Aktivni odmor

Kriketaši traže turističke agencije za organizaciju putovanja

This post is also available in: English

Kriket je među omiljenim sportovima u Velikoj Britaniji, čiji se turisti smatraju turistima dobre platežne moći

Nogomet je definitivno broj jedan što se tiče popularnosti, ali još jedan sport privlači milijarde gledatelja – kriket. Igra ima dugu tradiciju i u Hrvatskoj, na otoku Visu, a posebno je popularan u Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu i SAD-u.

U hrvatskoj metropoli djeluje Kriket Klub Zagreb, osnovan 2000 godine. Klub broji 45 članova različitih nacionalnosti, kao što su Britanci, Australci ili pak Novozelanđani, a kako kažu u Klubu, velikim uspjehom smatraju činjenicu što su sport uspjeli približiti i lokalnom stanovništvu.

Suradnja kriketaša i turističkih agencija

„Igramo dobar kriket i naša igračka strategija razvija se sudjelovanjem na međunarodnim susretima. Tako smo, prošle godine, na naš domaći teren u Sesvetama, privukli tri gostujuće ekipe iz Ujedinjenog Kraljevstva i Australije, a već imamo upite od stranih timova za iduću sezonu“, kažu u Kriket Klubu Zagreb i pozivaju turističke agencije na suradnju.

Nadaju se kako će iduće sezone, koja počinje u svibnju 2014. godine, privući više gostujućih ekipa, prije svega iz Velike Britanije, ali i ostalih krajeva.

„Kako bismo privukli momčadi kriketa, trebamo više promovirati Zagreb, naš kriket tim, ali i Hrvatsku. Vjerujemo kako bi ekipe koje igraju utakmice na različitim destinacijama bile spremnije doći u Hrvatsku kada bismo im mogli ponuditi turističke pakete koji uključuju letove, prijevoz i smještaj. Zbog lakšeg dovođenja timova, potrebna nam je suradnja s turističkim agencijama“, kažu u Klubu.

Smjer suradnje

Kriket klub Zagreb je djelom Hrvatskog kriket saveza, te smatraju, kako bi gostujuće ekipe bile voljne igrati i na Visu. Cilj im je, kažu, dovesti timove u Zagreb, ali im omogućiti, ako zažele, transfer do Visa, a postoji i mogućnosti organiziranja utakmica u susjednoj Mađarskoj i Sloveniji kao djelom duže ture. Kriket klub Zagreb, od agencija bi tražio organiziranje svega, od prijevoza do smještaja.

Ured UHPA-e preporučuje članovima neka razmotre ovakav oblik suradnje, a idući tjedan ćemo javiti konkretne informacije.

Kriket prije 200 godina na Visu

Kriket je sport koji se može igrati u raznim formama, utakmice mogu trajati 5 dana (tzv. Test Match), 7 sati (One-day cricket) ili 3 sata (Twenty-20). Isključivo se igra ljeti i to po suhim vremenskim uvjetima.

Hrvati su prvi puta imali priliku susresti se s kriketom na otoku Visu prije 200. godine. Naime, za vrijeme Napoleonskih ratova, engleska mornarica bila je stacionirana na Visu, pa su igrali kriket kako bi se zabavljali, a ujedno i održavali moral i fizičku spremu.

Izvor: UHPA

Foto: www.croatia-cricket.hr

This post is also available in: English