Hot Spots destinacije

Tisno – malo misto srca velikoga

This post is also available in: English

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”720px” height=”360px”]
[image caption=”Panorama Tisna”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Tisno-panorama.jpg[/image]
[image caption=”Sv. Martin, arheološko nalazište ostataka starih Rimljanja”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Sv.-Martin-arheolosko-nalaziste-ostataka-starih-rimljanja.jpg[/image]
[image caption=”Pokretni most, simbol mjesta”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Pokretni-most-simbol-mjesta.jpg[/image]
[image caption=”Narodna nošnja”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Narodna-nosnja.jpg[/image]
[/nivo]

Tisno je dobilo ime po tjesnacu koji ga dijeli na dva dijela budući je prolaz između otoka i kopna širok samo 38 metara. Ime ovog dalmatinskog gradića, se mijenjalo kako su i vlasti prolazile njime, no najstariji hrvatski naziv Tischno nalazimo na nacrtu iz 1567. godine u Muzeju grada Šibenika. Narodna predaja kaže kako je Tisno nastalo doseljenjem prebjega pred Turcima, kada je stanovništvo spas od ropstva počelo tražiti na otocima.

Župu je Tisno dobilo 1548., kada je posvećena i crkva sv. Duha, u kojoj se nalazi ranogotički kip Bogorodice s djetetom jedinstven u Europi. Obložen je srebrom i zlatom a da prethodno nije obojan, pa se danas izlaže diljem svijeta. Tijekom rekonstrukcije crkve sv. Martina u Ivinju, pronađeni su zidovi rimske vile rusticae, a iskopana je i trobrodna bazilika te šesterokutni bazen – ranokršćanska krstionica. Još se traga za grobljem bazilike koja je srušena najvjerojatnije za provale Turaka.

A što se tiče današnjice, mjesto Tisno je dalmatinsko mjesto s dušom, kojega ćete rado pohraniti u svom srcu i drage volje mu se vratiti. Otiđite u ribolov, šetnju po poljima, na kupanje u prekrasne vale, ili pak ostanite i prepustite se marljivim domaćinima i njihovim delicijama. Osim ribe, rado će vam ponuditi i botelju domaćeg vina, aperitiv od domaće rakije, a pobrinut će se i za zabavu. Treba istaknuti Trku tovarov, manifestaciju međunarodnog karaktera, urnebesan spoj zabave i sporta. Omiljena je u Tisnom i velika fešta Gospe od Karavaja (26.05), a kao posebna atrakcija istakao se pokretni most, čije su podizanje, a potom i parada luksuznih plovila praćena gomilom načičkanih promatrača, pravi motiv za prekrasnu ljetnu razglednicu.

Foto: Arhiv Tz Tisno

Turistička zajednica općine Tisno

Istočna Gomilica 1a, 22240 Tisno
Tel: +385(0)22 438 604
Fax: +385(0)22 438 603
e-mail: [email_link email=”[email protected]” variation=”slategrey”][email protected][/email_link]
www: [styled_link link=”http://www.tz-tisno.hr” variation=”slategrey”]www.tz-tisno.hr[/styled_link]

This post is also available in: English