Aktualno

Splitsko – dalmatinska županija oborila sve turističke rekorde

This post is also available in: English

INTERVJU: Joško Stella, direktor turističke zajednice Splitsko – Dalmatinske županije

Sudeći prema aktualnim podacima, turizam se u Splitsko-dalmatinskoj županiji čak i u post-sezoni kreće uzlaznom putanjom, a njeno središte – grad Split, na nedavno održanim danima turizma u Zadru proglašen je pobjednikom u kategoriji srednjih turističkih destinacija te se istaknuo kao drugo najprepoznatljivije turističko odredište nakon Dubrovnika. Najbolji pokazatelj porasta u broju posjeta i noćenja upravo su brojke, a čemu ih dugujemo, priupitali smo direktora Splitsko-dalmatinske županije, Joška Stellu.

Josko Stella

Splitsko-dalmatinska županija ove je sezone oborila svojevrsne turističke rekorde, te se po broju gostiju smjestila odmah iza Istre. Čemu, prema Vašem mišljenju, dugujemo ove izvanredne rezultate?
Izvanredni rezultati su produkt višegodišnjeg brendiranja Dalmacije, odličnog rada i zalaganja svih djelatnika u turizmu. Što se tiče TZ Splitsko – dalmatinske županije, mi smo pripremili sezonu koristeći napredni oblik marketing miksa internet oglašavanja, sajmova, novinara i agenata koje smo doveli, članaka u stranom tisku koje smo sponzorirali, te posebne prezentacije na skandinavskom i poljskom tržištu, što se pokazalo kao odlična strategija. Tržišta na koja smo najviše marketinški ulagali upravo su ona s kojih imamo u 2013. rast od preko 20% – to su tržišta Poljske, Velike Britanije i Skandinavije tako da je korelacija uloženo-dobiveno očita.

Koliko Splitsko-dalmatinska županija ulaže u razvitak posebnih oblika turizma? Postoje li određeni segmenti turizma u kojima vidite osobit potencijal?
Splitsko-dalmatinska županija ima razrađenu strategiju razvoja kulturnog turizma, a osim nje imamo i strategiju razvoja ruralnog turizma. To su selektivni oblici turizma na kojima radimo u cilju produženja turističke sezone. Osim njih budućnost vidimo i u aktivnom odmoru, zdravstvenom turizmu i sličnim specifičnim oblicima turizma koji se upravo idealni za održivi razvoj i produženje turističke sezone.

Koje su strategije razvoja turizma Splitsko-dalmatinske županije u budućnosti? Koje konkretne mjere će se poduzeti kako bi se poboljšala cjelokupna kvaliteta turističke ponude?
U budućnosti želimo što više raditi na destinacijskom menadžmentu i uključivanju što više subjekata u isti, kako bi zajedno definirali još kvalitetniju turističku ponudu.
Već smo ove godine odradili set of 9 edukacija za privatne iznajmljivače, a u suradnji sa UHPA ćemo do kraja godine održati i edukacije za destinacijske menadžment kompanije, te ćemo objaviti natječaj za pomoć istima. Dakle, cilj nam je razviti nove turističke proizvode.

Što mislite o novom ustroju turističkih zajednica prema DMO sistemu? Smatrate li da će novi sistem poboljšati učinak turističkih zajednica i u kojim aspektima?
Novi ustroj turističkih zajednica je veliki izazov, te smatram da je potrebna opsežna i temeljita rasprava kako bi sustav kvalitetno evoluirao prema DMO sustavu, za što će trebati određeni vremenski period.

Foto: Tz Splitsko – dalmatinska županija

This post is also available in: English