Blog

Kumpanija – ples sa mačevima

This post is also available in: English

VELIČANSTVENA OSTAVŠTINA SREDNJOVJEKOVNIH VREMENA

Kumpanjija na otoku Korčuli označava društvo koje okuplja muškarce u održavanju ovih običaja, a svaka viteška udruga na otoku, pa tako i Smokviška, u svom nazivu sadrži ovaj pojam.
Kumpanjija predstavlja lančani ples koji potječe iz srednjovjekovne europske tradicije s nizom sličnih figura. Sadrži utjecaje starih domaćih obreda, dinarske zone te mačevalačkih vještina iz moreške. Nakon Drugog svjetskog rata obnavlja se 1954., a 1978. se organizira u okviru KUD-a “Ante Ćefera” gdje djeluje kao samostalna viteška udruga s kontinuiranim aktivnostima do danas. Kumpanjija se u prošlosti izvodila u trajanju do 3 sata, a danas u svečanom obliku sa svih 18 figura, traje do sat vremena.
Kumpanjija u Smokvici je slijed povijesne tradicije i govori o obrani grada Smokvice, a izvodi se na spomen svih Smokvišana koji su sudjelovali u obrani grada i otoka. Igra se na crkvenom trgu pred očima cijelog mjesta i velikog broja gostiju koji vrlo rado dolaze gledati ovu kulturnu stečevinu. Samoj Kumpanjiji prethodi Sveta Misa i procesija kroz mjesto sa kipom Gospe i uz pjevanje svetih pjesama, a u čemu sudjeluje gotovo čitavo domaće stanovništvo i gosti.
Na početku ratničkog plesa, kapetan viteške skupine traži da se izda zapovijed za početak, a nakon dozvole kreće ova drevna ratna igra. Lančani ples s mačevima, izuzetno zahtjevan i opasan, igra se uz zvukove bubnja i uz ples zastave, a sadrži i elemente tipične za vojne smotre. Neposredno poslije plesa s mačevima, slijedi ples u kojemu sudjeluju i žene, najčešće bliža rodbina kumpanjola. Za posljednji ples domaćini hrabre i goste i gledatelje kako bi i oni bili dio Kumpanjije, što ujedno označava i kraj ovog veličanstvenog spektakla koji sjedinjuje viteštvo, vještinu i tradiciju.

This post is also available in: English