Aktualno

Vjerski turizam u Dalmaciji

This post is also available in: English

Osim sunca, mora, predivnih uvala i živopisnih gradova, odlične hrane, vina i maslinova ulja, brojni putnici u Dalmaciju dolaze i zbog vjerskog turizma. Brojna svetišta, prekrasne crkve, zanimljiva vjerska događanja, hodočašća, veliki su potencijal za razvoj vjerske turističke grane, koja u svjetskim razmjerima godišnje zbraja i po nekoliko stotina milijuna dolazaka. Iako svako mjesto, pa i ono najmanje, ima svoj vjerski blagdan, za ovu prigodu izdvojit ćemo nekoliko centralnih.

Split – Sveti Duje
Među većim vjerskim svetkovinama spada fešta vezana uz Sv.Duju, patrona grada Splita, koja 7. svibnja pod Marjan na obilježavanje centralne crkvene manifestacije i pučke fešte, dovede brojne ljude iz Splita i zaleđa. Višednevni program praćen je nizom kulturnih, sportskih i društvenih događanja, a centar joj je na glavnoj gradskoj šetnici Rivi, na kojoj se organizira tradicionalni pučki sajam.
Kontakt: Turistička zajednica grada Splita, Hrvatskog narodnog preporoda 7, +385 (0)21 348 600.

Solin – Mala Gospa
Tek koji kilometar od Splita, u Solinu se 8.rujna obilježava vjerski blagdan Mala Gospa, koja u ovaj gradić na rijeci Jadro privuče na tisuće vjernika iz cijele Dalmacije. Predaja kaže kako su oko stare crkve Gospe od Otoka nekada postojali brojni brijestovi, zbog čega ju je narod nazvao Gospa u Bristima.
Kontakt: Prasvetište Gospe od Otoka, Gospin otok 1, 21210 Solin, 021-210-646.

Sinj – Velika Gospa
Obilježavanje blagdana Velike gospe svoj tradicionalni forte ima u Sinju, gdje se vjernici iz šire regije 15. kolovoza dolaze nakloniti Čudotvornoj gospi Sinjskoj. Danima prije centralnog obilježavanja blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, iz pravca Splita, Solina, Kaštela iz Trilja, Imotskog, Livna, Širokog Brijega, BiH, kreću na tisuće hodočasnika, koji satima, neki i danima putuju da bi se poklonili u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Kontakt: www.gospa-sinjska.hr, župni ured Fratarski prolaz 4 , 21230 Sinj, 021 – 707-010.

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”620 px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/vjerski-turizam-Sinjska-gospa.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/10/Visovac.jpg[/image]
[/nivo]

Vepric – Mala Gospa
Podno planine Biokovo, nedaleko od Makarske nalazi se poznato Marijansko svetište Vepric, nezaobilazna postaja brojnih putnika i hodočasnika. Svetište Majke Božje Lurdske je nastalo na 50-u obljetnicu lurdskih ukazanja, a centar mu je špilja s Gospinim likom pokraj glavne magistralne ceste u prekrasnom šumskom krajolikom. Hodočastiti se u Vepricu može svaki dan, no centralna vjerska manifestacija je 7. i 8. rujna.
Kontakt: Svetište Majke Božje Lurdske, Vepric, p.p. 66, 21300 Makarska, 021/616 336, 021/612 622.

Čiovo Gospe od Štomorije
Čiovo se s nekoliko svojih crkvica u nekoliko zadnjih godina nametnulo kao zanimljiva vjerska destinacija, posebice zbog zanimljivih priča koje se vežu uz pustinjake što su u njima živjeli. Postoji priča o njihovim čudotvornim moćima, još jedan mamac za sve intezivniji duhovni turizam. Hodočasnici i turisti u sklopu vjerske ture najčešće posjećuju crkvicu Sveti Križ, te svetište Gospe od Prizdnice u Slatinama. Riječ je o Svetištu Majke Božje koje se nalazi kod Slatina, na Čiovu, nedaleko od UNESCO-va grada Trogira. Hodočašća se odvijaju četiri puta godišnje, na Uskrsni ponedjeljak, na Duhovski ponedjeljak, na Ime Marijino, i na Gospu od Bezgrešnog začeća, 8. prosinca.
Kontakt: Turistička zajednica grada Trogira, Trg Ivana Pavla II/1, 21220 Trogir, 385 (0)21 885 628.

Visovac – Blagdan Gospe od Anđela
Posebnom pažnjom plijeni samostan Gospe od Milosti i crkva Gospe od Anđela, koje su franjevci podigli na otočiću Visovcu, smještenom u Nacionalnom parku Krka, u jezeru na rijeci Krki. Centralno vjersko slavlje za tisuće hodočasnika održava se 2. kolovoza, na blagdan Gospe od Anđela. Na Visovac se može doći izletničkim brodovima, u organiziranom prijevozu. Kontakt: Turistička zajednica grada Šibenika, www.sibenik-tourism.hr, +385 (0)22 212 075 / +385 (0)22 219 073, Ured nacionalnog parka Krka 022-201-777.

Međugorje
Međugorje je nezaobilazna postaja svakog hodočasnika, mjesto je to ukazanja Blažene djevice Marije, zbog koje je malo hercegovačko mjesto posjetilo na milijune ljudi iz čitavog svijeta. Međugorje ima tri povlaštena mjesta hodočasničkog okupljanja, na Brdu ukazanja, na brdu Križevac i u Župnoj crkvi. Okupljanja se organiziraju na dnevnoj, tjednoj i godišnjoj razini, s tim da su veća na značajnijim Gospinim blagdanima, na Uskrs, Božić, Duhove, Novu godinu, te pojačano u svibnju i u listopadu. Najveća su na obljetnicu Gospina ukazanja 25. lipnja i na Uzvišenje sv. Križa.
Kontakt: Ured Informacija Svetišta, + 387 36 651 988 , www.medjugorje.hr

Zahvalnost i snaga vjere sinjskih hodočasnika vidi se i po slici Čudotvorne Gospe Sinjske, koja je u većem dijelu prekrivena zlatnim nakitom i biserima, darovima onih koji su joj se došli nakloniti. Smatra se kako je nastala u 14-om stoljeću, te da ju je nacrtao mletački slikar.

Datumi obilježvanja vjerskih blagdana u 2013.
Split – 7.svibnja
Međugorje – 25. lipnja
Visovac – 2.kolovoza
Sinj – 15. kolovoza
Solin – 8.rujna
Vepric – 8.rujna
Čiovo – 8. prosinca

Fotografije: arhiva Tz grada Sinja i Tz Šibensko – kninske županije

This post is also available in: English