Lifestyle

Izložba Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog

This post is also available in: English

15. studeni – 31. prosinac 2013.
Dubrovnik, Etnografski muzej Rupe

Povodom 500. obljetnice objave karte svijeta osmanskog kartografa Piri Reisa (1513.) UNESCO je 2013. godinu proglasio Godinom Piri Reisa. Tom prigodom je u Rijeci, Poreču, Zagrebu, a sada i u Dubrovniku organizirana izložba na kojoj su predstavljeni najvažniji radovi slavnog kartografa iz doba Sulejmana Veličanstvenog.

Navedene izložbe su dio niza međunarodnih događanja koje organizira tursko Ministarstvo kulture i turizma, a za domaćina ovih izložbi Hrvatska je odabrana zbog postojanja brojnih karata luka hrvatskih gradova i otoka u Pirijevoj slavnoj knjizi Kitab-ı Bahriye (Knjigaplovidbe/Knjiga navigacije) iz 1521., koja je proizašla objedinjenjem karti i bilješki u 210 poglavlja.
Na izložbi će biti predstavljene replike portolana istočno-jadranskih luka iz Knjige plovidbe, replika karte svijeta iz 1513. (koja spada među najstarije očuvane karte koje prikazuju Ameriku), reprodukcije jadranskih luka na poznatoj iznik-keramici (tehnika izrade keramike koja je bila iznimno popularna u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog), navigacijski instrumenti iz 16. stoljeća, razni portreti, te druga djela povijesne i umjetničke vrijednosti.
Autori izložbe su Ali Riza Işipek iz Turske zaklade za podvodnu arheologiju i Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Više: www.dubrovnik.hr

Foto: Tz grada Dubrovnika[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”600px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/1384336221fotoL234.jpg[/image]
[/nivo]

 

This post is also available in: English