Hot Spots destinacije

Otok Šoltu prepoznaje i hvali sve više turista

This post is also available in: English

NOVA HIT DESTINACIJA – Raj nadomak Splita

Šolta postaje omiljena destinacija sve većeg broja turista – od onih znatiželjnika koji iz sezone u sezonu otkrivaju nova središta, do onih koji žele pronaći svoje idealno mjesto za odmor i njemu biti vjerni – godinama. Na turističkoj karti se nametnula odličnim ulaganjima, osluškujući što to gost želi, i postala pravi mali raj za sve. Trajektne i katamaranske linije su odlične, a svaki dolazak broda na otok prati i autobusni prijevoz, pa ćete iz luke Rogač odmah krenuti prema svom odredištu.

Mi ćemo krenuti iz Rogača desno, na zapadnu stranu otoka, budući je pred sam početak sezone taj dio dobio novu vizuru. Radi se naime o marini Martinis-Marchi u Maslinici, koja je uljepšala, zaokružila novu cjelinu ispred starovjekovnog dvorca nekada zvanog Avlija, a danas luksuznog hotela s bazenom za tek desetak gostiju, privezištem sa 55 vezova i vanjskim lukobranom za luksuzna plovila.

U Maslinici, ribarskom mjestu za pravi mirni odmor, nudi vam se odlazak na more s iskusnim poznavateljima podvodnog svijeta, a možete se pridružiti i turama gostiju koji na otok stižu drvenim jedrenjacima te u obilazak krenu biciklima. Ako ne želite pedaliranje i fizičke aktivnosti, ostaje vam opuštanje na prekrasnim skrivenim plažama, ili odlazak brodićem u pohod otočićima koje u masliničkom akvatoriju ima čak sedam. Sve ljepši od ljepšega…

Povratak u srce otoka, u mjesta Gornje i Donje Selo, odiše poviješću i čuvanjem tradicije, dok su Grohote središte i otoka i općinske uprave. Ova “kopnena” mjesta vratit će vas u smireni ritam života, kojim odišu te uske kale, no samo na tren. Već navečer u Kulturnom centru Grohota bit će prilike i za zabavu – birat ćete među brojnih predstavama, među kojima najveći pljesak ipak zasluže amateri lokalnog kazališta i kulturnog-umjetničkog društva, pa do plesnih večeri, klapskih nastupa, recitala – sve kako bi se od zaborava otrgnuli stari običaji, te strane goste ostavilo bez daha, što ljepotom nošnji, što plesom i pjesmom.

Odlazak prema istočnoj punti otoka, dovest će vas i do Stomorske, još jedne ribarske luke, zaštićene uvale, koja je također obvezna na karti nautičara. Poznata je ona i po veselim ribarskim feštama, zabavama koje traju do dugo u noć, a svakako ne smijete propustiti jedinstveni događaj u svijetu – potezanje jednog otočića!
O Mrduji se radi, otočiću u Splitskim vratima smještenom između Brača i Šolte, pa se eto već petu godinu rastegne konop između flote plovila s bračke i flote s šoltanske strane. Pa tko jače privuče Mrduju sebi, tu godinu je vlasnik otočića. A pobjeda se naravno slavi i to čak dvije večeri – u Milni na Braču, odnosno u Stomorskoj na Šolti. Tko bi odolio ta dva dana biti sudionikom otočkog slavlja i vrhunske zabave!

Odlazak dalje prema Braču nas vodi i do Nečujma, najveće vale na otoku, koja ima prekrasnu šljunčanu plažu. Apartmani su vam na raspolaganju ako birate obiteljski mirni odmor, no ima zabave i za mlade.

Svi će ponešto naći za sebe, no uvijek će dobiti ono najbitnije – toplu dobrodošlicu domaćeg stanovništva koje će vas osim autohtonih proizvoda i one izvorne domaće kužine za prste polizat, ponuditi i suvenirima koji karakteriziraju otok – od mirisne lavande u štapićima, do raznih školjki, bočica sa maslinovim uljem, pa svih oblika sove, i to one male imena ćuvite –amblema idiličnog život na otoku. Odaberite nešto od tih ljupkih sitnica kao podsjetnik na nezaboravan odmor, u tom malenom raju zvanom – Šolta!

Turistička zajednica Općine Šolta

Podkuća 8 – 21 430 Grohote
Otok Šolta- Hrvatska

Telefon: 021/ 654-657
Fax: 021/ 654-657

Email: [email protected]
www.visitsolta.com

This post is also available in: English