Hot Spots destinacije

Sve atraktivnija filmska destinacija

This post is also available in: English

HRVATSKA – KULISA ZA STVARANJE SEDME UMJETNOSTI

Iako je ljepota naše zemlje nebrojeno puta ovjekovječena i slavljena u pjesmi, slici i pisanoj riječi, naročito smo ponosni kad nama poznate i drage vizure zažive i na filmu – tom moćnom mediju današnjice i jednom od najupečatljivijih oblika umjetnosti. tako je, primjerice, kamenjar Istre svojedobno „glumio“ Afganistan, a niz naših nacionalnih parkova američki Divlji zapad. Majstori vizualnog prepoznavali su vrijednost i potencijal našeg krajolika, a ostale su zabilježene riječi i onih najvećih – poput Alfreda Hitchkoka, tog zahtjevnog i kritički nastrojenog genija, koji je zadarski zalazak sunca bez ustezanja proglasio uvjerljivo najljepšim na svijetu!

Iako područja uz more spadaju među vizualno najatraktivnija, važnu su ulogu u svijetu sedme umjetnosti odigrali i naši nacionalni parkovi. Šezdesetih godina prošlog stoljeća na području od Paklenice do prijelaza Prezid na južnom Velebitu snimljeno je čak 7 filmova, pa su tako naša zaštićena prirodna bogatstva i sama odigrala filmsku rolu, u ovom slučaju Divljeg Zapada. NP Paklenica, NP Plitvička jezera, NP Krka, kanjon rijeke Zrmanje, Vransko jezero i mnoge druge lokacije, udomile su brojne uratke western žanra, među kojima su najpopularniji oni o Winnetou Karla Maya. U njegovu čast danas postoje brojne izletničke tematske ture, a u vrijeme samog snimanja domaće stanovništvo se s radošću prihvatilo statiranja!

Pri nabrajanju atraktivnih filmskih lokacija, nikako ne smijemo izostaviti ni naš glavni grad, pa su tako ulicama metropole šetali oskarovka Meryl Streep u filmu „Sofijin izbor“, karizmatični Sean Connery kao najpoznatiji tajni agent na svijetu (scene sa glavnog željezničkog kolodvora u „From Russia With Love“), te akcijski junak Jackie Chan koji je na radost ljubitelja ovog žanra, izvodio vratolomije na Dolcu i Mostu slobode. Zagreb je bio i poprištem snimanja Orson Welles-ova „Procesa“,  a posebno je ostao upamćen kadar sa Velesajma sa tisuću strojeva, radnika i pisaćih mašina koji odlično dočaravaju karakterističnu atmosferu čuvenog Kafkina djela.

U novije vrijeme, nakon višegodišnjeg zatišja, Hrvatska je sve više prepoznata kao egzotična i primamljiva lokacija za stvaranje sedme umjetnosti. Tvorci planetarno popularne serije „Game of Thrones“ („Igra prijestolja“) sjajno su iskoristili znamenitosti Dubrovnika i Kliške tvrđave kojima nije bila potrebna nikakva računalna dorada, a nedavno je na Korčuli i Pelješcu, scene iz svojeg novijeg uratka „Venuto al Mondo“ snimala i muza Woody Allena te Pedra Almodovara, španjolska ljepotica Penelope Cruz. Prekrasne vizure, zalasci sunca, živopisna netaknuta priroda te obilje kulturnog blaga, zaslužili su biti ovjekovječeni i na filmskoj vrpci, te se nadamo uzlaznoj putanji naše zemlje koja će osim brojnih turističkih, biti ucrtana na još jednoj svjetskoj karti – onoj filmskoj.

Foto: Tz grada Dubrovnika, Hot spots magazin
[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”600px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/split-dioklecijan.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Kliška-tvrđava.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/dubrovnik-1.jpg[/image]
[/nivo]

This post is also available in: English