odmor

Zeleni sport za blistaviju turističku budućnost

This post is also available in: English

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”600px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/golf2.jpg[/image]
[/nivo]
GOLF TURIZAM U HRVATSKOJ

Golfu – tom zelenom sportu nastalom u srednjem vijeku u škotskoj, ne može se poreći određena otmjenost, budući da generira raznolike turističke sadržaje te privlači goste visoke financijske klase. no, u kontekstu naše države, on ujedno predstavlja i fantastičan turistički potencijal, do mjere da se naziva metaforičnim izrazom „magičnog štapića“ koji bi mogao oživjeti otoke i znatno doprinijeti eksluzivnosti nacionalne turističke ponude. Ove su činjenice bile dovoljne da se magazin Hot spots pozabavi tim svojevrsnim turističkim fenomenom – osim onog što golf nedvojbeno može učiniti za nas, razmotrimo što bismo mi mogli učiniti za hrvatski golf.

Budući da još od 14. stoljeća privlači svoje poklonike nesmanjenim intezitetom, golf je, rekli bismo, sport koji posjeduje onaj magični je ne sais quoi faktor (ono nešto, franc.). Dan danas je poziv na golf itekako prepoznatljiv simbol u razvijenijim zemljama, a dodatni sadržaji i objekti koje ovaj sport generira, efikasno obogaćuju dijapazon turističke ponude bilo kojeg područja.

S obzirom na trenutnu situaciju u Hrvatskoj, gdje su iznimni napori turističkih djelatnika usmjereni na širenje ponude van sezone, možemo reći da je golf ne samo dobra ideja, već i nužnost. Naime, interesantan je podatak da je Hrvatska izgubila nekoliko organizacijskih ponuda međunarodnog karaktera, upravo zbog nemogućnosti da sudionicima ponudi igranje golfa!

POTENCIJALI

Da ironija bude veća, zahvaljujući svojim geografskim obilježjima te ugodnoj i blagoj klimi, Hrvatska posjeduje fantastičnu startnu poziciju upravo za razvoj ovog sporta. Naše obilate i raznovrsne prirodne ljepote pogoduju okrjepi duha i tijela koja je u srži golfa, te dinamici same igre. Strani investitori i stručnjaci u tom pogledu ponajviše su zainteresirani za područje Istre, ali i za dvorce Hrvatskog zagorja te dalmatinsku obalu i otoke. Istra i područje Zagreba posebno su atraktivni zbog blizine postojećih golf terena u Sloveniji i Austriji (prostorna udaljenost je važan faktor kad je u pitanju motivacija igrača za odlazak na neki drugi teren), a Dalmacija i otoci zbog blage klime i mogućnosti prakticiranja golfa tijekom cijele godine. Kakvoća vremenskih uvjeta zaista može biti presudna kada je u pitanju „sudbina“ golf destinacija, budući da dugačka kišna i hladna razdoblja mogu imati poguban utjecaj na njihovu frekventnost.

Razvoj golfa na otocima, koji se mogu podičiti lijepim vremenom i za zimskih mjeseci, bio bi od posebna značaja, jer bi potaknuo širenje ponude i van udarne ljetne sezone, što je boljka s kojom se turistički sektor često suočava.

LOKACIJE

Trenutno najdominantnija golf destinacija u Hrvatskoj je Istra, koja se diči sa čak 14 potencijalnih lokaliteta za razvoj golf turizma. Prvo istarsko profesionalno igralište, Golf Club Adriatic, dugačko je 6.360 m i rasprostire se na 80 hektara, a na raspolaganju je i skraćeno igralište od 4.690 m. Valoviti teren i idiličan krajolik čine ga jednako zanimljivim i uhodanim igračima i početnicima. Na Brijunima se pak, nalazi jedno od najvećih igrališta u Europi, nekadašnja omiljena destinacija europske aristokracije s početka 20. stoljeća, koja nudi čar igre na samoj obali mora i užitak u mediteranskoj fauni. Nužno je spomenuti i natjecateljski vrlo aktivan Golf klub „Motovun“, Golf klub „Medulin“, te veoma atraktivno osmišljena vježbališta (driving range) u Umagu i na Krku.

Na području Slavonije ljubiteljima ovog sporta na raspolaganju je pregršt vježbališta za dugu i kratku igru u sklopu golf&ladanjskih klubova, a Golf centar „Novi Dvori“ u Zaprešiću nadomak Zagreba jedna je od rijetkih lokacija koja nudi i mogućnost igranja noću.

Osim postojećih golf terena, trenutno su aktualni i projekti izgradnje novih, poput Golf parka Dubrovnik, čije je terene od 9 i 18 rupa osobno dizajnirao jedan od najvećih igrača u povijesti, Greg Norman, koji, prema riječima inicijatora ovog projekta, vjeruje kako svako igralište mora ponuditi jedinstven, neponovljiv doživljaj.

POLEMIKE

Oko razvoja golfa u Hrvatskoj su se, nažalost, povele i brojne rasprave koje insinuiraju da su ulaganja u ovaj sport paravan za osobne interese pojedinaca. Kao magazin posvećen promociji nacionalnog turizma, pozdravljamo svaku iskrenu inicijativu da se pospješi njegov napredak, a u golfu u tom smislu prepoznajemo izniman potencijal. Druga vrsta polemika odnosi se na ekološko ugrožavanje područja koja bi bila pretvorena u golf igrališta. Kako je golf sport koji je oduvijek u sintoniji s prirodom, podržavamo poštivanje visokih standarda izgradnje, koji ne remete prirodnu ravnotežu i ne predstavljaju suviše invazivne intervencije na okoliš.

I za kraj zaključujemo: ako se, primjerice, prije nekoliko godina, Turska vrtoglavom brzinom izdvojila kao hit-destinacija za ljubitelje ovog visoko profitabilnog sporta, ne vidimo ni jednog razloga zašto svoje mjesto pod golferskim suncem ne bismo mogli izboriti i sami!

Foto: www.golf-adria.com

This post is also available in: English